СУБ’ЄКТИВНО: Повалення губернаторської вертикалі на Вінниччині неможливе. Поки що?

СУБ’ЄКТИВНО: Повалення губернаторської вертикалі на Вінниччині неможливе. Поки що?
Мені «подобається», як у столиці щодня по декілька раз «мінуються» вокзали й станції метро, це, очевидно, для того, аби в Київ на Майдан не їхали з інших регіонів України. Уже й анекдоти про це ходять: дзвінок у райвідділення міліції Києва: «Продиктуйте, будь ласка, графік мінувань залізничного вокзалу та станцій метро».

Народ жартує – це добре. І якщо спочатку протистояння акції протесту, що з європейських вимог перетекла - за мирне повалення режиму Януковича - був острах, що може бути «п’ятдесят на п’ятдесят», то після  останніх подій стало зрозуміло: ніхто з Євромайдану так просто не розійдеться, тим більше в нас є переможний досвід 2004 року: стояти до останнього.   

Та все ж, не будемо виключати збройні протести з перспективою переходу до громадянської війни та спроб відірвати від України цілі регіони на сході та півдні, що в інтересах Росії. П’ята колона в Україні дуже сильна. І розмови про те, що у нас впроваджений не наш сценарій, а ситуацією керує Путін через Медведчука, вочевидь, мають під собою реальне підґрунтя. Але  перемога Єромайдану  неодмінно буде, проте (є припущення)  не так просто,   не без черговою пущеною кров’ю, хоч як би нам цього не хотілось.  

Не даремно ж 15 грудня зранку з’явилось повідомлення про те, що Київ хочуть занурити в темряву, відімкнути світло, аби зробити кровавий розгін Майдану поночі.  

Відео дня
> Існує чимало інших інструментів вийти із кризового політичного стану. Наприклад, певні кроки з боку самого Віктора Януковича. Чим не  найрозумніший для нього був би вчинок – відставка уряду Азарова та визволення затриманих мітингуючих. Адже, незважаючи на провал голосування по недовірі уряду, переговори з провладною більшістю у Верховній Раді таки ведуться. І вже, за останніми новинами з парламентського поля бою, ніби–то  зібрана необхідна більшість голосів за рахунок депутатів з фракції Партії регіонів. Щоправда розглядати це питання можна буде аж у лютому. А щодо судових претензій до активістів Майдану, то цікаво було б дізнатись, як можна, не маючи важелів влади, не допускати вандалізму та насилля, аби відстоювати право на свободу. Або як сказав патріарх УПЦ КП, владика  Філарет: «Якщо в основі судів лежить не правда, то виконувати неправду це  те саме, що розпинати Христа». 

І, незважаючи ні на що,  влада чомусь дотримується наміру говорити з опонентами лише з позиції сили. А тому, якщо на Майдані ще раз проллється кров, Януковичу доведеться до кінця грати роль диктатора – з черговими арештами, в’язницями та фальсифікаціями на виборах. Доля всієї країни далі зрозуміла також – міжнародна ізоляція, персональні санкції. Крім того, на думку опозиційних політиків, силовий розгін Майдану може призвести до бунту в частині центральних та західних областей країни. Головним інструментом може стати відмова перераховувати гроші в Київ, звідки традиційно перерозподіляються кошти по регіонах. За цим може слідувати де-факто повалення влади губернаторів, як частини президентської вертикалі на місцях.   

Проте заступник міського голови Вінниці Валерій Коровій вважає, що відмова  перераховувати гроші в Київ – не реальний сценарій, бо все зав’язано  на централізованій системі перерозподілу коштів у регіони.  Також Валерій Вікторович, як депутат обласної ради вважає, що де-факто повалення влади губернаторів можливе з іншим складом обласної ради, але це не буде підтверджено юридично. Для того, щоб легітимізувати подібний крок потрібно поміняти два закони – про місцеве самоврядування та про облдержадміністрації. 

Отже, для всіляких дій та змін повинна бути політична розв’язка і саме в столиці, а не в регіонах. Але попри все,  зміни в України відбуваються. 

А відомий американський політолог, соціолог, державний діяч Збігнев Бжезинський переконаний:  щоб не трапилось, події в Україні невідворотні і  ведуть до геополітичних змін. 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Не нужен никому винницкий губернатор, никакой. Есть только один человек, способный федерализировать область, которому поверят обычные люди. Но ему оно не нужно(:smile:)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up