За версією істориків, у психлікарні ім. Ющенка перед завершенням будівництва «Вервольфу» жив сам Адольф Гітлер

За версією істориків, у психлікарні ім. Ющенка перед завершенням будівництва «Вервольфу» жив сам Адольф Гітлер
Вінницька психоневрологічна лікарня ім. академіка Ющенка була відкрита 25 травня 1897 року. Це була лікарня на 720 ліжок для надання спеціалізованої психіатричної допомоги населенню Південно-Західного краю. За однією з версій істориків, близько місяця у приміщенні лікарні разом із солдатами та своїм оточенням жив Адольф Гітлер.

Будівництво лікарні пов'язано з Катериною ІІ, вона в свій час видала указ, за яким у кожній губернії потрібно побудувати лікарню для психічно хворих. І ось у кінці ХІХ століття черга дійшла до Південно-Західного краю. Місце обирали між Летичевом, Брацлавом і Вінницею, але все ж вирішили, що у нас місце краще, поруч - хвойний ліс і річка, яка була тоді однією з найчистіших у Європі. 

Почали будувати в середині жовтня 1892 року. Зводив будівлю пітерський архітектор Д. К. Пруссак, за останнім словом медичної архітектури. Всі корпуси були з'єднані між собою, що було дуже зручно, і саме тому споруда і схожа за формою на павучка. Це була одна з найкращих лікарень імперії. Закінчили будівництво в 1897 році. Лікарня обслуговувала три губернії: Київську, Волинську та Подільську. Все обладнання у ній на той час було найкращим, вона мала електричне освітлення, свою вентиляцію й каналізацію. І це в той час, коли у багатьох будівлях міста Вінниці могли про це тільки мріяти. 

Першим директором лікарні був В. П. Кузнєцов, він доклав немало зусиль, щоб перетворити лікарню на зразковий медичний заклад. Його могила знаходиться на кладовищі психіатричної лікарні, на скелях Південного Бугу.

Відео дня
> Під час Першої світової війни діяльність лікарні була дезорганізована - на 1000 хворих працювало лише три ординатори. Напередодні Жовтневої революції лікарня була вкрай занедбана, невпинно зростала смертність серед пацієнтів. В умовах громадянської війни більшу частину лікарні перетворили на казарму. В 1919 р. спалахнула азіатська холера, поширився висипний тиф. Серед хворих летальність досягла 45,0%. Вимирання хворих продовжувалося до 1922 року. За часів німецької окупації (1941-1944 pр.) хворі були піддані жорстоким тортурам, продовжувалося їхнє систематичне вимирання; фізично знищили 1500 хворих, а приміщення лікарні перетворили на офіцерський клуб. 

- Офіційно я ніде не бачив ніяких документів, фотографій і взагалі будь-яких підтверджень того, що Гітлер жив у приміщенні психіатричної лікарні, - каже дослідник вінницької історії Влад Барка. - Хоча багато істориків, як і я, вважають, що дійсно жив. Все логічно, коли будували «Вервольф», Гітлер жив десь поблизу Вінниці. Чому б і не використати це приміщення - для цього достатньо було б очистити будівлю, підготувати, зробити ремонт. Кращих умов годі й придумати. Гітлер завжди селився поблизу хвойного лісу, де прекрасне повітря. А ще тут скелястий красивий берег річки, по якій зручно переправлятися до ставки (13 кілометрів по маршруту, яким зараз курсує катер). 

Перебувати на території психлікарні було безпечно, вся Вінниця була оточена потрійним ланцюжком німецьких військ, через який жоден партизан не прорвався б. Історик вважає, що у лікарні мешкали і люди з оточення Гітлера, і солдати. Адже головна версія – лікарню німці використовували як клуб. 

- Незрозуміло, навіщо він потім перебрався у ставку з цього затишного і безпечного місця, - каже дослідник. - Жив Гітлер у психлікарні десь узимку, напевно, в кінці 1941 і, може, на початку 1942 року. За терміном – лише місяць, поки завершували будівництво ставки. Тут можна тільки гадати, бо матеріали були засекречені, і досі підтверджень немає. 

{photo_gallery id=417|}

Після звільнення Поділля від німецьких окупантів почалася відбудова корпусів з руїн і попелу, поступово збільшувалась кількість співробітників, зростав ліжковий фонд. У 1958 році побудовано 2,5 км трамвайної лінії від вул. Пирогова до лікарні ім. Ющенка. У 80-х ліжковий фонд лікарні зріс до 2200 ліжок, функціонувало 26 відділень. До речі, цікавим є той факт, що саме тут з 60-х років працював легендарний психотерапевт, заслужений гіпнотизер та екстрасенс СССР А. М. Кашпіровський.

За час існування лікарні в її стінах працювало багато відомих лікарів. З 1897 по 1900 рік, почавши молодшим ординатором, працював перший український психіатр-академік Олександр Іванович Ющенко, його книга «Суть душевних болезней и биохимичное иследование их» (1911) була одним із перших досліджень у Європі на цю тему. З 1936 р. лікарня носить його ім’я.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Anonymous

    Ученик Вадителя, действительно интересно услышать именно вашу версию, напишите, что не так в статье и что еще интерестное упущено.
  • Anonymous

    Нивапрос. От Вас пахнет нафталином.
  • Anonymous

    Иди в школу) Больница не имени Виктора Ющенко, а Александра Ющенко... Ни сравнивай кретина и психиатра http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AE%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87
  • Anonymous

    Здається, ми з Вами на брудершафт не пили.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:09 У Вінниці наступного місяця працюватиме 31 пришкільний табір 10:11 ЗСУ збили 20 ворожих «шахедів»: ППО працювала й на Вінниччині 10:10 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 09:41 Де у Вінниці планово відключили світло та воду: перелік адрес Від читача 10:21 «Шахрай у Вінниці: Як лікар-інтерн кинув місцевих на гроші?» 09:20 Як зберегти здоров'я спини, суглобів та куди звернутися при болях у Вінниці (партнерський проєкт) 08:39 Сьогодні вітаємо Степана. Історія, заборони та прикмети 17 травня 21:04 У місті-побратимі Вінниці Карлсруе створять мурал-вишиванку 20:52 Футзалісти з Хмільника виграли обласні змагання «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги» 20:50 Цій традиції дев'ять років: судді подарували сорочки-обереги немовлятам, які народилися у Вінниці photo_camera 20:45 У Вінниці співали пісні і читали вірші про вишиванку 20:32 З пораненням тримав рубіж та рятував побратимів: відзначили воїна з Козятинщини 20:05 У Вінниці діти з поліцейськими виготовили український оберіг photo_camera 19:01 Перша вишиванка — у пологовому. Новонародженій калинівчанці медики подарували сорочку 18:45 На день — у маленькі Карпати. На фестивалі у селі Стіна покажуть те, що шукали пів року 18:43 «Вимикатимуть і влітку, і восени»: які графіки відключення світла існують і які з них вже діють у Вінниці 18:40 Медогляд дітей: які медичні центри Вінниці пропонують швидке та комфортне обстеження? (партнерський проєкт) 18:19 «Душа в місті Марії»: у Вінниці відкрили фотовиставку про материнську любов і втрату photo_camera 17:53 Рік братерства Вінниці з Карлсруе. Чим допомагає нам це місто і чим воно схоже з нашим? play_circle_filled photo_camera 17:05 Економія, комфорт, зв'язок: на Григоренка капітально ремонтують ліфт
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up