Чи різали собі горло і вени в’язні Стрижавської колонії?

Чи різали собі горло і вени в’язні Стрижавської колонії?
Наскільки закрита наша пенітенціарна система, розповідають правозахисники, а самі ув'язненні розказують про жахи системи: в зоні можуть убити, і ніхто ніколи про це не дізнається

Засуджений Олександр Антоновський перерізав собі горло, а Віталій Замелюк - вени. Саме таку інформацію, неофіційно отримала RIA зі Стрижавської колонії №81, 

Редакція RIA звернулася до Вінницького управління пенітенціарної служби з вимогою надати побачення із засудженими Олександром Антоновським та Віталієм Замелюком, які знаходилися у Стрижавській колонії №81. 

Редакція намагається визначити місце перебування цих ув’язнених через інших засуджених, але такої інформації досі немає. Поки що правозахисникам та журналістам не вдається зв'язатися і з родичами цих засуджених. А пенітенціарна служба стверджує, що з в'язнями все гаразд.

Відео дня
> Наскільки закрита пенітенціарна система, розповідають правозахисники, а самі ув'язненні розказують про жахи системи: в зоні можуть убити, і ніхто ніколи про це не дізнається.

Передісторія цих подій така: вказані двоє засуджених належать до групи ув’язнених з числа «хозобслуги». Саме ця група звернулася наприкінці минулого місяця до правозахисників по допомогу. 

За інформацією, яку розповсюдили правозахисники 20 серпня, їм зателефонував ув'язнений та повідомив, що без втручання громадськості жити їм лишилося менше доби. Він повідомив імена та прізвища засуджених, яким загрожувала небезпека. За добу їх мали перевести в барак до звичайних засуджених. На знак протесту група в’язнів з числа «хозобслуги» оголосила голодування (коли вони телефонували правозахисникам, то, за їхнім твердженням, уже добу нічого не їли). 

- В іншому загоні з нами розмова коротка: засуджені беруть труби і нас просто вбивають, - розповідав по телефону ув’язнений. - Учора двох перевели в п'ятий загін, так засудженого Олександра Косована поламали трубами, і він зараз у критичному стані з численними тілесними ушкодженнями. А над засудженим Бачинським глумилися і знущалися інші засуджені.

Один ув’язнений перерізав горло, а інший - вени?

Яка насправді доля іще двох засуджених з числа «хозобслуги» - невідомо.  Як повідомили інформатори 9 вересня, Олександр Антоновський, один із в'язнів, котрі просили допомоги у правозахисників, перерізав собі горло (він лишився живий), а інший засуджений Віталій Замелюк порізав собі вени. Трьох в'язнів із цієї групи вивезли у невідомому напрямку - ймовірно, у слідчий ізолятор тимчасового утримання. 

Зі слів іншого засудженого, такі дії можуть бути викликані тим, що в’язням із «хозобслуги» вже нікуди дітися, а після того, як вони не отримали бажаного захисту, треба щось робити, щоб їх перевели в інше місце. Таким чином вони зможуть убезпечити себе від розправи. 

За роз'ясненнями 13 вересня RIA звернулася у прес-службу Державного управління пенітенціарної служби. Спершу нам сказали, що нічого не чули про такий випадок. У понеділок, 16 вересня, ми почали телефонувати в пенітенціарне управління, але спочатку додзвонитися було неможливо, бо ніхто не брав слухавки. Ближче до вечора понеділка нам повідомили, що інформація про те, що один ув'язнений порізав собі горло, а інший вени, не підтверджується. 

Але після інтерв'ю із засудженим, який розповів про те, що відбувається у пенітенціарних закладах, ми вирішили перевірити інформацію до кінця. Ми написали вимогу на ім'я начальника пенітенціарної служби про надання дозволу на зустріч з Олександром Антоновським та Віталієм Замелюком. 

- Кримінально-виконавчий кодекс передбачає можливість для журналістів та представників засобів масової інформації отримати побачення із засудженими, - каже адвокат Наталія Гурковська. - Для цього треба написати вимогу, в якій роз'яснити суть цього візиту. Якщо журналіст отримає дозвіл на побачення з особою (чи особами), то він зможе ознайомитися з особовою справою та визначити за фотокарткою, чи це справді та людина, з якою він мав зустрітися. Не факт, що вас пустять, але буде привід оскаржити відмову в суді.

Як перевірити інформацію про катування

Виявляється, навіть якщо у вас «сидить» родич, то в будь-який момент вас можуть до нього не пустити - і робіть що хочете. Дізнатися, що трапилося з людиною за ґратами, майже неможливо.

- Це інший світ, - каже ув'язнений, у якого ми спитали, як можна дізнатися правду. - Тут будь-кого можуть «списати» - як не своїми руками, то спровокують конфлікт, «підставлять», і інші ув'язнені його приб'ють. Це закритий простір, і кричи не кричи - тобі ніхто не допоможе, а родичам нічого не скажуть і зроблять так, що вони нічого не доведуть. Ви бачили, як ваш адвокат «потрапив» до підзахисних? Ну от, що ще треба…

Зі слів засудженого, «хозобслуга» - це взагалі група ризику, якщо в установі не панує жорстка «хазяйка». За таких людей ніхто не заступиться, а після того як вони здійняли бучу, їх заб'ють іще скоріше. 

- Ви уявіть: він учора тебе «попалив» за телефон чи ще якусь капость зробив, а завтра його на сусідні з тобою нари переводять, - каже засуджений. - Звичайно, бити будуть. До того ж - а чиїми руками «дерибанять» харчі, які мали б отримати засуджені? Після всього вони не мають іншого виходу, окрім як здіймати бучу, щоб їх, принаймні, перевели на іншу зону.

Адвоката від правозахисників не пустили до підзахисних

Перевірити інформацію про побиття та загрозу життю своїх підзахисних не змогла і адвокат Наталія Гурковська - 20 серпня її не пустили в колонію. 

- Відмова у допуску адвоката - це порушення права на захист людини, що потребує допомоги адвоката, - каже Наталія Гурковська. - Мене не допустили до моїх підзахисних, хоча дві доби з ними спілкувалися працівники прокуратури. Ці особи - потерпілі від неправомірних дій представників держави, проте перевірку їхніх скарг і заяв проводять представники держави. Можливо, при перевірці присутні представники громадськості, проте єдину особу, наділену законом правами на захист їхніх прав та інтересів – адвоката - не допустили. Порушення прав триває. 

Зі слів Наталії, як адвокат вона подала заяву про злочин (порушення права на захист), за нею мало бути відкрите кримінальне провадження, а подана заява зареєстрована в Єдиному державному реєстрі досудових розслідувань. Але минув майже місяць, а повідомлення про прийняття рішення щодо поданої заяви адвокат так і не отримала. Наразі адвокат підготувала адміністративний позов про визнання дій адміністрації колонії протиправними. 

Перевірка показала, що… все добре 

Після повідомлення правозахисників пенітенціарна служба зібрала комісію з представників прокуратури та Європейського комітету з прав людини і перевірила Стрижавську колонію, але перевірка показала, що все добре - ніхто нікого не бив і ні над ким не знущався. А пізніше в'язнів, що зверталися по допомогу, звинуватили у спробі дезорганізувати роботу колонії для отримання особистої вигоди. Матеріали щодо протиправних дій засуджених направили в прокуратуру Вінницького району та відкрили кримінальне провадження за дії, що дезорганізують роботу установ виконання покарань.

Перевіряли, робили висновки, а віз і нині там

Європейський комітет з питань запобігання катуванням здійснював у 2012 році перевірку пенітенціарних установ по всій Україні. У Стрижавській колонії та низці інших виправних закладів після роботи комітету провели перевірки. Перевірки знову показали, що все добре. А вже у квітні 2013 року Генеральна прокуратура доручила знову провести додаткові перевірки, адже Комітет повідомив, що після візиту продовжує надходити інформація про погрози та залякування з боку персоналу виправних установ по відношенню до засуджених, які спілкувалися з Комітетом. Але додаткова перевірка знову не знайшла підтвердження фактів залякування та спроб помсти засудженим з боку співробітників виправних установ – про це йдеться в доповіді Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

Євгенія Закревська, юрист

Згідно з частиною 3 статті 110 Кримінально-виконавчого кодексу, для одержання правової допомоги за письмовою заявою, зокрема, громадських організацій, засудженим надається побачення з адвокатом. За бажанням засудженого або адвоката, побачення можуть надаватися наодинці.

Побачення надається адміністрацією колонії при пред'явленні адвокатом ордера або договору про надання правової допомоги, а також документа, що посвідчує його особу. Кількість і тривалість таких побачень не обмежена.

Тож ,оскільки адвокат Наталія Гурковська, яка надала необхідні для побачення документи, не була допущена до підзахисних, з боку керівництва колонії мало місце порушення права на захист. Проте оскільки статтею 374 ККУ за порушення права на захист передбачена відповідальність лише слідчих, прокурорів або суддів, то перспективи кримінального провадження в цьому випадку, на жаль, невтішні, що, звісно, не виключає інших видів кримінальної відповідальності посадових осіб пенітенціарного закладу. Крім того, такий недопуск вочевидь свідчить, що адміністрації є що приховувати саме від адвоката, який має право на побачення з засудженими наодинці, і якому, звісно, підзахисні мають довіряти, що навряд чи має місце у відносинах із адміністрацією чи перевіряючими. Крім того, дуже дивно, що немає ніякої інформації щодо відвідування цих осіб представниками омбудсмена.

Андрій Діденко, експерт Української Гельсінської спілки з прав людини

- Насправді це типова ситуація, коли система закривається, можна сказати - блокується від стороннього ока у разі порушень прав людини. Коли відбуваються, наприклад, масові побиття із застосуванням спецпідрозділу спецпризначення ДПтСУ, або у випадку із засудженими 81-ї колонії, ми завжди маємо однобоку, безальтернативну позицію відомства і прокуратури - а ці два органи у сфері виконання покарань працюють майже завжди в унісон. Чому «майже»? Тому що окремі випадки притягнення представників ДПтСУ до відповідальності за порушення прав людини є винятком із правила, а не тенденцією. Але переважна більшість випадків порушень прав людини залишаються «не поміченими» прокуратурою, а порушники, усвідомлюючи свою безкарність, передають свої «досвід і практику» порушень прав в'язнів своїм підлеглим, колегам по службі, і тим самим плодять безкарність.

Тому коли з'являється витік інформації про якісь очевидні речі, наприклад, побиття або навіть убивство (як це сталося в Бучанській колонії), або про події у 81-й колонії, система блокує доступ адвоката, представників громадськості. Адже вони можуть на власні очі все побачити і на власні вуха почути про порушення прав людини і, як свідки цих подій, про це розповісти публічно, а адвокату така зустріч дасть можливість зафіксувати порушення і вибудувати певну стратегію захисту. А найголовніше, що зустріч із представником громадськості або адвокатом захищає людину від подальших порушень її прав з боку персоналу установи або інших засуджених. Все, що влаштовує прокуратура і відомство з фіктивною перевіркою із залученням міжнародних експертів, нівелюється тим фактом, що на сьогоднішній день адвокат Гурковська доступу до своїх клієнтів не отримала. А це свідчить, що ця тема не закрита, і така ситуація викликає занепокоєння.

ilikenews.com по материалам газеты RIA

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up