Щоб бізнес на свята “не хворів”, відпочивати і повертатися до роботи треба правильно

Щоб бізнес на свята “не хворів”, відпочивати і повертатися до роботи треба правильно
Аби бізнесові справи у наступному році складалися успішно, варто готувати себе і своїх підлеглих до періоду традиційних святкових канікул заздалегідь. Лише тоді ви не зазнаєте втрат, а, навпаки, здобудете потужний старт. Кінець грудня і майже весь січень бізнес може використати собі на користь, переконаний психоаналітик Владислав Газолишин. Поради, якими він ділиться, - результат багатьох років практики.

“Так довго не святкувати...”
Зимовий період, на який припадає низка вихідних, на Галичині вважають “мертвим сезоном” для бізнесу. Люди в цей час лише їздять один до одного в гості та “тренують” печінку у нескінченних застіллях. Відтак робочий рік починається у нас не 1 січня, а 1 лютого.
- Утім, такий “сонний період” характерний лише для Західного регіону, - каже психоаналітик. - Я суджу хоча б зі своєї роботи. Так, у мене останні запрошення на тренінги і зустрічі у Києві, Одесі, Дніпропетровську - на 20-29 грудня, і вже є на 9-10 січня. Там люди так довго не святкують і не п'ють стільки горілки...
Наш стиль ведення бізнесу, на думку чоловіка, - здебільшого родинний, сімейний. Саме це і сприяє тому, що на місяць усе завмирає. Психоаналітик помітив, що люди мислять так: “Якщо моя сім'я, яка займається бізнесом, зараз святкує, то всі мають у цей час відпочивати. Мені хліба не треба, то навіщо магазин відкривати. Нехай всі сидять вдома...” Врешті, з життя багатьох людей щороку випадає місяць. Згодом, коли всі повертаються до роботи, починається аврал, а відповідно сварки і конфлікти.
- Треба здавати річну звітність, - продовжує чоловік. - Всі починають бігати, один на одного зляться, кричать, бо не звикли до робочого режиму. Тому перша моя порада: так довго не святкувати, бо це шкідливо для здоров'я. Страждає весь організм, психіка також.
В ідеалі людині варто брати дві відпустки на рік: влітку і взимку. Причому, якщо маєте можливість у цей час не сидіти вдома, а кудись поїхати – це найкращий варіант. Куди мандрувати - значення не має. Головне – просто змінити обстановку, звичне оточення.
Завершити все і змінити... меню
- Перед святами чи від'їздом у подорож варто залагодити всі справи, щоб на відпочинку ніщо не тривожило, - каже Владислав Газолишин. - Інакше весь час повертатиметеся думками до того, що не зробили.
Скажімо, можна скласти перелік справ, які треба встигнути виконати до свят. Не завадить туди вписати і те, що маєте здійснити на початку наступного року. Тоді ви уникнете стресу, який спричиняють незавершені справи.
- Не зайвим буде повіддавати борги, - радить психоаналітик. - Переносячи їх у новий рік, ви знову ж таки додаєте собі стресів. Адже борги “смоктатимуть” сили ще й у наступному році, бо саме відчуття, що ти комусь щось винен, обтяжує людину.
Хоч бізнесменам не так легко розрахуватися, скажімо, з кредитами, але все одно краще намагатися їх вчасно погашати, нагадує психоаналітик. Зрештою, позбутися варто і боргів перед людьми – видати працівникам зарплату, попросити вибачення у тих, кого образив.
Перед подорожжю у країну, де інша кухня, чи загалом перед святами, коли доведеться переїдати, варто перейти на легше меню – пити кефір, їсти салати.
- У приймальному відділенні будь-якої лікарні вам скажуть, що у свята значно зростає кількість хворих, - додав співрозмовник. - У людей загострюються проблеми із печінкою, нирками, підшлунковою. Все - через переїдання, надмірне вживання алкоголю, жирної їжі, холодців... Відповідно декому потрібен ще місяць, щоб повернути організм до норми.
Вихід на роботу варто планувати
Режим відпочинку має бути індивідуальним, а не масовим. Комусь вистачить одного вихідного дня, іншому – і місяця буде мало. Тож декому краще впродовж свят не весь час байдикувати, а зайняти чимось свою голову.        
- Знання – це валюта, яка ніколи не знецінюється, - стверджує психоаналітик. - Вони лише ростуть в ціні, навіть більше, ніж нерухомість. А тому, можливо, краще витратити вихідні на підвищення свого фахового рівня – почитати спеціальну літературу, щось підівчити.
Вихід на роботу, незалежно від того, чи ви самі є власником бізнесу, чи працюєте на когось, краще теж планувати, переконаний чоловік. Так, повертатися додому з відпочинку варто за 2-3 дні до виходу на роботу. Допускати ситуацію, коли ви нині ще в літаку чи в поїзді, а вже завтра маєте бути на роботі, - не слід, адже це - черговий стрес.
Для акліматизації й адаптазації до робочого режиму потрабен час, адже навіть ритм життя там, де ви відпочивали, зовсім інший, ніж у Тернополі. Не врахуєте цього - щонайменше захворієте, стверджує психоаналітик.
- Проблема в тому, що більшість місцевих бізнесменів не навчилася ще працювати по-новому, - зітхнув психолог. - Люди возвели традицію святкування у ритуал і чомусь думають, що якщо від нього відмовитися, то це для нас погано закінчиться. Зрештою, слов'яни взагалі не схильні уособлювати успіх в бізнесі з безперервною працею. Вони вважають, що все має прийти до них “за щучим велінням”, як у відомій казці. Успіх відповідно асоціюється із гостинністю, веселощами. На тому ж “диханні” і бізнес робиться. Це шокує іноземців, а тому вони не надто активно йдуть на наш ринок. Наразі тішить, що такий “дядьківський” бізнес відходить. Підприємці нового покоління мислять по-іншому.
«Швидка допомога» тим, хто відпочивав неправильно
не варто «включатися» у роботу раптово – просто з порога у вир;
перші робочі дні краще зробити коротшими;
не завадить влаштувати собі прогулянку, краще кудись на природу, де чисте повітря, або хоча б пройтися на роботу чи додому через парк або біля Ставу
перейти на легше меню, влаштувати розвантажувальні дні

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Перепрошую, але це невеличкий брак сайту - він щойно почав працювати в оновленому режимі - і нічого змінити неможливо:)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up