9 травня у Тернополі: бійка, димова шашка, порвані сорочки та синці на обличчі (ОНОВЛЕНО)

9 травня у Тернополі: бійка, димова шашка, порвані сорочки та синці на обличчі (ОНОВЛЕНО)
Комуністам з червоними прапорами вдалось покласти квіти до Вічного вогню. Щоправда не з першої спроби і не без допомоги "Беркуту" та сотень правоохоронців. Бої за центральну алею Старого парку тривали більше півтори години.

 

"Б'ють народного депутата"

Урочистості біля "вічного вогню" почались близько 10.00. Годиною раніше стартував прийом громадян нардепами-свободівцями, який вони вирішили провести посеред парку.

Відео дня
> Молебень, виступ губернатора, покладання квітів пройшли мирно, але не без "приколів".

- Стало доброю традицією, що 9 травня ми збираємося щоб згадати тих, хто не повернувся з війни, - сказав голова обладміністрації Валентин Хоптян. - Згадати тих, хто боровся за свободу і незалежність. Згадати тих, хто визволив Тернопіль від червоної... чорної чуми...

Слова посадовця про визволення від "червоної чуми" потішили чимало тернополян. Люди навіть почали аплодувати такій обмовці пана Хоптяна.

Ближче 12 години ситуація змінилась: біля військової техніки почала формуватися колона комуністів із червоними прапорами. Їх щільним кільцем охороняли сотні правоохоронців. Попереду стали декілька десятків бійців "Беркута" і "Грифона". Нардепи із громадянами, яких приймали, а це здебільшого були депутати мерії та їхні побратими, щільними рядами перегородили центральну алею на підходах до "вічного вогню".

У конфліктуючих сторін були свої аргументи. Націоналісти послались на рішення міської ради, яке забороняє використання радянської та нацистської символіки під час заходів до Дня Перемоги. Також вказували на прийом громадян, перешкоджання якому є злочином. Комуністи і правоохоронці, які їх охороняли, наполягали, що кожен має право покласти квіти. Правоохоронці зазначили, що комуністи подали заявку на проведення свого заходу. Крім того, їхні червоні прапори не радянські, а партійні. Та, подискутувавши хвилин із двадцять, сторони так і не домовились. Тож врешті почався штурм. Люди під червоними прапорами разом із правоохоронцями почали форсування стежини до пагорба.

- Б'ють депутата, б'ють народного депутата, - закричали одразу декілька людей. Йшлося про Олега Сиротюка, який почав шарпанину з спецпризначенцями.

За кілька секунд обидві "стінки" зіткнулись. Бійці "Беркута", "Сокола" та "Грифона" почали відтісняти націоналістів, водночас формуючи коридор для комуністів. Свободівці, які "випадали" зі стінки, підбігали до правоохоронців і намагались їх зупинити. Дехто з націоналістів проривався до комуністів. Локальні сутички спалахували у різних частинах парку перед пагорбом Слави. Правоохоронців у формі підсилили колеги у цивільному.

Садили в автозаки

Найактивніших бійців із числа націоналістів міліціонери відтягували і садили в автозаки.

- Побратимів забирають, хлопці, рятуємо наших! - лунали крики з натовпу.

В епіцентрі "бойових дій" був і начальник обласної міліції Віктор Сак. Сам він, звісно, в шарпанину не вступав, але настанови підлеглим давав.

- Та чого ти стоїш і дивишся на нього? В автозак його! - скомандував пан Сак.

Чимало людей, які перегороджували алею, кинулись відвойовувати друзів. У словесні перепалки з міліціонерами вступали й народні депутати. Частину побратимів їм вдалося відбити. Інших таки запакували у спецавтомобілі. Тим часом комуністи дійшли до місця покладання квітів. Слово взяв перший секретар Тернопільського обласного комітету КПУ Василь Паразінський. Які саме полум'яні промови він виголошував, було важко почути через шум протистояння, свист і вигуки "Ганьба!". Чи не єдине, що було добре чути, то це його "Ура товариші!". Товариші у відповідь також скандували "Ура!".

Після покладання квітів колоною, оточеною звідусіль міліціонерами, комуністи залишили парк. Хтось кинув у колону димову шашку. За неофіційною інформацією, кажуть, що це вчинив нардеп Михайло Головко. На виході, аби пройти, комуністи виконали вимогу націоналістів і скрутили прапори.

- Люди отримали задоволення, - сказав тернополянин, який прийшов до парку. - З одного боку садисти, яким руки шкрябаються, а з іншого - мазохісти, які просто чекають, щоб їм по вухах надавали. Найбільше міліції шкода.

Під час конфлікту в парку затримали шістьох націоналістів, ще п'ятьох взяли у Центрі. Людей забрали у відділ міліції, але за декілька годин відпустили. Проте молодим людям, як повідомили в обласній міліції, загрожують штрафи до 255 грн чи виправні роботи. На більшість із них склали адміністративні протоколи за непокору працівникам міліції. Правоохоронці зазначили, що перевірку проводить і прокуратура, зокрема у випадку з димовою шашкою. Також нам стало відомо, що кілька депутатів міської ради отримали в сутичці травми. Вони звернулись до медиків і поскаржились у прокуратуру. Синці та порваний одяг був і в нардепів, які також просять прокурора покарати винних.

Подаємо хронологію подій:

12.00 Комуністи сформували колону неподалік парку. Червоних прапорів зо два десятки. До них підійшли міліціонери, "Беркут" і "Грифон".

12.30 Комуністи рушили до Вічного вогню. Їхню колону з усіх сторін оточували правоохоронці. Спецпризначенці слугували своєрідним тараном, який йшов попереду та торував шлях.

12.45 Почалась шарпанина між правоохоронцями і представниками "Свободи". Офіційна причина протистояння: комуністи під захистом міліції хотіли пройти там, де народні депутати України проводили прийом громадян. Їхній офіс під відкритим небом перегородив центральну алею парку, яка веде до вічного вогню.  Націоналісти співають гімн та кричать “комуняку на гіляку”, “комуна не пройде”. Та тривало мляве протистояння не довго. "Беркут", "Грифон" та "Сокіл" отримали вказівку йти вперед. І пішли....

13.10 Комуністи з перешкодами підійшли і поклали квіти до Вічного вогню. На краях колони розгорілись бійки. Діставалось не лише прапороносцям, а й правоохоронцям, які забезпечували порядок. Міліціянти кількох найактивніших націоналістів (тих, які були доторканні, бо ж до депутатів прямої сили застосувати не могли) "запакували" в автозаки. Побратими спробували їх відбити, а потім визволити. Кількох таки відвоювали.

13.12 Хоч застосовувати силу до нардепів, а тим паче бити їх, не можна народні обранці все ж постраждали. У "свободівців" Сиротюка та Головка синці на обличчі. Останньому ще й порвали сорочку.  

13.15 Хтось з націоналістів кинув у колону комуністів димову шашку. Кажуть, що це нардеп Михайло Головко. Люди кашляли, декілька хвилин нічого не було видно. 

13.37 Міліціонери вивели комуністів, яких боронили своїми тілами, з парку. Сформували коридор та посадили комуністів у автобуси. Націоналісти стояли поряд, кричали "ганьба", "Слава Україні", співали пісень. "Випустили" комуністів з парку та не застосовували силу лиш тому,, що останні погодились заховати свої червоні прапори.

13.45 Комуністи розсілись у дві маршрутки. Під пісні "Лента за лентою та “В чорне море кров Дніпром тече”, які співали націоналісти, вони мирно виїхали на Руську та поїхали геть.

13.50 Все закінчилось. Комуністи поїхали. Частина націоналістів також пішла. Більшість правоохоронців залишили парк.

Варто зауважити, що до сутички на центральній алеї представники міської ради та нардепи показали документи та навели закони, які на їхню думку мали б зупинити і комуністів і міліцію. Керівництво ж обласної міліції, в свою чергу, також показували папери та посилались на закони. Десятихвилинний діалог виявився марним... У цей час, як помітив кореспондент "20 хвилин" деякі представники комуністичної колони (бабусі) перебирались на інший бік "лінії фронту" та російською мовою, на свій лад, пояснювали націоналістам, що вони не праві. Це підлило масла в вогонь та посприяло закінченню мирного діалогу...

Репортаж з Старого парку та деталі протистояння читайте в газеті "RIA плюс".

 

 

 

Читайте також: 

Ветерани-афганці на БРМі та військовому ЗІЛі проїхалися біля Парку Слави

У Тернополі знову заборонили використання радянської символіки

9 травня у Тернополі: квіти уже поклали, тепер депутати проводять прийом громадян

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (349)
  • Anonymous

    Народні депутати - члени партії свобода-сволота організували на алеї парку прийом громадян але чомусь вони відмовились приймати ветеранів війни та їхніх друзів і родичів,які також є громадянами України.А вони ж тепер депутати не тільки для своїх однопартійців - вони депутати всього народу незважаючи на політичні погляди.Але чомусь ті депутати- сволотвці-свободівці порушили права всіх інших громадян крім своїх бандерівців-сволотівців перешкоджаючи вільному переміщенню громадян в парку.СПРАВЖНЯ СВОЛОТА - НІЧОГО НЕ СКАЖЕШ.
  • Anonymous

    Бидло цей Головко.Він мало получив.

    Anonymous reply Anonymous

    Головко молодець, Герой . Слава головку . Вила на поготові проти комуняків , готуємо вила і димові шашки . і йдемо на революцію.

    Anonymous reply Anonymous

    :sm14 треба зібратися всім націоналістам і взяти з собою Ляшка і головка і піти на революцію ,бити морди комунякам і регіоналам .

    Anonymous reply Anonymous

    Щоб між ними (свободистами та педиком Ляшко) не вийшло якогось зв`язку. Чи він можливо вже є?

    Anonymous reply Anonymous

    :sm14 треба зібратися всім націоналістам і взяти з собою Ляшка і головка і піти на революцію ,бити морди комунякам і регіоналам .
  • Anonymous

    Ці “свободисти” можуть тільки таким чином боротись з своїми опонентами, особливо з дідусями та бабусями, в яких вони кинули димову шашку. Давно вже потрібно цих мерзотників притягнути до відповідальності.
  • Anonymous

    Те що відбулось 9 травня більше на ШОВІНІЗМ ніж на НАЦІОНАЛІЗМ,хоч особисто я себе вважаю націоналістично спрямованою особою. Дуже сумніваюсь що ті так звані НАЦІОНАЛІСТИ-СВОБОДІВЦІ прокинулись того ранку підійшли до своїх стареньких дідусів або бабусь(які пройшли війну),та зі всієї сили вдарили їх по обличчю,промовляючи "З СВЯТОМ ТЕБЕ ЧЕРВОНА КОМУНЯКА,БО ТИ ВОЮВАВ ЧИ ВОЮВАЛА ЗА СССР".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up