Ріелторське агентство "Патіо Плюс" обдурило дві вінницьких сім’ї, через що ті втратили по $3000

Ріелторське агентство "Патіо Плюс" обдурило дві вінницьких  сім’ї, через що ті втратили по $3000
Дві вінницькі сім’ї кажуть, що постраждали від дій ріелторської фірми “Патіо Плюс”. Вони заплатили по 24000 гривень завдатку за... одну і ту ж квартиру. Житла не отримали й гроші втратили. Продавець квартири зникла, а посередник каже, що її руки ніяких грошей не брали

При зустрічі з журналістом, посередник Людмила Черниш не пояснила, чому вона допустила підписання попередніх договорів на одну квартиру одночасно з двома сім’ями, та технічно відводила очі. Казала, що журналіст ще молодий і не розуміє процесів, які відбуваються “в дорослому” житті. Бажала йому здоров’я та щастя.

Купівля квартири - великий ризик

В редакцію RIA звернулися дві вінницьких сім’ї. Люди скаржилися на те, що через шахрайські дії посередника Людмили Черниш вони втратили свої гроші. Цікаво, що зустрілися ошукані сім’ї зовсім випадково в іншому ріелторському агенстві.

Відео дня
>  - Ми з дружиною знайшли оголошення в інтернеті про продаж квартири за адресою: вулиця Київська, 136/45, - розповідає ошуканий вінничанин Олександр Баранов. Домовившись по телефону про зустріч, ми згодом поїхали дивитися квартиру. Вона виявилася на п’ятому поверсі, а не на четвертому, як нам говорила Людмила. Умови нас задовольнили. 224 тисячі гривень за квартиру та 4400 гривень за посередницькі послуги. Підписавши попередній договір, ми стали чекати, коли власниця владнає усі свої проблеми.

Як гарантію зі свого боку, згідно з договором, Баранов заплатив завдаток 24000 гривень. Але найцікавіше, що гроші він передав прямо в руки власниці Людмилі Ільченко. Посередник Людмила Черниш фактично грошей не отримувала.

Строк в один місяць завершувався, а посередник все не організовував підписання основного договору купівлі-продажу. Олександр зрозумів, що має справу з нечистими на руку людьми. Для перестороги  він написав листа з повідомленням про вручення для продавця Людмили Ільченко  та посередника Людмили Черниш, де просив назначити дату та час підписання договору. Але відповіді так і не отримав. Посередник завжди збивала дзвінки до неї, а продавець взагалі вимкнула телефон.

Аналогічна історія трапилася й з молодою сім’єю Постемських. Вони також уклали попередній договір та віддали без будь-яких підтверджуючих документів 24000 гривень завдатку безпосередньо Людмилі Ільченко. Тільки в їх випадку квартира їм мала обійтися в 252 тисячі гривень, а плата посереднику - 7200 гривень.

{photo_gallery id=1286|}

Зустріч з ріелтором Людмилою Черниш

Виявилося, що Людмила так і продовжує “штовхати” квартири через інтернет від агенції “Патіо Плюс”. Потрібен був коментар від жінки, але ж очевидно, що вірогідність того, що вона розповість про ситуацію з квартирою на Київській - мала. Маленька хитрість: дзвінок під приводом потенційного покупця квартири на Келецькій, 93 з її оголошення в інтернеті і зустріч з Людмилою в другій половині дня. Ріелтор прийшла на “оглядини” квартири із запізненням на 30 хвилин, не подзвонивши попередньо. Досить дивно, для зацікавленої в продажі квартири людини, з якої вона теоретично отримає близько 15 тисяч гривень за посередництво. Журналіст, граючи роль зацікавленого покупця, близько десяти хвилин роздивлявся квартиру. Тільки після того “розкрив карти”, розповівши про реальну причину зустрічі. Черниш визнала, що свідомо уклала договори із двома сім’ями, але заперечила, що то було шахрайство.

 - Мене підставила Ільченко, а зараз вона взагалі пропала та змінила номер телефону, - розповідає Людмила Черниш. - Вона повинна була купувати собі будинок і попросила таким чином допомогти її, але особисто я грошей в руки не брала. А я людям гроші віддам. Зараз у мене вже віза відкрита, їду на заробітки, щоб відробити гроші, які взяла Ільченко. Я обов’язково розрахуюся з людьми. Також Людмила Черниш постійно вказувала на те, що її підставила Ільченко.

З продавцем Людмилою Ільченко зустрітися так і не довелося. Сусіди її давно не бачили, а телефон взагалі вимкнений. За  інформацією потерпілих, Ільченко вже покинула територію України.

Що таке ПП “Патіо Плюс”

Тетяна Черниш, РЅР° СЏРєСѓ зареєстровано Слово “patio” з іспанської означає - “внутрішнє подвір’я”. Українське ж приватне підприємство “Патіо Плюс” займалося наданням посередницьких послуг з пошуку нерухомості для купівлі, що в народі називається “ріелторськими послугами”. Зареєстроване воно на таку собі Тетяну Черниш 1986 року народження. А Людмила Черниш, яка укладала угоди з людьми, - її матір. Далі - цікавіше. Людмила Ільченко, яка продавала квартиру на Київській, 136/45, виявляється раніше працювала ріелтором в “Патіо Плюс”. Зареєстровано агентство за адресою - вулиця Келецька, 115/18. Це приватна квартира, в якій проживає бабуся Тетяни Черниш. Зі слів сусідів, старенька живе сама та нікому не відчиняє, а онука Тетяна переїхала в Київ. Хоча її матір Людмила при зустрічі з журналістом стверджувала, що дочка виїхала за кордон, а підприємство “Патіо Плюс” - ліквідоване. Про ліквідацію говорили й ошукані сім’ї. Фізично офіс “Патіо Плюс” знаходився на вулиці Хлібна, 3. Але й там виявилося пусто. Ніяких згадок про фірму. Працівники сусідніх офісів сказали, що було якесь агентство кілька місяців тому. Але з’являлися рідко і вивісок, які б їх ідентифікували, не чіпляли.

Крім того, Людмила Черниш, як виявилося згодом, винна гроші й RIA. Вона не оплатила пакет оголошень на сайті dom.ria.ua, а на дзвінки та SMS-повідомлення не відповідала.

Міліція шахрайства спочатку не побачила

Родина Постемських зверталася в міліцію із заявою про шахрайство. Але там лише вказали на наявність цивільно-правових відносин та порадили звернутися до суду, щоб відстояти свої права.

Тетяна Постемська написала заяву в міліцію. У відповідь отримала пораду звернутися до суду. Згодом вона написала другу заяву. Виявилося, що було відкрите та одразу ж закрите кримінальне провадження. Про що їх не повідомили. Тетяна звернулася до суду, оскаржуючи дії слідчого, але суд їй відмовив на підставі того, що пройшли строки для такого оскарження.

 - Ми з чоловіком намагаємося отримати документ від міліції про те, що було закрито кримінальне провадження і нас про це не повідомили, - розповідає Тетяна Постемська. - Але поки що нам цього не вдалося. Як тільки отримаємо його на руки, одразу поновимо строки для оскарження дій слідчого, який закрив кримінальне провадження і не побачив шахрайства.

Звертався до міліції із заявою про шахрайство й Олександр Баранов.

 - Ми з дружиною написали заяву до міліції, - каже Олександр. - Один з наших знайомих міліціонерів розповів, що відкрили кримінальне провадження. Але нас про це документально не повідомляли, може, хочуть швиденько закрити його, як і у випадку з Постемськими.

У міліції повідомили, що по заяві Баранова відкрите кримінальне провадження та в даний момент тривають слідчі дії. Інших скарг на діяльність приватного підприємства “Патіо Плюс” не надходило.

Окрім того, дві родини написали відповідні заяви про шахрайство до прокуратури.

Продавець і посередник можливо змовилися

Олег Стукан, генеральний директор агентства нерухомості “Олімп”

 - Як правило, агенства нерухомості та ріелторські агенства приймають суму завдатку для зберігання в себе. Агенство має виступати гарантом для покупця, що квартиру не продадуть комусь іншому, а для продавця, що квартиру куплять за обумовленою ціною та в обумовлений у договорі строк. У договорі, який надає “Патіо Плюс” є два суперечливих пункти, де суму завдатку отримує продавець від покупця і таку ж суму отримує як заставу, - посередник. Таке - не практикується. Фактично тільки покупець отримав гроші - завдаток. У діях продавця і посередника, можливо, була змова, щоб ошукати людей.

В даному договорі чітко не прописані обов’язки посередника. Чітко не прописані усі умови. Якщо сума в договорі велика, то його потрібно посвідчувати нотаріально. Цікаво, що “Патіо Плюс” за послуги бере всього 2-2,8% від суми договору - це мало. Цей факт мав би насторожити людей. Адже стандарт - 4%. Щоб не потрапити на гачок шахраїв, потрібно звертатися до великих та відомих агентств, для яких власне ім’я дорожче за будь-які гроші.

Потрібно звернутися до суду

Олександр Хейніс, директор “Юридичного центру імені Олександра Хейніса”

 - Якщо будь-хто зловживає довірою інших - це називається шахрайство. Попередній договір укладається тоді, коли сторони з якихось причин не можуть одразу укласти основний. Або не оформлені документи на право власності належним чином чи інші причини, які можуть стати перепоною підписанню на тривалий строк.

Сторона може звернутися до суду із позовом до власника нерухомості та зобов’язати власника все-таки укласти договір купівлі-продажу. Або ж людям потрібно об’єднатися та разом звернутися до суду з позовом до Ільченко про визнання переданої їй суми - завдатком та просити накласти арешт на майно. Потім Державна виконавча служба реалізовує нерухомість та виплачує людям суми завдатків.

Для того, щоб притягнути посередника-ріелтора та продавця до відповідальності за вчинені дії, потрібно звертатися із заявою до міліції, в якій просити відкриття кримінального провадження за фактом шахрайських дій, вчинених відносно потерпілих.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Олександр Хейніс, директор “Юридичного центру імені Олександра Хейніса” - вот это да, заслужил наверное что у себя что имени себя назвал целый центр.
  • Anonymous

    "Олимп" тоже оставил не лучшие , мягко говоря, ощущения, лишний раз убедился что ВСЕ РЭЕЛТЕРЫ ПРОХОДИМЦЫ!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:17 Водій BMW в'їхав у дерево на вулиці Пирогова у Вінниці, є постраждалі play_circle_filled 11:30 Дослідження, яким довіряють: яку медичну лабораторію обрати у Вінниці? (Новини компаній) 11:21 З криниці на Вінниччині рятувальники дістали тіло жінки 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 20 травня відключатимуть послуги Від читача 23:38 Благоустрій П'ятничанського парку 09:30 Для військових на реабілітації у Вінниці влаштували спартакіаду 09:30 День відкритих дверей у Вінницькому національному технічному університеті. Запрошуємо! (Новини компаній) 09:21 Захисники українського неба знищили всі 29 дронів, якими ворог атакував країну 08:51 В останню путь вінничани проводжатимуть Дениса Слободянюка на псевдо «Еколог» 08:20 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 08:17 В Україні відзначають День банківських працівників. Історія, заборони та прикмети 20 травня 21:41 У благодійному матчі профі з «Чайки» подужали аматорів з «Універ-Динамо» 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 13 по 20 травня, які ви могли пропустити 20:11 Ювілей Барської організації незрячих відзначили змаганнями з інтелектуальних ігор 20:11 Олександр Князь отримав грошовий сертифікат від Головнокомандувача ЗСУ 19:45 Мандрівка в минуле: що стояло на місті апеляційного суду та які будівлі були поруч play_circle_filled photo_camera 19:02 Вінницький айтішник потрапив у рейтинг найвпливовіших акаунтів в українському LinkedIn 18:28 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну 17:15 У п'яти районах та Вінниці горів сухостій і очерет 16:47 Найвужчий готель на Соборній. Розповідаємо історію дому Райхера photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up