На станції юннатів з’явилися їстівні та ... наркотичні кактуси

На станції юннатів з’явилися їстівні та ... наркотичні кактуси
Підприємство “Вінницяоблагроліс”, яке опікується Подільським зоопарком, подарувало Вінницькій обласній станції юних натуралістів (СЮН) 1440 кактусів. Це трапилося вчора, 26 листопада.

 

Колекція збільшилася вдвічі

Подаровані рослини розмістили у спеціальному кактусонарії, що знаходиться на території тепличного господарства СЮН. Їх зможуть побачити усі бажаючі. В основному це групи школярів, які відвідують теплицю юннатів під час екскурсій.

– “Вінницяоблагроліс” колись мав найкращу колекцію кактусів в Україні. Останніми роками вона поступово зменшувалася, через що керівники цього підприємства вирішили подарувати нам всі свої залишки. За це ми їм щиро дякуємо. Адже раніше у нас було всього лише приблизно 1200 кактусів, а нині їхня кількість виросла понад удвічі. Щоб всі їх розмістити, ми додамо нові стелажі у кактусонарії. У нас є всі умови для зберігання кактусів,  – сказала завідуюча тепличним господарством СЮН Тетяна Слободяник.  

Відео дня
> Унікальний смак мамілярій

Раніше на станції були в основному примітивні види кактусів. “Вінницяоблагроліс” подарував юннатам переважно колекційні, унікальні види цих рослин.

Серед них чимало величезних мамілярій. Вони квітують й дають плоди, які можна їсти. За словами Тетяни Слободяник, плоди мамілярій приємні на смак, причому вони не нагадують жоден з відомих овочів чи фруктів.

Кримінальна відповідальність за вирощування лофофор

Гордістю оновленої колекції є красиві нотокактуси. Їм вже по 20 –30 років. Кожен з нотокактусів коштує 3 – 5 тисяч гривень.

У кактусонарії розмістили й кілька лофофорів, які мають наркотичні властивості.

– Згідно вимог безпеки, в Україні не може більше двох-трьох екземплярів лофофор у колекції. А у Америці за вирощування таких видів кактусів передбачена навіть кримінальна відповідальність, – повідомила Тетяна Слободяник. – Інша назва лофофори – пейот. Ацтеки у стародавні часи порівнювали його з божеством. Адже, після  того, як вони їли пейот, у них “збувалися всі мрії”. Тобто ацтеки бачили кольорові галюцинації.     

Цереус важить ... чотири тони

Зрозуміло, й до появи кактусів  від “Вінницяоблагролісу”, у юннатів було чимало цікавих кактусів. Це наприклад, двометровий цереус, який у природних умовах виростає до 15 – 20 метрів. Такі екземпляри, коли падали, завалювали кілька будівель, адже важили до ... чотирьох тонн.

До речі, у кактусонарії СЮН не бракує й лікарських рослин – алое та агав.          

{photo_gallery id=1890|}

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Как в приколе про наркоманов. А вот почему они не болеют гайморитом у них просто гигантские каланхоэ...
  • Anonymous

    а Сан Педро или Перувианус не выращивают?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:02 Кліщі повилазять разом з теплом: як уберегтися в парках і садах 19:06 Біля Гайсина легковик в'їхав у вантажівку. Обоє водіїв — не місцеві 18:27 Почали з дефіле в українському вбранні. У техуніверситеті відновили конкурс «Міс ВНТУ» 18:10 Від завтра ближнє світло фар за межами населеного пункту стає обов’язковим Від читача 16:27 Розкажи бабусі про очищення судин 17:13 Судитимуть бізнесмена, який привласнив та легалізував понад два мільйони «Укрзалізниці» 16:01 На «зебрі» по Зодчих легковик збив вінничанина. Потерпілий у лікарні 15:09 У Вінниці 17-річний хлопець на електросамокаті збив 64-річну жінку 14:04 Мобілізація, пенсії, оновлення ПДР. Що зміниться для вінничан у травні? 13:30 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 13:29 Його смерть підтвердили через п'ять місяців. Спомини про полеглого на Донеччині гранатометника 12:12 Три вулиці без світла, ще не двох — відключили деякі будинки. АДРЕСИ 11:55 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 11:20 Вакансії в Hannover Agro, Green cool, Грош та 87 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 11:06 Більша частина Тяжилова без води. Відключення також діють в інших мікрорайонах 10:20 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт) 10:01 Сьогодні — Великий вівторок. Суть другого дня Страсного тижня і головні правила play_circle_filled 09:07 Чуєте вибухи — зберігайте спокій! У Писарівці почали підривати кар'єр play_circle_filled 08:11 Сьогодні вітаємо Якова та Максима. Історія та прикмети 30 квітня 21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up