У Вінниці працюють професіонали, які викрадають елітні автомобілі

У Вінниці працюють професіонали, які викрадають елітні автомобілі
Два люксових джипи, кожен з яких коштує близько 800 тисяч гривень, вкрали у Вінниці цього року. Один Toyota Land Cruiser 200 зник із вулиці Зодчих, інший – від дитячої обласної лікарні. Їх шукають. Так само, як ще два таких же джипи, викрадених минулого року. Які ще машини зникають у вінничан?

Шість десятків заяв про зникнення транспортних засобів написали мешканці Вінницької області цього року. Чистого криміналу, як кажуть оперативники, серед цієї кількості звернень людей - більшість. Але буває й таке, що дружина поїхала на машині, не попередивши чоловіка, або сталося інше непорозуміння.

А заявляли люди, як розповів начальник управління карного розшуку обласної міліції Олександр Глянько, про викрадення 56 машин, трьох мотоциклів і трактора. Всі ці заяви внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань і відкрили кримінальні провадження про незаконне заволодіння транспортним засобом. Вже в процесі розслідування з’ясовували, де було викрадення, а де цивільно-правові стосунки. 

- Розслідується 36 кримінальних проваджень про незаконне заволодіння транспортним засобом. П’ять уже передали до суду зі звинувачувальним актом, - каже Олександр Глянько. – Зараз залишаються нерозкритими дев’ять таких кримінальних правопорушень. Не розшукали три автомобілі.

Відео дня
> Всі машини повернули власникам, крім трьох позашляховиків преміум-класу. Найсвіжіший випадок – зникнення зі стоянки на вулиці Фрунзе 12 травня джипу Nissan Pathfinder. Чи справді то було викрадення, правоохоронці ще розбираються. Оголошували план “Перехват”, але не знайшли машину. Зараз констатують лише факт зникнення. Від коментарів утримуються. А коштує така машина, до речі, близько 500 тисяч гривень.

Інші два не знайдених джипи ще дорожчі. Це зниклі 13 січня та 27 квітня “Тойоти Ленд Крузер 200”, кожна з яких коштує близько 800 тисяч гривень.

“Ленд Крузери” не знаходять 

Перший цього року “крузак” пропав 13 лютого близько 10.00 на вулиці Зодчих. Позашляховик залишив біля офісу на Поділлі 27-річний водій приватного товариства. Півгодини вистачило злочинцям, щоб відкрити джип і зникнути на ньому безслідно.

З власних джерел у міліції редакція дізналася, що ця машина належить структурі, яка заснована губернатором. По місту розійшлися чутки, нібито на цьому джипі возили у відрядження Івана Мовчана.

- Ніяких коментарів, - сказали тоді в обласній державній адміністрації щодо того, чи справді губернаторський джип розшукують.

Офіційно у міліції ж про те, чиї машини зникають, не розповсюджуються. Тільки кажуть, що для них не мають значення ранги і фірми. Був факт - розслідують. Обставини закриті таємницею слідства.

Про другий зниклий “Ленд Крузер 200” розповіли тільки, що зник він під дитячою обласною лікарнею. Там його лишили, а коли вийшли – машини не було. Сталося це 27 квітня.

Ще називали серед не знайдених машину “Інфініті”. Але днями у карному розшуку сказали, що її знайшли і розібралися – нема криміналу. Зникла “Інфініті” на вулиці Зодчих 4 квітня.

Що ж до “Ленд Крузерів”, то всі вони 2012 року випуску. Такі ж два джипи розшукує міліція області з минулого року. Один зник з-під “Метро” під Вінницею. Другий - з-під санаторію в Хмільнику, куди на ньому приїхав відпочивати одесит.

Маленькі зачіпки складають в пазл

- Ми розуміємо, що машини викрадають такі особи, які мають фах, - каже начальник карного розшуку Олександр Глянько. – Не просто прийшли, взяли й поїхали, а мають спеціальну апаратуру і досвід. Такі злочини скоюють злочинні угрупування, що спеціалізуються на викраденнях і, як правило, користуються корумпованими зв’язками, щоб вигнати машину за межі держави і реалізувати під іншими документами. На викриття цих злочинних груп ми працюємо разом з підрозділами міліції інших регіонів. Статистика по Україні свідчить, що це проблема не тільки нашої області. Є у розшуку аналогічні транспортні засоби, зниклі в інших регіонах. Ми маємо цю інформацію. Постійно моніторимо. Шукаємо маленькі зачіпки, щоб скласти все в єдиний пазл. Проста ж людина не вкраде таку машину. Потрібна спеціальна техніка, знання і перспектива авто реалізувати. На запчастини такі машини ніхто не бере.  А от автомобілі вітчизняного виробництва, пострадянського простору і старі іномарки крадуть на розбір, покататися або для того, щоб скоїти на них інший злочин чи втекти з місці події.

Наприкінці року вінницькі оперативники спіймали злочинну групу, яка крала у Вінниці позашляховики “Хюндай” і “Мазда”. Говорять – спеціалістами виявилися трійця вінничан. Вони поцупили в нас дві машини і ще одну – на території іншої області.

- Група була серйозна. Крала, переробляла, перебивала, перефарбовувала, - каже Олександр Глянько. – Зараз епізоди їхньої злочинної діяльності вже вивчає суд.

Що змусить злочинця залишити машину на півдорозі до викрадення

Олександр Левицький (34), спеціаліст з установки електрообладнання на авто, говорить, що інакше, як комплексом систем, автомобіль не захистити

- Сигналізація, замок капоту, іммобілайзер, замок коробки передач, додаткові замки дверей, автономний GPS-GSM маячок, сейфи бортового комп'ютера - чим більше цих систем, тим більше часу потрібно для зламу автомобіля, і тим спокійніший сон у власника авто, - говорить Олександр Левицький. - Злочинець, зіткнувшись з такою кількістю захисних елементів, залишить машину на півдорозі до викрадення. Адже в багатьох людей може викликати інтерес, що відбувається в автомобілі, який стоїть на стоянці супермаркету з увімкненою сиреною, і що то за чолов’яга вже півгодини колупається з викруткою в руках у панелі або консолі . 

Якщо машина тільки на сигналізації

Для зламу більшості сигналізацій потрібно 10-20 секунд, щоб за допомогою пристрою "код грабер" сканувати код вашої сигналізації і підмінити своїм. Тоді ваша сигналізація підпорядковується уже не вашому брелоку, а пристрою зловмисника. Ще три-шість хвилин потрібно, щоб великою спеціально заготовленою викруткою зламати замок запалення. Все – авто заведене.

Що додасть клопоту автокрадію

Замок зламаний, злочинець у салоні, але автомобіль не заведеться, якщо...

1. Стоїть пристрій іммобілайзер. Він, відсканувавши радіоефір і не виявивши поблизу дозвільної "мітки-карточки" (яку не обов’язково навіть виймати з кишені чи сумочки), заборонить заводити авто. Для виявлення іммобілайзера потрібно більше часу. А якщо це іммобілайзер з радіокеруючим реле блокування, то щоб впоратися з ним, треба кілька діб.

2. Для обходу такого блокування існує "панацея", яка в народі називається "павук". Це мінімальна кількість дротів, підключених до моторного блоку, найпотрібніших датчиків, акумулятора, котушки запалення. „Павук” дозволяє обійти такі блокування і завести авто. Тому помічником для захисту від нього є замок капоту, який зачинить капот автомобіля і не дозволить зловмиснику зробити ці підключення.

3. І сейф бортового комп’ютера (моторного блока) без спеціального інструменту не дозволить здійснити підключення.

4. Ще одним захистом є замок блокування важеля коробки передач, який у замкненому стані не дозволяє переключати передачі. Але цей захист більш ефективний на коробці "автомат".

5. Сучасним методом захисту авто від викрадення є GSM- та GPS-сигналізація, яка повідомить про те, що відбувається з автомобілем, на телефон власника скрізь, де є покриття мобільного зв’язку.

6. А так званий GSM(GPS)-маячок може стояти на автомобілі максимально схованим та видавати координати знаходження автомобіля в будь-який момент на спеціальний сайт.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Ерунда. Все это легко обходится: если машину хотят украсть - ее уведут, увезут на эвакуаторе, в фургоне... А вот мовчана мне не жалко - еще бы трусы последние у него сперли.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up