Росія заборонила імпорт Roshen. На Вінницькій фабриці призупинили кілька ліній

Росія заборонила імпорт Roshen. На Вінницькій фабриці призупинили кілька ліній
Росспоживнагляд ввів заборону на постачання в Росію продукції одного з найбільших виробників кондитерських виробів в Україні - компанії Roshen. Пояснюють це тим, що цукерки не відповідають стандартам якості. Усе це вже назвали черговим етапом “торгової війни

Росспоживнагляд ввів заборону на постачання в Росію продукції Roshen. Точніше про це усно заявив у понеділок, 29 липня, глава відомства Геннадій Онищенко.

Офіційно Roshen не отримувала ніяких претензій, більше того, фури з її продукцією продовжують (станом на вівторок) пропускати митники на російському кордоні, а компанія сама звернулася до російської сторони з проханням надати офіційні документи та роз’яснення.

Незважаючи на це, з понеділка-вівторка частина працівників Вінницької кондитерської фабрики відправляються у відпустки за власним бажанням.

Відео дня
> - Це пов’язано з тим, що ми зараз замінюємо етикетки – замість тих, які були розроблені для російського ринку, доставляємо нові – для експорту в інші країни. На це нам потрібно близько тижня, - пояснює директор Вінницької кондитерської фабрики Олександр Білик. – Але хочу додати, що це стосується не усіх ліній, а тільки деяких, де було виконано багато замовлень для Росії. А загалом, думаю, що ця заборона піде на користь компанії, адже ми уже давно думали про переорієнтацію на інші ринки. Думаю, в результаті ми тільки виграємо.

Усе не так і усе не те

Усе почалося 11 липня, коли прес-секретар Росспоживнагляду повідомила, що Росспоживнагляд забракував кілька партій української кондитерської продукції.

А в понеділок, 29 липня, і сам глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко заявив російським виданням, що введена заборона на поставки в Росію продукції компанії Roshen.

За його словами, Росспоживнагляд відібрав для експертизи з торгових мереж Москви кондитерську продукцію, вироблену на чотирьох фабриках компанії "Рошен" - Київській, Вінницькій, Маріупольській і Кременчуцькій і за результатами перевірки його відомство дійшло висновку, що продукція "не відповідає заявленим параметрам".

- Зокрема, цукерки «Конафето» - виробництва Вінницької кондитерської фабрики не відповідали нормативам за вмістом жирів і органолептиці. Цукерки «Монблан» із шоколадом – виробництва Київської кондитерської фабрики і цукерки «Монблан» крем-праліне з подрібненим горіхом, карамель з молочною начинкою «Молочна крапля» Кременчуцької фабрики, а також чорний шоколад «Рошен» Вінницької фабрики, цукерки «Вар'єте» з вершковим кремом та хрусткими кульками мали численні відхилення за показниками якості і так далі. А в шоколаді молочному «Рошен» виявлений бензопірен, - заявив він.  

Водночас, уже під вечір 29 липня, на офіційному сайті компанії "Рошен" з'явилося повідомлення, яким компанія повідомляє про те, що як і раніше не отримувала офіційного повідомлення від Росспоживнагляду про заборону.

«Корпорація ROSHEN направила офіційний запит до Федеральної служби з нагляду у сфері захисту прав споживачів та добробуту людини на ім’я Воропаєвої Л.Д. з проханням ознайомити Корпорацію ROSHEN із актами, які свідчать про такі порушення, а також відповідають законодавчим нормам РФ. На жаль, протягом півмісяця технічному директору Корпорації ROSHEN Ярандіну В.А. не було надано можливості зустрітись з представниками Росспоживнагляду для того, щоб надати інформацію, яка могла бути необхідною для перевіряючих органів з метою встановлення істини, - йдеться в офіційному повідомленні. - Заява про вміст бензопірену у шоколадній продукції  ROSHEN, що, на думку Росспоживнагляду, виступає порушенням норм РФ, не може розглядатись як звинувачення у порушенні норм РФ, оскільки таких норм на кондитерські вироби не встановлено, що підтверджує Технічний регламент Митного союзу ТР ТС 021/2011. Більш того, норм на вміст бензопірену у шоколадній продукції не встановлено не лише в Україні та РФ, але також і в країнах ЄС. Окрім того, у Корпорації ROSHEN виникли сумніви відносно правильності відбору зразків для проведення аналізів, на підставі існуючих копій протоколів відбору проб продовольчої сировини, харчових продуктів у торговій мережі».

Російськозалежні

Питома вага російського ринку в загальному обсязі експортних поставок компанії – близько 50%, в загальних продажах Roshen – 12-15%. У грошах це приблизно $150-200 млн щороку.

Поки що продукція “Рошен” продовжує продаватися на російському ринку. Водночас, з’явилась інформація, дистриб’ютори вже відмовляються від закупівель наступних партій до прояснення ситуації.  

За словами генерального директора Roshen В’ячеслава Москалевського, якого цитує видання Forbes, сьогоднішня заборона має виключно політичні мотиви, а її наслідки для компанії можуть бути «хворобливими», але не смертельними.  Адже “Рошен” має свою фабрику в Липецьку (Росія), якій, у випадку, якщо ембарго все-таки буде запроваджене, доведеться наростити обсяги виробництва.

Не перші і не останні

Тим часом, експерти у своїх оцінках російської заборони розходяться. Перший віце-прем’єр Сергій Арбузов  заявив, що про ніякі торгові війни в цьому питанні мова не йде.

Інші навпаки вважають заборону на імпорт українських солодощів – черговим етапом торговельних війн і як наслідок того, що Путіну так і не вдалося вмовити Януковича вступити в Митний Союз. Такої думки, наприклад, дотримуються політолог Вадим Карасів та екс-віце-прем’єр з питань євроінтеграції Олег Рибачок. Взагалі, на думку української опозиції, чим ближче дата підписання угоди України з Євросоюзом про Асоціацію, тим більше буде претензій в російської сторони до різних українських товарів.

- За «Рошеном» будуть труби, за трубами будуть сири, за сирами буде ще щось. Це – одна й та сама лінія. Більше того, я побоююся, що цим не обмежиться і що чим ближче до Вільнюського саміту, тим загроза нестандартних ситуацій в Україні зростатиме, – каже колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко.

Ситуація загострюється через те, що тільки по Вінницькій області 22% експорту усієї продукції припадає саме на Росію.

- Тобто, це майже п’ята частина усього експорту нашої області, - каже начальник управління міжнародного співробітництва Вінницької області Олександр Шипук. – На другому місці по обсягу експорту у нас іде Польща, потім Білорусь, Китай та Німеччина.

 

Тим часом, про перевірку солодощів “Рошен” уже заявила і Молдова. Як повідомляється, якщо продукція не відповідатиме стандартам якості, її продаж на території країни теж можуть заборонити.

 

Хроніка “торгової війни”

Червень 2013 року - Росія відмовилася надати квоти на безмитну поставку труб з України, що вдарило по компанії «Інтертайп» Віктора Пінчука

Травень 2013 року - Державна ветеринарна та фітосанітарна служба тимчасово призупинила поставки українських виробників курятини в країни Митного союзу. Про це повідомляє Федеральна служба з ветеринарного і фітосанітарного нагляду РФ.

Лютий 2012 року - Росія ввела заборону на ввезення сирів деяких українських виробників через те, що продукція не відповідала техрегламенту РФ на молоко і молочну продукцію. 17 квітня Онищенко провів з українською делегацією переговори, за підсумками яких були розроблені механізми повернення сиру на ринок РФ.

Вересень 2012 - Російська федеральна служба з ветеринарного і фітосанітарного нагляду ввела режим посиленого лабораторного контролю щодо української м’ясної продукції. Як заявили у відомстві, продукція ряду українських м’ясокомбінатів не відповідає нормам за показниками безпеки.

Липень 2011 року - Комісія Митного союзу встановила загороджувальне мито до 13 травня 2012 року на імпорт машинобудівного кріплення (гайки і болти) з України. Згідно з прийнятим нею рішенням, розмір мита становив 21,8% від митної вартості імпортної партії. Винятком із правил стала продукція «Дружківського заводу металевих виробів».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anonymous

    потому и подняли цены на конфеты в своих фирменных магазинах? Ромашка в Фуршете 36 грн, а у них 41грн
  • Anonymous

    Вот он результат даекоглядной политик. Не введи наше правительство акциз на авто, не было бы претензий со стороны России, а так в конечном счете без работы останутся простые смертные, да и автопром мы свой явно не поднимем.
  • Anonymous

    Росія просто хоче щоб ми не вступили в Євросоюз. Тому такий шлях вони вибрали. "шукати недоліки у нашій продукції."
  • Anonymous

    В России покупают продукцию только Липецкой фабрики,в Европу обычно поставляют продукцию только из Клайпеды. Там портовый город и прибалты делают качество.А у нас как может быть зарплата на конфетке выше 6000 грн. Просто конфеты делают из дешевого сырья.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up