Юрія Павленка судять за лозунги проти іноземців

Юрія Павленка судять за лозунги проти іноземців
Відбувся черговий суд у кримінальній справі, порушеній проти Юрія Павленка. Його звинувачують у розпалюванні національної, расової та релігійної ворожнечі під час проведення маршу проти іммігрантів у Вінниці 18 лютого минулого року.

 

«Гасла - фрагменти українських жартівливих пісень»

Сам Юрій Павленко не визнає правомірність порушеної проти нього кримінальної справи, а вважає її помстою влади за послідовність своїх переконань.

Відео дня
> - Я отримую дуже багато позитивних емоцій, особливо під час допиту свідків, - розповів у судових коридорах Юрій Павленко. - Дуже смішний вигляд мають іноземні студенти, котрі не знають, з якого приводу вони з’явилися в суді. Їм шляхом підказок намагаються втлумачити, що вони зазнали якихось утисків. Щодо озвучених нами гасел, їх значення значно перебільшується. Деякі з них - це фрагменти українських жартівливих пісень. Таких пісень багато - і про ляхів, і про москалів, і про жидів. Якщо брати гасло “Геть іслам!”, то ми хотіли передати, що українці не потерплять у себе вдома тероризму, який несуть ісламські фундаменталісти. Причина не в самих лозунгах і не в самій акції. Влада хоче бачити всіх нас покірним стадом.

- Порушення цієї кримінальної справи - це помста влади у зв’язку з підготовкою мною акцій проти гомосексуалістів в Києві і Вінниці, - каже Юрій Павленко. - Ми запобігли гей-параду в Києві. Українські патріоти в кількості 300 людей, в тому числі і я, розігнали збоченців. У Вінниці нам цього зробити не дали. 

Навішування ярликів

Адвокат Валерій Палій каже, що була постанова прокуратури про закриття кримінальної справи проти Юрія Павленка, але з подачі можновладців Вінниці вона знову була порушена.

- Думаю, неважко здогадатися, чому, - каже Валерій Палій. - Звинувачення людини в екстремізмі і тому подібному - це огульне навішування на Юрія Павленка ярликів. В цій справі є тільки суб’єкт. Хлопця судять по сталінському принципу: «Була б людина, а статтю знайдемо!» Щодо об’єктивної сторони, то ці люди тільки виражали свою точку зору. Це дозволяється багатьма статтями нашої Конституції, де йдеться, що людина має право на переконання, має право їх висловлювати публічно у не заборонений законом спосіб.

Висновок експертизи

Що таке обов’язкова в подібних справах «мистецтвознавча експертиза»? Згідно з листом про проведення «мистецтвознавчої експертизи» до Вінницького обласного художнього музею 12.05.2012 року від слідчого прокуратури надійшов диск DVD-R із запитанням, чи містять плакати, транспаранти, які використовували пікетувальники, інформацію, яка розпалює ворожнечу  на національному, расовому чи іншому грунті? Чи містять заклики мітингуючих до негативних дій, спрямованих проти людей іншої раси та релігії?

За підписом  голови комісії, директора музею І. Безбаха  надійшла відповідь, що при розгляді відеоматеріалу члени комісії та запрошені сказали, що відеозапис характеризує учасників заходу як людей з агресивною поведінкою: «…Агресія відчувається в гаслах, формі одягу. Поведінка мітингуючих полягає в тому, щоб залякати іноземних студентів та громадян, мешканців міста Вінниці. Видно, що акція спланована з агресивними намірами, прикриваючись ідеями нації, а установка йде на екстремізм з вигуками «геть»... Ця акція, можливо, є провокацією проти українського народу, про що свідчить перевернутий Державний прапор України. Відчуваються прояви расизму».

У свою чергу Валерій Палій відкидає правомочність «мистецтвознавчої експертизи».

- Вона зроблена без урахування матеріалів кримінальної справи, яка їм не надавалася, - каже адвокат Валерій Палій. - Експерти навіть були не попереджені про кримінальну відповідальність за ст. 384 і 385 КК України. А також, порушуючи вимоги ч. 3 ст. 196 КПК України, слідчий щодо даної експертизи не складав відповідний протокол.

«Наша молодь не хоче, щоб у нас таке відбувалося, як у Франції»

За словами вінничанки Тетяни Косенко, яка була свідком акції молоді 18.02.2012 року, якби в діях мітингуючи хлопців були ознаки криміналу, працівники міліції їх би відразу закрили.

- Ці люди просто висловлювали свої думки. В їх діях ніякого насильства не було, - каже Тетяна Косенко. - Взяти Францію, то там вихідці з інших країн підпалюють тисячі машин, перекривають дороги, вбивають і з ними панькаються. Наша молодь не хоче, щоб у нас таке відбувалося, ось у чому справа. Тому вона за те, щоб іноземці не почували себе провідною нацією в Україні.

«Мітинг був санкціонований, хуліганських дій не було, протоколів не складали...»

Як розповів свідок, інспектор охорони громадського порядку Вінницького міського відділу Сергій Пясецький,18.02.2012 року приблизно тридцять-сорок молодих людей в масках на чолі зі своїм ватажком Юрієм Павленком, який був без маски, зібралися на Театральній площі. Після чого вирушили у напрямку Ленінського райвідділу міліції. Там  їх уже очікували соратники, які до них приєдналися. Біля міліції хлопці проскандували: «Робити я не хочу, а красти я боюся, поїду я до міста - в міліцію наймуся!» Вимагали звільнення політв’язнів. Потім хода направилася до ринку “Урожай”, на вул. Келецьку, 40-річчя Перемоги, і далі. На вулиці Блока хлопці зупинилися біля гуртожитків іноземців та провели мітинг. На мітингу викрикували «Прогонімо г.внюків, н.грів, хачиків, жидів!», скандували лозунги: «Геть іслам! Україна для українців! Москва для москвичів! Вінниця для вінничан!» Співали гімн України.

Сергій Пясецький каже, що мітинг був санкціонований, хуліганських дій з боку мітингуючих і взагалі будь-яких злочинів не було, протоколів про будь-які правопорушення працівниками міліції не складалося.

 

Юрій КОМАРНИЦЬКИЙ,
(097)2342690

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (30)
  • Anonymous

    Бояться таких митингов кто? Жиды, Нигеры и арабы, простым славянам они не страшны!! Если они нас не будут бояться, то в скором времени мы их будем бояться!! Как говаривал Черчиль: "В стране волчьи законы, а зубки у меня побольше!!".

    Anonymous reply Anonymous

    таких митингов стоит бояться только их участникам и организаторам.
  • Anonymous

    Юра Павленко копія адепт Пирожка http://www.youtube.com/watch?v=QgI3u5u0iTA Два психічно хворих. Павленка треба лікувати на Ющенко, а не судити. Тільки примусова госпіталізація, з стерилізацією.
  • Anonymous

    медицинских негров. рогат. ненадо...а вот гройсманским бибизянкам яб лично физды навешал бы так чтоб они с ним на той пальме жили бы и не вылазили....получают бабло, нигде не работают и только бухают.....или назад в африку..или пусть хоть уголь грузят....
  • Anonymous

    Хорт все правильно зробив!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up