Апеляційний суд підтвердив, що вінницький журналіст "20 хвилин" Олександр Столяров - винуватий, бо не представився

Апеляційний суд підтвердив, що вінницький журналіст "20 хвилин" Олександр Столяров - винуватий, бо не представився
Суддя Апеляційного суду Вінницької області Юрій Олексієнко не захотів скасувати постанову Тиврівського районного суду, який прийняв незаконне рішення, та оштрафував журналіста через те, що той посмів вказати даішнику на порушення, а потім ще й запитав його прізвище. Штраф 250 гривень таки доведеться сплатити

Виявляється, якщо вас на вулиці зупинив міліціонер, якому захотілося перевірити ваші особисті дані, а якщо ви ще й зробили йому зауваження, то готуйтеся бути відповідати за законом за те, що на вас “повішають” правоохоронці.

Будь які докази вашої невинуватості, а також відсутність доказів вашої вини, ніяким чином не зіграють на вашу користь. Корпоритивна солідарність тріади мілція-прокуратура-суд, поставить на своє місце будь-якого сміливця, який вирішив сказати своє “фе” системі.

Міліція відбере ваш фотоапарат, видалить усі фото та відео докази, потім знайде свідка, який бачив, що ви шарпали правоохоронців за формений одяг та рвали погони. Прокуратура відмаже усіх фігурантів справи, як то мажора даішника Пахольчака Олександра, а суд, вкінці, поставить крапку: винен, в тому, що вказав на порушення міліції; винен в тому, що спитав імена правоохоронців; винен в тому, що не виконав незаконну вимогу міліції та не представився.

Відео дня
> І байдуже, що згідно статті 19 Конституції України “Органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.”

Міліція не називала себе, хоча згідно статті 5 Закона України Про міліцію “При  звертанні  до громадянина працівник міліції зобов'язаний назвати своє  прізвище, звання та  пред'явити  на  його  вимогу  службове посвідчення”.

Прохання до міліціонера назватися, суд розцінив як “порушення громадського порядку”. Далі “почесний” суд підтримав ініціативу міліціонера, який на повторне прохання назватися, викликав оперативну групу.

Оперативники захотіли дізнатися, хто ж це дозволяє собі вказувати на порушення їх колег та почали вимагати показати посвідчення особи всупереч статті 11 Закона України Про міліцію, за якою вони повинні  “перевіряти у громадян при підозрі у вчиненні правопорушень документи, що посвідчують їх особу”.

Підозру журналісту не оголошували, а лише вимагали у нього назватися. Та в разі відмови, погрожували відвезти в райвідділ та скласти протокол за “злісну непокору”. Хоча згідно практики розгляду судами справ про адміністративні правопорушення, що посягають на встановлений порядок управління (статті 185—1852 КУпАП), яка розміщена на сайті Верховного суду України, “вимоги працівника міліції та розпорядження — акт, юридично рівнозначний наказу, що виражений у категоричній формі, — мають бути законодавчо обґрунтовані.”

Обґрунтовувати міліціонери нічого не збиралися, власне і не було що. Затримали просто так, написавши в протоколі, що журналіст порушував громадський порядок та шарпав їх за одяг. Які ж дії він вчиняв, що порушував громадський порядок у протоколі не зазначено.

З чого слідує, що міліціонер може незаконно попросити ваш паспорт (ну бо йому так захотілося), а в разі його відсутності чи відмови, затримати вас за злісну непокору та скласти протокол. Цікаво, що санкція за 185 статтею передбачає навіть 15 діб арешту. З цього слідує, якщо вас замовлять, то посадити вас на два тижні - простіше й не буває.

Суддя Юрій Олексієнко впродовж засідання ставив одне й те ж запитання, подане під різними кутами: “як вів себе Столяров при спілкуванні з міліцією”. Негативне, для журналіста рішення, стало, апріорі, очевидним на середині судового процесу, коли суддя почав висловлювати беззаперечність і правильність вимог міліціонерів представитися.

 - Як це ти їм не хотів назвати себе, - щиро дивувався суддя Олексієнко. - Це ж міліціонери!

Дивом, судове рішення було надруковано та зачитано неймовірно швидко - через 15 хвилин після закінчення засідання.

Присутність в залі правозахисника Дмитра Гройсмана, громадського активіста Володимира Воловодюка, журналіста Антона Булгакова та Бориса Максимчука, який також зараз судиться з “мєнтовським безпрєдєлом”, не стимулювала апеляційний суд до оголошення законного рішення. Чим пригнітила і так слабку віру та надію в українське правосуддя. Залишилася тільки надія на Європейський суд з прав людини, куди в Страсбург буде подана відповідна скарга.

Читайте також:

Гніванські міліціонери напали на журналіста RIA і забрали телефон. Прокуратура вже зайнялася правоохоронцями

Суд штрафанув журналіста 20 хвилин Олександра Столярова за “злісну непокору” міліції

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (59)
  • Anonymous

    Как-то комент не совсем корректно разместился. Я поддерживаю мнение Александра Коробчинского.
  • Anonymous

    Абсолютно согласен!
  • Anonymous

    Потом спрашивают, любим ли мы "свою" родную милицию. Но ничего хоть судьи остались не в проиграше!
  • Anonymous

    Інформація про яку йдеться мова неможливо знайти ні в одному ГУГЛ, що стосується помилок за них вибачайте, проте це не змінює суті питання в цілому
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up