Перше приміщення Вінницького вокзалу було дерев’яним і нагадувало церкву із дзвоном

Перше приміщення Вінницького вокзалу було дерев’яним і нагадувало церкву із дзвоном
Виповнилося 60 років з часу відбудови знищеного у роки війни залізничного вокзалу у Вінниці. Це вже четверта вокзальна споруда, починаючи з 1870 року, коли через місто пролягла залізнична колія з Києва до Одеси

За інформацією, взятою з архіву керівником Вінницького клубу любителів електротранспорту «1000 міліметрів» Олегом Матюховим, перше приміщення вокзалу було дерев’яним і нагадувало церкву із дзвоном, з допомогою якого повідомляли про прибуття і відправлення потягів.
Капітальна споруда з каменю з’явилася тільки наприкінці ХІХ століття. З часом вона вже не могла вмістити усіх пасажирів. Третє приміщення спорудили перед війною, коли Вінницька залізниця стала окремими структурним підрозділом, її виділили зі складу Південно-Західної залізниці. Будівля була у стилі тодішнього радянського монументалізму. На жаль, вона недовго служила пасажирам - у 1943 році фашисти під час відступу повністю зруйнували вокзал.
- Досліджуючи історію нашого вокзалу, ми порівнювали фотографії зруйнованої будівлі і нинішньої, - каже Олег Матюхов. – У будинках є багато схожих архітектурних елементів. Це свідчить про те, що архітектор на прізвище Сидоманідзе з організації «Київгіпротранс» намагався зробити проект нової будівлі подібним до зруйнованої.
За словами пана Матюхова, у новому вокзальному приміщенні, яке урочисто ввели в експлуатацію у 1952 році, можна було побачити ліплене з гіпсу пшеничне колосся, грона винограду, іншу сільськогосподарську продукцію. Вони нагадували пасажирам, що ті прибули в аграрний край. При вході з одного боку встановили скульптуру робітника, з іншого – колгоспниці. Навпроти вокзалу був гарний сквер, нині, хоч як це прикро, замість нього - автомобільна стоянка.
Десять років тому будівлю реставрували. Ремонтні роботи тривали трохи більше двох років, на них витратили сто мільйонів гривень. За ці кошти київські метробудівці продовжили підземний тунель, через який тепер є вихід на всі три платформи, повністю замінили систему опалення та водопостачання.

(Фото з сайту "Вінницький трамвай")


ХХ століття. Вокзал у роки громадянської війни

Відео дня
>
Новий вокзал побудували у 1939 році. Фото зроблене німецьким фотографом під час окупації


Простояв кілька років. У 1943 році під час відступу німці підірвали вокзал


Третій вокзал почали будувати в кінці 40 років ХХ століття. Закінчили будівництво на початку 50 років


1952 рік. Центральний вхід у вокзал з боку міста: клумби, дерева, на фасаді – портрет «вождя»...


Трамвайне кільце. Будівля залізничного вокзалу на початку 60 років ХХ століття

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Anonymous

    действительно был воротами города
  • Anonymous

    Простояв кілька років. У 1943 році під час відступу німці підірвали вокзал Німці відступали з Вінниці у 1944р
  • Anonymous

    Дивно, що в каментах немає "бандерівців" і "незалєжності"...
  • Anonymous

    Мдяяя! Окремі крейзянулись на темі авторських прав. Прокуратурі - дати доручення "Гість: Прокуратура, доброго ранку! " щоб знайшов та викликав до суду автора знімків. І поки не знайде - не годувати. Хай собі заробить відсотки від суду!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Крадіжки не гріх, а лише шлях до успіху?! Слабо коментувати як є - від імені редакції, а не косити під "народ"? Голубі злодюжки!

    Anonymous reply Anonymous

    У Шановного ученя - комп лише на ліцензії (від вінда до гри), музика - лише з магазину, фільми онлайн - ганьба!!! В ресторані, кафе та маршрутці вимагає вимкнути музику, за яку не сплачено авторові. Респект за сумління та наявність купи бабла, щоб платити за цю авторську продукцію!!! І саме головне - не голубий на відміну від інших!!! (підпис - не від редакції)................. А щодо фото - автори таких знімків заслуговують на згадування у матеріалі, адже ми саме по таких фотографіях можемо побачити нашу історію!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Кому шо, а вшивий про баню. При чому тут ліцензії на щось або плата за фільми чи музику??? Тут про авторське право і копірайт разом з плагіатом, якщо розумієш що це таке. На "вінду" ніхто своє ім'я не ліпить і звідки ця оболонка пишеться при запуску, наприклад І при прослуховуванні музики авторство вказане в титрах чи в підписах і т.д. ---------------------------------------------------------- Ваша дилетантська, контора (редакція) як завжди не в темі і дурника корчить. Позоруха и стидоба, одні кахве і забігайліки з маршрутками у ваших дер кумполах. Ваш перехід на особи авторів комментарів аргументів вам не добавляє і провину вашу не знижує, голубі злодюжки.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up