110 років прожила усупереч прогнозам лікарів

110 років прожила усупереч прогнозам лікарів
Найстарішій жительці Вінниччини - Ганні Семенівні Наконечній виповнилося 110 років

Жінка мала б зацікавити лікарів, геронтологів. Бо жодна з їхніх порад, як людині продовжити  довголіття, не вписується в те, як жила Ганна Наконечна. Лікарі радять усім нам гарно харчуватися, не перетруджуватися, відпочивати, дотримуватися розпорядку дня, мовляв, все це стане фундаментом для продовження років на білому світі. Наголошують, що добре було б, щоб батьки були довгожителями. 

Але 110-річна  Ганна Наконечна не мала можливості дотримуватися жодного з цих правил. Ні її батько, який помер, коли дівчинка була малою, ні мама, не передали дочці гени довгожителів, бо самі не були такими. Харчувалася вона, як каже, тим, що Бог пошле. Ледве вижила у роки двох голодовок, які випали на її долю. Все життя важко працювала. Жодного разу не була ні на курортах, ні в санаторіях. Взагалі  не виїжджала з рідного села Павлівка, що в Калинівському районі. 

-Що мене тримає так довго на білому світі? – каже старенька. – Мабуть, велика цікавість до всього, що відбувається навколо. Я можу розповісти вам про кожен прожитий день свого життя. Очі бачать погано, слух теж не дуже, але пам'ять  воскрешає все, як на екрані телевізора. 

Відео дня
> -Мамі їсти не дай, а розкажи  про все, що чула й бачила за день, - каже дочка довгожительки 73-річна Ольга Гнатівна. – Вона не засне, якщо не розкажемо, де і що відбулося в селі, районі, чи світі. Отака вона до всього цікава.

Бабуся проживає разом з дочкою, її дітьми, правнуком. Правнук Дмитро навчається у Вінниці в медичному університеті. Хлопець взяв за правило після повернення із занять заходити до бабусі і задовольнити її цікавість тим, що робив в університеті, і що робиться у Вінниці та світі. Нині на канікулах у нього більше часу для спілкування з бабусею. У довгожительки дев’ять внуків, 15 правнуків і шість праправнуків. 

У паспорті Ганни Семенівни записано тільки місяць і рік народження – липень 1903-го. День своїх іменин вона вибрала сама – 15 липня. Паспорт ще радянських часів. Обмінювати не стала. Для чого? На виборах їй дозволяють голосувати за старим паспортом. Голосування  для неї  святе діло. Якщо у першій половині дня не приїжджають з дільниці, рідні вже обривають телефони організаторам виборів. Бабуся не дає спокою. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    а может ты сначала статью прочтешь? а потом уже комментировать будешь, умник? Мне, например все ясно - говорят доктора - не напрягаться, правильно питаться - и буш жить долго. А тут - все в жизни тяжело у нее было - а она живехенька. Еще и в своем уме.
  • Anonymous

    О Боже, ну хіба ж лікарі можуть "радити" довго не жити... 20 хвилин знов у штангу дають. Може краще сказати всупереч прогнозів лікарів(:wonder:)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 На Європейській площі перевіряли цукор, вакцинували, робили тест на ВІЛ photo_camera 20:07 Вода лише в чверті досліджених у Вінниці криниць відповідає санітарно-гігієнічним нормам 19:12 Старі фото Вінниці. Яким було наше місто і його мешканці у 80-х роках минулого століття photo_camera 18:37 Важко зберігати спокій? Є проста техніка дихання для подолання стресу play_circle_filled Від читача 21:52 Підтримайте, будь ласка, петицію. Резервні голоси 🚨🚨🚨 18:02 Оголосили підозру та взяли під варту розповсюджувача канабісу play_circle_filled photo_camera 17:25 «Бойові каски замість корони тримали над головами». Дружина поїхала до чоловіка вінчатися на фронт 16:37 Рятувальники отримали нову техніку та медикаменти від благодійників play_circle_filled photo_camera 16:30 Меланома у дітей: причини, фактори ризику та профілактика захворювання 15:56 Електроенергія по годинах: з'явився графік відключень на шість черг 15:03 «Потрібно поспішати жити»: захисник з позивним «Івасик» про життєві цінності 14:21 У Хмільницькому районі під колеса легковика потрапив пішохід. Потерпілий у лікарні photo_camera 13:37 «Депортація досі триває». Історії трьох кримських татар, яких вигнали з рідних будинків photo_camera 13:13 Сьогодні — День боротьби за права кримськотатарського народу 12:16 Підстанція обленерго знеструмлена через падіння уламків ворожого безпілотника 11:57 Зірковий український комік Влад Шевченко вперше стане батьком 11:19 У Гайсині врятували 84-річну жінку та чотирирічну дитину з задимленого під'їзду 10:41 Гучно було і на Вінниччині: вночі ворог знову атакував нас ударними «шахедами» 10:27 Вінниця прощається із полеглим 23-річним воїном Олександром Лєсніком 09:15 Тульчинський захисник Денис Грінзіцький отримав «Хрест хоробрих»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up