Американський архітектор Майкл Діксон не хоче їхати з Вінниці

Американський архітектор Майкл Діксон не хоче їхати з Вінниці
Автор проекту одного з десяти найдивніших музеїв США працює волонтером у Вінниці. Його звуть Майкл Діксон. RIA продовжує розповідати про дивака-американця, який настільки полюбив наше місто, що вже не хоче його покидати.

Він проживає в однокімнатній “хрущовці”. Щоб  менше виділятися, купив таку само кепку й куртку, які носять чоловіки його віку. Наші вареники називає харчами із сюрпризом, бо наперед не знає, яка в них начинка. Все це - про Майкла Діксона, архітектора з Чикаго, який третій рік працює у Вінниці.

Попросився ще на рік

У березні 65-річний волонтер американського Корпусу Миру мав залишити наше місто, але попросився ще на рік продовжити йому термін перебування у Вінниці, куди прибув у 2011-му. Майкл - лауреат кількох національних відзнак США у галузі відновлення пам'яток архітектури.

Відео дня
> Він є членом національної комісії архітекторів. Найбільше пишається своїм проектом, за яким реставрували зруйнований часом оперний театр 1878 року забудови в одному з міст штату Іллінойс. Загалом за його проектами відновлено понад тисячу пам'яток архітектури.  За час своєї архітектурної діяльності Майкл Діксон виготовив 2,2 тисячі проектів.

Незважаючи на заслуги,  американець простіше від нас сприймає українські реалії. Щоправда, деякі з них ніяк не може зрозуміти. Наприклад, чому зовнішні стіни “хрущовки”,  де винаймає житло, облицьовані керамічною плиткою. Каже, ті, хто робив це, не могли не знати, що вона відпаде.

- Якби я таке зробив у себе вдома, мав би великі проблеми, - каже американець. Як і більшість вінничан, він користується трамваями й тролейбусами. Ходить на ринки й в магазини. Шкодує, що наша мова дається важкувато. Через це ніяк не може під час покупок зрозуміти, наприклад, які саме вареники купує. Вони, як і український борщ, до смаку гостю з-за океану.

Книга про місто над Бугом

У Вінниці книгу американського архітектора бачили тільки окремі посадовці міськради, яким автор презентував декілька примірників. Зате в Чикаго її вже оцінили студенти Інституту архітектури. 10 жовтня Майкл Діксон  виступав перед викладачами й студентами  інституту.

Розповідав про волонтерську діяльність. Його завдання в Україні - допомогти облаштувати  місця відпочинку для дітей і дорослих в окремих населених пунктах. Як це йому вдається, говорив, виступаючи в Чикаго.

Починав роботу на Чернігівщині. Там за його проектом перепланували будинок сімейного типу для дітей з обмеженими фізичними можливостями. Хворим дітям стало зручно пересуватися у переобладнаній будівлі. Після цього архітектора запросили на сесію міськради, вручили  почесну відзнаку, подякували за роботу і пропонували надалі залишатися у Чернігові. Однак у представництві Корпусу Миру в Україні архітектора відрядили до Вінниці.

Збудували літній театр

Аналогічний проект Майкл розробив для нашої обласної бібліотеки імені Тімірязєва. Зараз там тривають роботи,  щоб люди на інвалідних візках мали можливість пересуватися у приміщенні. У Вінниці він також виконував замовлення для інших регіонів. На Волині в одному з районів за його проектом виготовили  незвичний ігровий будиночок. Його особливість в тому, що споруду  встановили на... дереві. Свій автограф американець залишив також на Львівщині. Там є дитячий майданчик, зроблений за його проектом. Жителі села виготовили його своїми руками з місцевих матеріалів. В цьому особливість проектів американця. Він не закладає в проект дороговартісні матеріали.  Акцент робить на місцевих матеріалах, що не потребують великих грошей. 

Так само власними силами місцеві жителі збудували літній театр у селі Северинівка Жмеринського району. Навіть сільський голова впрягався в роботу. Архітектор наголошує, що дуже приємно було бачити, як люди старалися реалізувати його задум 

Збирають гроші для Северинівки

У Северинівці американець провів чи не найбільше часу. У цьому селі його зацікавили залишки старої будівлі місцевої пам'ятки садово-паркової архітектури.  Майкл дізнався, що до 1926 року тут була власна оранжерея, в якій  вирощували саджанці дерев і рослин.

Архітектор задумав відновити споруду. Вона органічно вписується в проект рекреаційної зони, розроблений американцем для Северинівки. Збережена стіна оранжереї стане одним з елементів, до якого “прив'яжуть” решту будівлі.

- Дуже важливо вписувати старі елементи при відновленні колишніх будівель, звичайно, простіше розвалити ту стіну і все збудувати з нуля, але світова архітектурна наука не схвалює такий підхід, - розповідає американець. - У своїй роботі я завжди намагався зберегти навіть найменші залишки з минулого. Це, можна сказати, мій підхід при відбудові пам'яток архітектури. Не має значення, про яку споруду йдеться - чи це оперний театр, чи залишки оранжереї у Северинівці.

Чекав, щоб стати волонтером

- Мій звіт про роботу в Україні сприйняли в Інституті архітектури із захопленням, - каже Майкл. - Почувався не інакше, як почувається відома “зірка”. Про мене написали в одній з Чиказьких газет.

Як пояснює гість, стати волонтером - це внутрішня потреба багатьох американців. Починається все зі шкільних років. Усі діти записуються у скаутські організації. Великий вплив на їхню свідомість мають традиції волонтерства. Волонтером був старший брат Майкла. У числі перших після створення Корпусу Миру поїхав в Африку.

- Я б теж з ним поїхав, але тоді служив в армії, - каже Майкл. - Це бажання не залишало мене все життя. Але на заваді були поважні причини. Коли діти виросли, у мене їх троє, тепер вони самостійні, то я подумав, що далі вже нікуди відкладати давнє бажання стати волонтером Корпусу Миру. Одного разу мені на очі потрапила стаття в газеті під промовистим заголовком “Якщо не тепер, то коли?” Ці слова я повторив декілька разів, а тоді взяв ручку й папір і написав заяву до Корпусу Миру у Вашингтоні.  Але, з'ясувалося, що не так просто стати волонтером. Дуже багато бажаючих. Я два роки чекав своєї черги.

Як відбирають волонтерів

- У першу чергу треба мати певні знання і вміння, які ти можеш передати людям в іншій країні, - розповідає американець. - Наявність вищої освіти - це теж обов'язкова умова. З тобою обов'язково проведуть  співбесіду на предмет твоїх рис характеру, наскільки ти комунікабельний і чи вмієш налагоджувати контакти з іншими людьми.

Потрібна медична довідка про те, що ти здорова людина. На волонтерстві грошей не заробляють. Оплачують тільки кошти на оренду житла і на проживання. За тими розцінками, які існують у місці перебування волонтера. Після повернення в Америку волонтер має поділитися думками і враженнями про те, що він бачив у чужій країні, як там живуть люди, які особливості їхнього менталітету, про їхні традиції і звичаї. Такі розповіді завжди сприймаються з цікавістю. Волонтерами в Америці пишаються. Самі ж вони горді з того і дуже радіють, коли отримують за таку роботу сертифікат.

Фото онука тримає при собі

У заяві Майкл просив направити його у Східну Європу. Знає, що тут багато пам'яток архітектури. Яким же було його здивування, коли отримав відрядження у... Ботсвану - державу в Південній Африці.

- Я знову прийшов в організацію Корпусу Миру і кажу, зверніть увагу на моє резюме, я архітектор, понад 30 років займався відновленням пам'яток старовини, у Ботсвані нема таких споруд, - усміхається співрозмовник. - Після цього ще раз переглянули мої документи і сказали: “Україна якраз для вас”.

На той час він майже нічого не знав про нашу державу.

Під час перебування Майкла у Вінниці у нього в Америці  народився внук. З останньої поїздки додому у жовтні нинішнього року, про яку вже згадувалося вище, він привіз з собою фото внука. Цей знімок завжди має при собі. Під час розмови Майкл  дістав з кишені фотографію із зображеним немовлям  і на обличчі в нього промайнула тепла усмішка.

- Старшій внучці вже п'ять рочків, - каже співрозмовник. -  А тепер маю ще й внука. Дуже радий з того. Спочатку  всі троє моїх дітей, а особливо дружина, трохи ображалися на мене, що поїхав надовго і далеко. Тепер, відчуваю, гордяться мною, що я зумів здійснити те, про що мріяв багато років.

Живе у “хрущовці”

До Вінниці волонтер приїхав на запрошення громадської організації ”Подільська агенція розвитку”. В офісі цієї організації його робоче місце. На столі постійно багато креслень.

- Майкл дуже скрупульозна людина, - каже голова організації Олег Левченко. - Старанний у роботі. В офісі з'являється одним з перших.

Болісно сприймає, коли щось не вдається. Зовсім невибагливий до умов, в яких проживає. Однокімнатна “хрущовка”, де нині проживає, не йде ні в яке порівняння з тим, що має в себе в Америці. Але він ніколи не скаржиться.

Працівникам агенції імпонує, що американець, попри свої роки, веселий і щирий у спілкуванні. Охоче долучається до відзначення наших свят. Та й про свої не забуває. Коли на Новий рік  працівники агенції прийшли до нього в гості, він для всіх підготував подарунки. Недавно під час відомого свята Хелоувін жартував з усіма, теж дарував сувеніри.

Майкл Діксон - автор проекту одного з найдивніших музеїв США 

Серед десяти найдивніших музеїв США на п'ятому місці знаходиться музей під назвою “Чортова мотузка”, або його ще називають Музей колючого дроту. Проектував його наш співрозмовник - архітектор Майкл Діксон.

- Музей розташований у місті Маклін, штат Техас, а точніше, на тому самому місці, де була майстерня, в якій вперше у світі почали виготовляти колючий дріт, - каже Майкл. - Представлені документи й експонати розповідають історію такого винаходу людства яким є колючий дріт.

Відвідувачам показують процес виробництва колючого дроту. Найбільш цікаві експонати - скульптури з колючого дроту, їх тут 45 і понад сто фотографій, на яких зображено застосування колючої огорожі. Виставлено і  колючий дріт, й інструменти, якими його виготовляли.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (84)
  • Anonymous

    В Техасе культура строительства немногим лучше древнеарабской. Арабы делали стены из соломы, перемазанной кизяками, а техасцы из палок, склеенных собственными какашками. Какая культура? Какой колорит? Или вы считаете, что эти недопостройки нужно всюду копировать? Давайте вигвамы везде строить - они были ДО домиков из картона %)
  • Anonymous

    Строительство в пустыне - это вообще отдельная тема. Там не было типичных для этой местности архитектурных сооружений, поэтому и можно было строить всё что душе угодно. Потому и стремится туда огромное кол-во архитекторов, которые хотят воплотить свои самые сумасшедшие идеи. В Техасе дело обстоит иначе - там уже была СВОЯ культура, свой колорит, свой городской контекст.
  • Anonymous

    Хотите сказать, что если в Техасе вокруг сараи и картонные домики, то все другие здания также должны быть построены из говна и быть похожими на говно? В ОАЭ вместо гостинницы "Парус" (возле которой все усердно фотографируются), судя по Вашему предложению, нужно было построить с десяток шалашей из песка и верблюжьих какашек?
  • Anonymous

    Так о том и речь, что в Виннице "архитектор" - это чиновник, выдающий разрешения. Деду могут завидовать лишь другие пенсионеры %)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up