Ніякого підземелля «Верфольфу» під Вінницею немає

Ніякого підземелля «Верфольфу» під Вінницею немає
Названо ім’я людини, яка вигадала легенду про багатоповерховий підземний бункер на ставці Гітлера «Вервольф» під Вінницею. Це знаменитий німецький хірург часів Гітлера доктор Фердінанд Заурбрух. Легенда так захопила сценаристів з «Голлівуду», що вони зняли про це фільм, внаслідок чого автор вигадки став мільйонером

Дослідив цей факт бельгійський історик Мартін Богарт. У понеділок, 14 жовтня, він разом з дослідником історії Другої світової війни киянином Андрієм Швачком презентували у Вінниці їхню спільну книгу – Ставка Гітлера «Вервольф». Її особливість в тому, що написана на основі документів з німецьких й американських архівів. Нема жодних вигадок чи домислів. У ній багато фотознімків, зроблених у Стрижавці особистим фотографом фюрера.

Вигадка доктора Фердінанда після нічної пиятики 

- Вигадку про підземелля могла спричинити нічна пиятика, - каже містер Богарт. – В архівах є запис про те, що знаменитий німецький хірург доктор Фердінанд Заурбрух провів на ставці тільки одну ніч. Разом з офіцерами пиячив мало не до ранку. Після війни доктор опинився в Америці. Там написав книгу під назвою «Це було моє життя». Вона вийшла у 1951 році. В ній згадав про своє перебування у 1942-му на «Вервольфі». Вперше повідомив про існування глибокого підземелля на ставці Гітлера у Стрижавці. До того часу про таке не згадував ніхто.

Відео дня
> Автори книги припускають, що, можливо,  під час пиятики хтось у п’яному чаду щось таке втяв, а доктор сприйняв його за реальний факт. Зрештою, міг сам вигадати. Для чого? Для підвищення цікавості до написаного. Якщо це було саме так, то німець влучив у «яблучко». Американців цей епізод заінтригував. Про нього стало відомо на кіностудії у Голлівуді. Один із сценаристів запропонував автору зняти фільм за його книгою. Той погодився.

- В результаті Фердінанд став мільйонером, - каже Мартін Богарт. – Після виходу книги німецькі офіцери, які служили на «Вервольфі» і залишилися живими, намагалися спростувати написане. У пресі з’явилися їхні публікації про те, що хірург Заурбрух все вигадав, ніякого підземелля у бункері не було. Однак легенда настільки сподобалася, що про її спростування ніхто не хотів слухати. Фільм переглянули мільйони глядачів і кожен, без сумніву, запам’ятав епізод із поверхами під землею. 

Як стверджує дослідник, жодних документів, які б підтверджували наявність у бункері Гітлера глибокого підземелля, він не знайшов у архівах. Андрій Швачко звертає увагу на той факт, що автори разом аналізували звіти про виконану на будівництві роботу. Педантичні німці зберігають навіть такі документи. У них зазначено, скільки було завезено щебеню, використано бетону на спорудження трьох бункерів. Відома товщина стін - 2 метри, фундамент мав 2,5-3 метри, товщина перекриття даху – 2 метри. 

- Якщо підсумувати загальну кількість  використаного будівельного матеріалу, то його аж ніяк не вистачить на підземні бункери, - пояснює Андрій Швачко. – Напрошується ще й таке питання: чому не збереглося жодної фотографії з підземелля, адже фотограф фіксував кожен крок фюрера?
{photo_gallery id=1065|}

Будували три німецькі компанії

Польові ставки Гітлера у Європі споруджували за типовими проектами. Об’єкт у Стрижавці будували три німецькі компанії. Одна з них, за словами містера Богарта, працює і в наш час. Основні роботи виконували професійні інженери і майстри. Військовополонені займалися підсобними роботами. Автори книги не впевнені в тому, що всіх, хто працював на будівництві, стратили. 

- Фашистам потрібна була робоча сила для будівництва доріг, мостів, інших об’єктів, - каже Андрій Швачко. – Чи могли вони знищити тих, хто міг бути зайнятий на будівництві? І в архівах нема документів про масові розстріли тих, хто працював на будівництві ставки.

Після завершення будівництва на ставці служили вісім тисяч офіцерів і солдатів фюрера. Офіцери квартирували у будинках в навколишніх селах і у Вінниці. Нинішній готель «Вінниця» теж був повністю зайнятий німецькими офіцерами. Всі події, що відбувалися на ставці, ретельно записували п’ятеро стенографісток. А ось факт приїзду з фюрером Єви Браун не підтверджується ніякими документами. 

- У щоденнику ставки є запис, що стенографісток просили не конспектувати факт про те, що фюрер постійно запитував у когось котра година, - каже Мартін Богарт. – Робити йому це доводилося тому, що сам не носив годинника. П’ятеро стенографісток кожен день записували по 100-120 сторінок тексту. 

Історик пояснює це німецькою скрупульозністю. Збереглося також понад тисячу фотографій.  Як стверджує дослідник, фотографували скрізь, навіть у секретних місцях, де, здавалося б, не можна було цього робити.

- Один із записів свідчить про те, що фюрер вимагав записувати і фотографувати мало не кожну хвилину подій часів війни, - каже містер Мартін. – Найбільше фотознімків зроблено особистим фотографом Гітлера Вальтером Френцом.

Буде фотоальбом про Вінницю особистого фотографа Гітлера

Мартін Богарт і Андрій Швачко поділилися інформацією, що до кінця нинішнього року побачить світ ще одна їхня спільна книга про «Вервольф». Зібрано дуже багато матеріалів з першоджерел. Їх використали при написанні книги. Мартін Богарт перший з істориків так детально дослідив у німецьких архівах документи про ставку під Вінницею. Володіючи німецькою, він опрацював щоденникові записи, документи, що стосуються об’єкту, зняв копії майже всіх фотознімків. До речі, сто з них безкоштовно подарував нашому обласному краєзнавчому музею. У форматі 3D зняв відеоролик про подорож усіма об’єктами Стрижавської ставки.

- У наших планах випустити фотоальбом про Вінницю часів воєнного періоду, зроблених особистим фотографом Гітлера, - каже Андрій Швачко. – Поруч з старими фотографіями плануємо розмістити знімки тих самих об’єктів, якими вони є сьогодні. Щоб вінничани могли побачити фрагменти із зображеннями рідного міста у двох часових вимірах. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Вінничанка Луїза Білозерова: "Тунелі під Вервольфом мають форму свастики"

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    Канечно,генерал Задорожный,начальник КГБ по Винницкой области имел мешьше доступа,чем,так называемый хисторик- Швачко,этож нужно до такого додуматся,а 14000 пленных растреляных, участвовавших в строительстве.что они строили,деревянные домики. http://20minut.ua/Novyny-Vinnytsi/Nashe-mynule/niyakogo-pidzemellya-verfolfu-pid-vinniceyu-nemaye-10297512.html
  • Anonymous

    Есть ли под «Верфольфом» подземелье = есть ли жизнь на Марсе... Никто особенно не хочет/не может это проверить, но все пишут об этом со 100% уверенностью. А книга - просто очередной пиар себя любимого.
  • Anonymous

    Канечно,генерал Задорожный,начальник КГБ по Винницкой области имел мешьше доступа,чем,так называемый хисторик- Швачко,этож нужно до такого додуматся,а 14000 пленных растреляных, участвовавших в строительстве.что они строили,деревянные домики. http://gazeta.zn.ua/SOCIETY/gitlerovskaya_stavka_vervolf_kopat_nelzya_privatizirovat.html
  • Anonymous

    Янтарна кімната ще залишилась
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up