Нове в новому. Що чекати в 2014 році

Нове в новому. Що чекати в 2014 році
Цей рік стане роком перед виборами, а значить влада, яка ледь не «вляпалася» в дефолт, підвищить соціальні виплати, видасть ще по тисячі вкладникам радянського Сбербанку і спробує ще рік втримати курс нацвалюти, бюджетний орієнтир-2014 – 8,5 гривні за долар

Цей рік навряд чи буде легким. Зате він буде щедрий на соціальні «пряники», а от бізнесу покращення не обіцяють, принаймні поки що.

А ще Україні доведеться виплатити 8,2 мільярда доларів по зовнішньому боргу, включаючи платежі “Нафтогазу” і по кредиту МВФ, не зайвим було б створити умови для зростання економіки, які б дозволили підготувати грунт для повернення в 2015-2016 роках 15 млрд дол. Російського кредиту, але таких планів поки немає. Держбюджет 2014 буде знову дефіцитним. Сума останнього – 59,5 млрд грн.

«Вітіні» тисячі 2

Відео дня
> У 2014 році, після перерви у 2013, влада знову збирається повернутися до практики виплати тисячі гривень компенсації за знеціненими вкладами у радянському ощадбанку. Принаймні про це повідомив президент Віктор Янукович, ще 19 грудня, після російських домовленостей. На ці цілі планують направити, не багато не мало, шість мільярдів гривень.

Нагадаємо, виплату компенсацій розпочала в 2008 році тодішній прем’єр Юлія Тимошенко. У 2012 році ця практика «попередників» була запозичена і Віктором Януковичем. Тоді кошти отримали більше 300 тисяч вінничан.

Зарплати і пенсії

Мінімальна заробітна плата в цьому році підвищуватиметься в кілька етапи, підвищившись за підсумками року на 83 гривні. Таким чином, склавши на перше грудня 2013 року 1218 гривень, вона не змінилися і станом на перше січня 2014 року. Зате з першого липня вона складе 1250 гривень, а з першого жовтня – досягне 1301 гривню.

Мінімальна пенсія збільшиться разом з прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, і складе на перше липня 974 грн, а на перше жовтня - 1014 грн.

Реєстрація поштою

З 12 лютого набуте чинності постанова Кабміну «Про затвердження Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень і Порядку надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно». Це означає, що громадяни зможуть подавати документи для проведення державної реєстрації поштою або кур'єрською службою і отримувати одночасну реєстрацію права власності та речових прав на підставі однієї заяви.

Також буде спрощений порядок проведення реєстрації прав на новозбудований або реконструйований об'єкт нерухомого майна, будівництво якого здійснювалося із залученням коштів від фізичних та юридичних осіб та забезпечено проведення реєстрації прав на об'єкти нерухомого майна, побудовані в радянський час.

Курс гривні

Уряд погіршив оцінку середнього курсу гривні в 2015 році з 8,5 до 8,8 гривні за долар. А от на 2014 рік – прогноз залишився незмінним – 8,5 гривні за долар. Судячи з усього, такий показник закладуть і в державний бюджет 2014 року.

Аналітики вважають, що влада зробить усе, щоб утримати національну валюту від різких коливань аж до президентських виборів у 2015 році.

Невелике ослаблення курсу гривні може бути проведено для підтримки експорту, особливо якщо паралельно Національний банк відмовиться в травні від продовження вимоги продажу 50% валютної виручки.

- Але навіть на тлі перспективи отримання конкурентних переваг експортерами - металургами, машинобудівниками і аграрними трейдерами - зниження споживчого попиту всередині країни стане негативним фактором для економіки, - прогнозує начальник казначейства Індустріалбанку Геннадій Литвинов.

Декларування

Протягом січня триватиме громадське обговорення концепції загального декларування доходів.

- Ми бачимо очікування бізнесу, в частині зменшення навантаження на фонд заробітної плати, - сказав у рамках підсумкової всеукраїнської відео-прес-конференції очільник Міндоходів Олександр Клименко. - І ми маємо дати стимули, які б дозволили йому вийти з тіні. Але водночас ми не повинні розбалансувати Пенсійний фонд, тому мають бути знайдені компенсатори, одним з таких якраз може бути всезагальне декларування.

За документом, обов'язкове декларування буде поширюватися на українців, що заробляють на рік понад 120 мінімальних зарплат, або що мають зобов'язання на цю суму, наприклад, оформили кредит. Це 156,12 тис. грн (на 1 січня 2014 р.) на рік або 13 тис. грн на місяць. Також декларації доведеться подавати тим, хто володіє майном вартістю 1200 мінімальних зарплат - 1,56 млн грн.

Крім того, українцям пропонують один раз показати державі, чим вони володіють, і обіцяють не ставити запитань про його походження. Інтерес до походження майна і зіставлення його з поточними доходами громадян почнеться через два-три роки після запуску в країні системи обов'язкового декларування. Правда, чиновники переконують, що навіть тоді всіх підряд перевіряти не стануть.

ПДВ знизять потім

Разом з тим, Верховна Рада, прийнявши в цілому законопроект № 3757, відклала на рік заплановане в Податковому кодексі на 2014 -й зниження ставки ПДВ до 17%, а також розтягла в часі зниження ставки податку на прибуток до 16% на три роки (в 2014 році буде 18%). Крім того, є намір продовжити дію норми Податкового кодексу, яка передбачає неможливість для експортерів зернових культур претендувати на повернення ПДВ (не може радувати аграріїв).

Також йдеться про підвищення низки податкових ставок. Зокрема, планується збільшити збір за спеціальне використання лісових ресурсів та підвищити акцизне навантаження на ринок цінних паперів.

Податок на квартири

Крім того, як повідомлялося раніше, з 2014 року все-таки доведеться платити податок на нерухомість.

Ставка податку буде розраховуватися не по кожному об'єкту окремо, а виходячи з їх загальної житлової площі, незалежно від кількості об'єктів нерухомості. Не платитимуть податок на нерухомість власники квартир, якщо їх загальна житлова площа не перевищує 120 кв. м. Для власників будинків «пільгова житлова площа» визначена в розмірі 250 кв. м незалежно від їх кількості. Якщо в українця є і квартира, і будинок загальною житловою площею до 370 кв. м, він також не буде платити податок на нерухомість.



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Так мы и боремся за социальное государство и евро стандарты. И не нужно разделять Украину на ваших и наших!!! Мы единый народ! Вы не имеете морального права оскорблять людей на майдане, они боряться за наше светлое будущее, а не за конкретные личности опозиции.
  • Anonymous

    У вас "нэзалежнисть" 20 лет. 5 лет при власти были помаранчевые. Кто им мешал сделать вам счастье? Вы всерьёз думаете, что следующая власть будет лучше? Пока не будет социальное государство, до тех пор вы будете кричать "Гэть!" и бегать по майдагнам.
  • Anonymous

    Государственное воровство. Не одной поблажки - одни налоги -на машины, недвижимость, бизнес. Государственные чиновники (власть) не выполняет своих функций, надо людишек не справляющихся со своими должностями разжаловать в чинах. Желательно с конфискацией.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up