Андрій Стебелєв: Блискучий теремок

Андрій Стебелєв: Блискучий теремок
Андрій Стебелєв, поет: Чи знаєте ви, що всього в тридцяти кілометрах від Вінниці, у селі Маянові теперішнього Тиврівського району, 1885 р. народився видатний український поет Володимир Свідзінський?

Неперевершений лірик за життя видав всього три книги віршів, які, будучи сюрреалістичними, «поза простором і часом», виявилися не співзвучними радянським політесам. Зрештою, ця відчуженість призвела до трагічної загибелі поета. Володимира Свідзінського, заарештованого на початку війни з фашистською Німеччиною, по-звірячому спалили енкаведисти у корівнику разом з іншими в’язнями.Тепер він повертається з небуття. Повертається стараннями сучасних подвижників, таких як літературознавець з Києва Елеонора Соловей. Любо було потрапити до компанії дослідників, згуртованих Елеонорою Степанівною, а серед них – Олег Рарицький з Кам’янця-Подільського, Василь Горбатюк з Хмельницького, вінничани – Петро Гордійчук, Жанна Дмитренко, Костянтин Завальнюк, і здійснити днями вояж по подільських місцях, пов’язаних із життям генія українського слова.

Рання осінь на Поділлі цього року не завадила, а навпаки, додала прозорості у розумінні вишуканих рядків поета:

Відео дня
>  

Що дивного, що вулиця пуста,

Що вечорами не співає молодь?

Вікно, як муром, льодом зароста,

Ручайних вод зав’язано уста,

І потоптом бреде по полю холод.

І звечора на тверді темно-синій

Нема моєї зірки між зірок,

Немов і там був ураган осінній

Та й повалив блискучий теремок.

 

Маянів – зараз, на жаль, невеличке село. На підмурку старої церкви, де колись правив службу батько Володимира – священик Євтимій, стоїть сьогодні інша покинута хата, на роздоріжжі у хащах височіє дерев’яний хрест, в долині дзюрчить цівочка смачної джерельної води, а з пагорбів відкриваються шалені краєвиди на околиці. Навколо – Ворошилівка, де купно жили євреї, польське містечко Вітава, що тепер у складі міста Гнівань, сільце Борсків, де ще донедавна жили нащадки руських старовірів. На Поділлі здавна мусили жити дружньо і всотували європейську толерантність. 

Ані поляків зараз, ані євреїв, ані старовірів…

Дев’ятирічним хлопчаком Володимир Свідзінський вступив до Тиврівського духовного училища і провчився в його стінах п’ять років, вийшовши звідти тинейджером з розумними очима. Сьогодні в колишній панській садибі й будинку училища міститься Тиврівський ліцей-інтернат поглибленої підготовки в галузі науки, справжній флагман освіти і науки України. Вихованці інтернату напередодні дня народження поета влаштували для гостей таку собі імпрезу з читанням поезій Свідзінського. А директор закладу, креативний та енергійний Андрій Подзігун, загорівся ідеєю встановити поетові меморіальну дошку на стінах, що пам’ятають його струнку тінь. 

Справжнім дивом для літераторів стало відвідання Шпикова, де у місцевій школі вдалося відшукати листи доньки поета. В Шпикові, у сусідньому селі Сліди, у наддністрянських Бабчинцях провідував поет своїх рідних. З його іменем пов’язане місто Бар, у Вінниці в 1933 р. померла його дружина… Чимало сторінок гіркого життя і променистої творчості нашого земляка ще слід наново прочитати. 

Та все ще попереду. У жовтневі дні, коли поет народився і покинув цей світ, згадуватимуться його кришталеві поезії. 12 жовтня у Тиврівському ліцеї знову лунатимуть вірші Володимира Свідзінського.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Вінничан попереджають про заморозки та сильні дощі 20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up