На цькування в соцмережі з вінничан ніхто не скаржився, а на інтернет-обмани - регулярно

На цькування в соцмережі з вінничан ніхто не скаржився, а на інтернет-обмани - регулярно
Злочинці Вконтакті у дітей випитують, коли батьків немає вдома, і по Фейсбуку слідкують, в які дні будете на морі. За допомогою мережі не тільки знімають гроші з рахунків, а й готують квартирні крадіжки. Але шахрайства, як кажуть борці з кіберзлочинністю, так само найбільш поширені інтернет-злочини.

Вісім інтернет-злочинців покарали рішенням суду торік. За перших шість місяців цього року на судовий розгляд віддали ще 10 справ про злочини, скоєні за допомогою новітніх технологій.
Такі невеликі вінницькі цифри, бо кіберзлочин доводиться багатьма технічними експертизами. І специфіка обманів через інтернет в тому, що потерпілий тут, гроші перевів у готівку в другому регіоні, сам живе – в третьому.
А зареєстрували злочинів, пов’язаних з інтернетом, значно більше. Скільки людям не кажи, все одно купуються на, здавалося б, очевидний обман. 45 вінничан поскаржилися цього року, що їх ошукали через мережу, видурили персональні дані й таким чином вкрали гроші. Ще стільки ж доручень отримав вінницький підрозділ боротьби з кіберзлочинами від слідчих з інших областей, де йде розслідування, а у нас живуть потерпілі.


- З підозрюваними, мабуть, добре працюють адвокати, тому що вони, аби пом’якшити вирок суду, потерпілим відшкодовують збитки, - каже начальник відділу боротьби з кіберзлочинами обласної міліції Володимир Плотиця.

І втрати в окремих жертв незначні. Один потерпілий віддав шахраю гривень 200, але в масштабах країни злочинець заробив чимало, бо кількість обманутих за однією схемою може рахуватися на десятки чи й більше. Про точну кількість обдурених людей можна тільки здогадуватися. Не кожний піде жалітися в міліцію, тому що не подумав і повівся, як кажуть, „лоханувся”.

Менше пишіть в мережі  
- Люди продовжують, не задумуючись, надавати свої персональні дані, які в подальшому шахраї використовують, - каже Володимир Плотиця. - Дуже висока довіра людей залишається до пропозицій, що масово розповсюджуються в інтернеті. Вінничани мали б бути обережніші, але тепер потерпають не тільки від шахрайств. Сьогодні злочинці вираховують, де люди перебувають, через соціальні мережі, тому не треба викладати інформацію на сторінці про плани поїхати на відпочинок. Злочинці відслідковують такі повідомлення і точно знають, що вас у цей час вдома не буде.
І викладати у відкритих акаунтах фото-демонстрації статків теж не радять. Знімок на балконі заморської вілли чи в номері готелю „п’ять зірок” дасть знати злодієві, що і в квартирі у вас небідно. Далі справа техніки – зібрати інформацію про місце проживання, час відсутності вдома і все – невдовзі міліція буде документи чергову квартирну крадіжку.

Як міняють пін-код
- Коли опитуєш людину, що стала жертвою кіберзлочину, вона не розуміє, як стільки багато могли знати про неї злочинці, - говорить Володимир Плотиця. – Не придає значення, кому і коли вона яку інформацію надала. Не розуміє, як підібрали пін-код до її карткового рахунку. Хоча ніхто й підбирав. Жертва сама надала дані, добровільно. На прохання.  
Ось розповсюджена схема зникнення грошей з банківського рахунку. Продаєш щось через інтернет і тобі дзвонить покупець. Все його влаштовує, тому перераховує гроші на картку. Запитує номер рахунку. Потім каже, в нього інший банк, ніж картка продавця, тому операція не вдається. Він вже нібито стоїть біля відділення і передає трубку банківському працівнику, щоб той уточнив дані. Питання-відповідь, питання-відповідь... До вас дійшло, що сталося, коли пішли знімати переведені гроші, а там не те, що нічого не прийшло, а й ваше зникло.
- Шахраї обнулюють банківську картку, змінивши пін-код завдяки отриманим персональним даним, - пояснив Володимир Плотиця. – Ще варіант. Злочинці кажуть: підійдіть до банкомата, вставте картку, введіть пін-код і змініть його, бо щось не можемо перерахувати гроші. Самі в той час вже кошти зняли. Всі такі злочини на довірі людей робляться.
А ще, як кажуть оперативники, шахраї користуються необізнаністю людей і трохи володіють знаннями з психології, щоб „розкрутити” на діалог і повернути його в потрібне русло.  

Вкрали героя гри
- Є і кумедні випадки, - розповідає начальник відділу боротьби  з кіберзлочинами. - Якось подзвонила людина, бо в неї вкрали героя з інтернет-гри. Ми пояснили, що в кожній грі є адміністратор, і йому треба було написати, за яких обставин це сталося. Навчили, що робити, і адмін заблокував, кого слід, та повернув героя. Звісно, ми це, як злочин, не реєстрували. Але бачте, людина почала грати, не знаючи до кінця правил, що може статися і як захиститися від цього.
Володимир Плотиця також розповів, що зі словами „що робити” до них дзвонять, якщо знаходять свої особисті фото з соцмережі на якихось інших сайтах. Заяв не пишуть, бо не хочуть розголосу. Тільки поради просять. І міліціонери пояснюють, куди треба зайти, і яке відіслали повідомлення.
А про систематичне цькування в соціальних мережах із вінничан до правоохоронців ніхто не звертався. Нагадаємо, що в інших регіонах навіть відкривали кримінальні провадження про доведення до самогубства, бо підлітки не витримували нападів однолітків Вконтакті. У нас таких історій міліція не знає. Заяв не було. І щоденний моніторинг, який проводять працівники відділу боротьби з кіберзлочинами за спеціальними ключовими словами, випадків цькування в мережах ні разу не виявив.


Нікому не довіряйте, якщо маєте інтернет та банківську картку
Оперативники кажуть так: аби не попастися кіберзлочинцеві, треба відключити інтернет, вимкнути мобільний телефон й закрити рахунок в банку. Поки думаєте, наскільки це нереально, прочитайте, що допоможе зробити більш спокійнішим життя у світі новітніх технологій.  
- Не сприймайте викладене в інтернеті за чисту правду. Все піддавайте сумніву.
- Будьте обережними під час проведення операцій з банківськими картками. Не розголошуйте персональні дані.
- Якщо у вас питають конфіденційні дані, цікавтеся, для чого це потрібно.
- Не пишіть на стінці Вконтакті чи Фейсбуку щось таке: Друзі, мене не буде тут до кінця місяця – їду в Крим, Туреччину, Єгипет...
- Навчіть дітей не розповідати зайвого. Поясність, чому не можна стороннім нічого казати про те, те й те.
- Встановіть чи зменшіть ліміт зняття готівки з картки. І підключіть послугу SМS-інформування.
- Злочинець нічим не гребує для досягнення своєї цілі, тому просто не приставайте на сумнівні пропозиції.

А якщо все ж на обман купилися, знайте: фінмоніторинг зупиняє будь-яку грошову операцію на 14 днів, але тільки в рамках відкритого кримінального провадження. Що це значить? Чим раніше ви заявите про злочин, тим більша вірогідність, що гроші вам повернуть. Встигнете раніше, ніж шахрай зняв готівку, залишите його ні з чим.

Статистика шахрайств, які провернули в мережі
200 гривень - середня сума обману однієї людини
70% шахрайств відбулися на онлайн-аукціонах
43 заяви написали мешканці області про обман за допомогою новітніх технологій   
30% шахрайств – в людини видурили персональні дані і зняли гроші з картки
17 шахрайств зареєстрували за місяці - під час спецоперації „Трикстер”
10 інтернет-злочинів зараз досліджують у суді
8 вироків кіберзлочинцям винесли минулого року

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up