Спроба №2. За нерухомість все ж доведеться заплатити

Спроба №2. За нерухомість все ж доведеться заплатити
У 2014 році українці все-таки будуть змушені платити податок на нерухоме майно. Проте в Міндоходів переконують, після внесених в законодавство змін його платниками буде набагато менше людей, і, за попередніми підрахунками, більше 90% вінничан новація взагалі не зачепить

До кінця року власники нерухомості можуть пройти процедуру звірки даних про свої квартири і будинки в Міндоходів. Якщо така можливість буде проігнорована – площа нерухомості рахується узгодженою автоматично. І уже з квітня-травня наступного року податківці почнуть розсилати повідомлення про нараховані суми податку на нерухомість.

Проте в головному управлінні Міндоходів у Вінницькій області переконують: кількість вінничан, яким дійсно буде нарахований цей податок, не буде значною. Більшість населення області новація не торкнеться взагалі. В першу чергу зітхнути з полегшенням можуть власники кількох невеликих квартир чи будинків.

Зміни

Відео дня
> - Справа в тому, що за попереднім варіантом законодавства людина могла отримати пільгу тільки на один об’єкт нерухомості. Тобто, якщо у її власності були, наприклад, дві однокімнатні квартири, то на одну власник отримував пільгу, а за іншу – все-таки довелось платити. При тому, що сумарна житлова площа такої нерухомості не перевищувала 120 м кв., - каже начальник управління доходів та зборів з фізичних осіб ГУ Міндоходів у Вінницькій області Олег Мартинюк. – То тепер житлова площа різної нерухомості може сумуватися. І той же власник двох однокімнатних квартир податок не сплачуватиме.

За таким самим принципом не сплачуватимуть податок на нерухомість і власники кількох будинків, якщо їх площа не перевищує 250 квадратних метрів, а також власники змішаної нерухомості: будинку і квартири. Щоб не сплачувати податок, сумарна житлова площа такого нерухомого майна не має перевищувати 370 м кв.

- Таким чином, завдяки тому, що законодавство було доопрацьоване, кількість людей, які сплачуватимуть цей податок, буде досить незначною.

Ставки

Ставки оподаткування фактично залишилися незмінними. За законодавством, їх мають затверджувати місцеві органи самоврядування, але вони не можуть перевищувати 1% або 2,7% (в залежності від розміру нерухомості) від мінімальної заробітної плати, затвердженої на початок того чи іншого року. Вінницька міська рада ще раніше затвердила ставки податку на рівні їх максимального розміру. Якою буде мінімальна заробітна плата станом на перше січня 2014 року, поки що не відомо, з причин відсутності затвердженого державного бюджету країни на наступний рік.

Станом на перше грудня мінімальна зарплата в Україні склала 1218 гривень. Тобто, за метр «зайвої» житлової площі доведеться заплатити не менше 12 гривень, якщо сумарна площа квартир не перевищує 240 м кв., будинку чи будинків – 500 м кв. та різного виду нерухомості (будинків і квартир) – 370 м кв. Якщо ж площа нерухомості більша – доведеться платити 2,7% від «мінімалки» за метр квадратний, або не менше 32 гривень.

Коли платити

- Ми маємо нарахувати податок і направити відповідне повідомлення власнику нерухомості до першого липня 2014 року, - каже Олег Мартинюк. – На сплату податку фізичним особам дається 60 днів, тобто кошти мають бути сплачені до першого вересня. У випадку прострочення може застосовуватися пеня.  Ще один момент. Тепер повідомленя-рішення на сплату податку надсилаються не за місцем знаходження об’єкта нерухомості, як було передбачено раніше, а за місцем реєстрації самого платника. А от сам податок, як і раніше, сплачуватиметься за місцем знаходження об’єкту житлової нерухомості. Реквізити на сплату будуть вказані у повідомленні.

За попередніми розрахунками Міністерства доходів і зборів, згідно з першою редакцією податкових правил, новий податок повинні були платити від 17 до 20 млн українців, що мало б принести до місцевих бюджетів понад 75 млн грн. Тепер в Міндоходів очікують, що податок на нерухомість заплатять від 5 до 10 млн українців.

Нагадаємо, з 1 січня 2013 року в Україні набула чинності норма Податкового кодексу, згідно з якою житлова нерухомість, що перебуває у власності фізичних або юридичних осіб, включаючи нерезидентів, обкладається податком. Проте Верховна Рада України перенесла термін введення і сплати податку на нерухомість, відмінну від земельної ділянки, аж до 31 грудня 2013 року - терміну завершення звірки всіх даних по об'єктах оподаткування та формування реєстру платників такого податку.

А в серпні Президент України підписав закон, що передбачає відстрочку оподаткування нерухомості до 1 січня 2014 року і зміну визначення об'єкта оподаткування.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up