Чи буде у Вінниці справжній зоопарк? Як у Ялті чи Києві

Чи буде у Вінниці справжній зоопарк? Як у Ялті чи Києві
П’ять років тому у Вінниці офіційно з’явився зоопарк. Та стан його, на думку багатьох мешканців міста, залишає бажати кращого. Чи є шанс, що згодом він перетвориться на предмет нашої гордості? Не меншої, ніж фонтан Рошен

Вінницький зоопарк дуже хоче бути сучасним і просто … бути. Три місяці тому тут народилося дитинча бізона. Сьогодні “при надії” і самотня самка зубра. А дворічний верблюд чекає не дочекається своєї коханої. Йому невтямки, що за все потрібно платити. І за те, щоб до нього приїхало кохання, в тому числі. Сьогодні у вінницькому зоопарку представлено 18 видів тварин та 23 види птахів.

Враження від зоопарку

Заплативши за квитки (20 грн - дорослий, 5 - для дошкільнят), журналістка RIA з сім’єю вирушила на знайомство з тваринами.

Відео дня
style="font-style: normal; font-weight: normal; page-break-inside: avoid; text-decoration: none"> Чим чим, а площею проживання тварини не обділені. Зубр та бізони можуть спокійно гасати по власному міні-футбольному полі. Але їхні фігурки на тлі осіннього неба видалися якимись аж дуже самотніми. Як і плямистий олень з розлогими рогами, який нерухомо лежав, вдивляючись у щось вдалині. Син навіть засмутився: з дитячою безпосередністю переживав, що у оленя щось болить або його тут не годують.

Зате інші тварини більш ніж привітні. Помітивши відвідувачів, вони зриваються і біжать до огорожі, аж з копит збиваються.

Особливо радісними виглядають благородні олені - ці, на відміну від оленя плямистого, не переймаються труднощами буття і мчать до людей з космічною швидкістю. Висовують морди і заглядають в руки, настирно тицяються в долоні в очікуванні якогось гостинця.

Муфлони (дикі барани) - ті дуже кумедно мекають і радісно гасають вздовж огорожі за відвідувачами. Хоча й живуть ледь не на сміттєзвалищі: на просторій території баранячого “дому” чомусь купа сміття, каміння, дощок, уламків труб, а дерев'яну огорожу підпирають палиці. Та ще й суцільне місиво з болота під лапами і величезна калюжа. Такий собі баранячий басейн. Такому басейну, до речі, могли б позаздрити пернаті сусіди муфлонів. В одному вольєрі єдиним дружнім сімейством живуть качки, гуси та … пелікани. За відсутністю бажаного для них водоймища вони чапають по болоті, замурзані й байдужі до відвідувачів.

Ведмеді - окрема тема. Біля кліток пахне далеко не трояндами, тому довго Потапичами не намилуєшся.

{photo_gallery id=976|}

Зоопарк недогодовують грошима

Враження від побаченого у зоопарку неоднозначне: не таке гнітюче, як дехто розповідає, але й до ідеалу ще ой як далеко. Все тому, що грошей на розвиток і облаштування зоопарку ніхто не виділяє. А шкода. Адже цей проект міг би стати доволі успішним, якби долучити зусилля влади, а, можливо, і громади. Було б суперово мати гарний зоопарк: чудове місце для дозвілля, культурного відпочинку, гарних вражень. Можна було б “добити” туристів - а у нас не тільки модний фонтан та гарні площі, а й сучасний зоопарк!

Відвідувачі вінницького зоопарку - переважно мами з дітками. Дорослі приходять заради дітей і щоб погодувати тварин. Вінничанка Інна Максименко дворічну доньку Веронічку до зоопарку привела вперше. Каже, з дому запаслася гостинцями для тварин. Поки що все подобається, а дитина взагалі у захваті.

Не вперше до зоопарку приходить і сімейство Кієвських: кажуть, тут відчутно змінилася атмосфера - на краще.

Як розповідає Євген Ткачик, директор зоопарку, найактуальнішою проблемою сьогодні залишається відсутність фінансування.

- Ми вже півроку ведемо активні ремонтні роботи, реставруємо вольєри, готуємо тварин та птахів до зими. Теплолюбних переведемо до закритих приміщень. А ті, які холоду не бояться, залишаться надворі - наприклад, зубр, вовк. Вже закінчили облаштовувати спеціальне приміщення для мавпочок. Закрите, з перегородками і оглядовими пластиковими вікнами. Мавпи у нас з’явилися зовсім нещодавно. Зелених мавп, хлопчика та дівчинку, нам подарували приватні підприємці. Ще є макак-резус, - каже пан Ткачик.

Проблема - старі клітки і вольєри

Директор зоопарку розповідає, що закінчують і облаштування величезного вольєру для птахів. У планах і декоративні насадження. Це перший капітальний ремонт за десять років існування зоопарку. Пан Євген зітхає.

- Усе впирається в кошти. А отримуємо ми їх лише від реалізації квитків та продажу дитинчат. З обласного бюджету цьогоріч виділили 200 тисяч гривень, але то на зарплату працівників. Найголовніша проблема - це застарілі клітки, вольєри. Місця для тварин у нас предостатньо - зубр, наприклад, проживає на площі 70 на 80 метрів. У всіх тварин є будиночки, де вони можуть сховатися від негоди. Але багато дерев'яних огорож потрібно міняти на металеві.

Пан Євген каже, що тварини веселі та здорові. І навіть перегодовані - раціон складається з урахуванням індивідуальних потреб кожного виду, обов’язково дають вітаміни. Ведмедів, наприклад, годують кашею, овочами, фруктами та рибою. М’яса їм не можна, бо стають агресивні. А от вовки, лиси, єнотовидні собаки, грифи, орли та яструби ласують телятиною та бараниною.

Директор зоопарку поділився і радісними новинами. Спонсором облаштування зоопарку виступила “Наша Ряба”. Вони планують побудувати на його території дитячий майданчик. А ще тут скоро з’явиться самець зебри з Асканії-Нової за 40 тисяч гривень. Звісно, таких тварин краще купувати парами. Але то не дешеве задоволення. У зв’язку з фінансовою кризою самотнім залишається поки що і дворічний верблюд. Оженитися він захоче не раніше, ніж через 2-3 роки. До того часу йому обіцяють придбати наречену - білу самку. Самотня, але вагітна, і самка зубра. Народжувати вона буде менш ніж за місяць. Поповненням порадує і гімалайська ведмедиця - появи ведмежат очікують на Різдво.

80% грошей - від Віноблагролісу

Наш зоопарк є дочірнім підприємством  “Віноблагролісу”. Здавалося б, щоб вирішити проблему фінансування, потрібно тільки відокремитись і перейти на утримання з обласного бюджету. Але  генеральний директор “Віноблагролісу” Анатолій Іванець так не вважає.

- На сьогоднішній день нам недоцільно відривати від себе зоопарк, - каже він. - Для того, щоб його фінансування відбувалося з обласного бюджету, потрібно змінювати статус і оформлюватися як окрема бюджетна одиниця. А це зайве навантаження на бюджет області. Вони й так нам допомагають: цього року виділили 200 тисяч грн на зарплату працівникам зоопарку, і ще 200 тисяч на облаштування матеріально-технічної бази. Ми вдячні і за це, - каже пан Іванець.

Анатолій Васильович також розповів, в яку суму обходиться утримання зоопарку. В минулому році це було 1 мільйон 100 тисяч гривень. При цьому 650 000 грн отримали від реалізації квитків, а ще 150 000 вторгував магазанчик з цукерками та печивом на території зоопарку. До речі, пан Іванець каже, що піднімати вартість квитків не буде - є люди, які нарікають і на таку ціну, як 20 гривень.

Виходить, що нашим зоопарком переймається переважно “Віноблагроліс” - 80% фінансування за ним. Зоопарк має власний банківський рахунок, і на нього, як розповідає Анатолій Іванець, небайдужі люди часто надсилають кошти. Окрім того, допомагає і “Рошен”, “Метро”, “Поділля” - надають корм для тварин. Але чи достатньо цього, щоб перетворити зоопарк на місце, куди із захопленням приходитимуть туристи?

{photo_gallery id=977|}



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anonymous

    е
  • Anonymous

    1
  • Anonymous

    особенно неприятно у медведей.второй раз не тянет посещать
  • Anonymous

    У нас шикарный зоопарк, уччитывая цену билета, знаете сколько стоит посещение зоопарка в других городах... Да и покормить животных посетителям нигде не разрешают, а у нас корми и получай удовольствие, дети просто в восторге, конечно хотелось бы больше животных и нормальные условия для них, но и за то что есть большое спасибо всем причасным.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up