Вінниця-2014: новий транспорт, е-квиток, реконструкція Набережної, “Радуги” та Думи

Вінниця-2014: новий транспорт, е-квиток, реконструкція Набережної, “Радуги” та Думи
У новому році в місті спробують «підтягти» плани, які не змогли реалізувати в 2013 році: реконструювати проспект Космонавтів і «закільцювати» Вишеньку. А ще зайнятися низкою нових і не дуже проектів, як то – сортування сміття, електронним квитком, реконструкцією ряду об’єктів і вкотре – генпланом

Минулий 2013 рік у вінницькому розрізі запам’ятався «реанімацією» готелю “Франція”, в який знову перетворилося колишнє кафе “Вогник”, епопеєю, яка так і нічим і не закінчилась з продажу 80 гектарів землі у мікрорайоні Східний компанії “Монсанто” та реорганізацією трьох шкіл перед першим вересня.

А ще Вінниця «зафонтанувала»: після десяти років простою, знов запрацював водограй в Центральному парку і нарешті відкрили новий фонтан і саму площу перед ЦУМом. Крім того, у місті з’явилися нові зупинки, клумби у вигляді черепахи та крокодила, продовжувалася транспортна реформа, подорожчав проїзд в електротранспорті, відкрили два нових заводи (“Бастіон” і новий цех Олієжиру), запрацювала муніципальна поліція.

Із обіцяного, але через ті чи інші причини невиконаним у 2013 році залишилися – реконструкція проспекту Космонавтів, електронний квиток, сміттєсортування, будівництво мосту на Кемпу, «кільцювання» Вишеньки… Усе це і не тільки обіцяють надолужити в 2014 році. Проте, навряд чи хтось може дати 100% гарантію, що на усі заплановані об’єкти знайдуться кошти і в новому році, тим паче, що з яким бюджетом житиме і місто, і країна в 2014 році, поки не відомо.

Відео дня
> Нові автобуси зробить «Богдан»

Якби там не було, у грудні завершився тендер на закупівлю 40 тролейбусів та 30 автобусів. Попередньо переможцем стала компанія «Богдан Моторс», але зараз тендерний процес оспорюють інші учасники конкурсу. Якщо ж усе залишиться як є і антимонопольний комітет України порушень у тендері не знайде, замовлення виконуватиме корпорація “Богдан” і нові автобуси та тролейбуси, при оптимальних умовах, можуть почати надходити у Вінницю уже навесні.

Кошти на реалізацію цієї програми беруться в кредит (через “Укргазбанк”, який теж став переможцем тендеру). Кредит у сумі 113 мільйонів гривень береться на десять років. Ще близько 57 мільйонів гривень складуть відсотки за його обслуговування. Але оскільки кошти беруться по державній програмі, 50% цієї програми повинні будуть фінансуватися з державного бюджету.

Нова трамвайна колія

На новий рік «перекочували» плани і по відкритті трамвайної колії, яка має закільцювати Вишеньку (фактично потрібно прокласти лінію від перетину Келецької та Барське шосе до Західного автовокзалу). Завершуватися ці роботи, як і у випадку з новим транспортом, теж будуть частково за державні кошти. Так само під державні гарантії місто отримало 36,4 мільйона гривень, яких не вистачає для завершення робіт.  

Відкриття нової колії потягне за собою відкриття нових трамвайних маршрутів.

Електронний квиток

У 2014 році місто нарешті спробує освоїти технологію електронного проїзного квитка в громадському транспорті та карти вінничанина. Можливо, це будуть різні проекти, можливо, один діятиме на основі іншого. Також не виключається, що ці проекти діятимуть на основі Національної системи масових електронних платежів. Саме на «нацкарту» в свою чергу Нацбанк планує перевести всі соціальні виплати.

Старий новий генплан

У 2014 році знову перероблять генеральний план Вінниці. Не так давно затверджений основний містобудівний документ, знову поміняють. Цього разу до роботи «підключать» швейцарців. Затвердити новий документ планують або протягом 2014 року. Або уже на початку 2015.

- Це буде документ, який дозволить перетворити пострадянське місто – у сучасне європейське,  - каже міський голова Володимир Гройсман.

За його словами, розробляти новий документ допомагатимуть швейцарські урбаністи і фінансуватимуться ці роботи теж за швейцарські кошти, принаймні частково.

- Це буде співфінансування, швейцарська сторона виділяє на цей проект 150 тисяч франків, якою буде частка Вінниці, сьогодні важко сказати, - каже директор департаменту архітектури, містобудування та кадастру Максим Мартинюк. – Спочатку планувалося, що це буде близько 1,5 мільйона гривень, але ми дивитимемося, наскільки реально виділити такі кошти.

За його словами, отриманий новий документ може досить суттєво відрізнятися від існуючого. У першу чергу  зміни у новому документі торкнуться транспортних розв’язок.

- Ці питання уже піддаються «ревізії». Проблема в тому, що, наприклад, практично усі заплановані мостові переходи з одного боку з’єднують досить жваву частину міста, але з іншого боку – «приземляються» на приватний сектор. Тому природно виникає питання доцільності такого рішення. Крім того, його буде доволі важко реалізувати на практиці, адже мостовий перехід передбачає появу нових транспортних зв’язків та наявність досить широких доріг. Ми вже в існуючому плані виправили деякі моменти. Наприклад, щоб побудувати міст зі Старого міста на Свердлова, фактично було потрібно знести половину першого. Тому можливо деякі автомобільні мостові переходи будуть замінені на пішохідні, такі пропозиції теж мають право на життя.

На розробку попереднього генерального плану міста до 2017 року місто витратило близько мільйона гривень. Ще близько 500 тисяч обійшлось внесення змін до нього.

Аеропорт

Наприкінці грудня летовище офіційно і безкоштовно відійшло до комунальної власності міста. А 27 грудня на сесії міськради депутати затвердили новий статут КП «Аеропорт Вінниця». Раніше зміну права власності об’єкта депутати обласної ради підтримали.

За умовами угоди, забороняється змінювати цільове призначення аеропорту та передавати його у приватну власність.

- Нам необхідний такий об’єкт, адже ми ставимо перед собою мету, що Вінниця стане регіональним центром і без аеропорту відповідати критеріям такого центру буде доволі важко, - сказав мер Вінниці Володимир Гройсман.

За його словами, мерія працюватиме над тим, щоб з аеропорту здійснювались регулярні рейси принаймні в двох-трьох напрямках.

Нагадаємо, сьогодні аеропорт забезпечує регулярні рейси на Москву, а от анонсовані раніше рейси до Тель-Авіву та Варшави, поки що під питанням. Як повідомили в компанії YanAir, за попередньою інформацією рейси на Тель-Авів перенесені на п’яте березня.

Площа Шевченка

До дев’ятого березня в мерії обіцяють встановити пам’ятник Тарасу Шевченку. Він розташується на Музейній площі, чи то пак – площі ім. Т. Шевченка (на останній сесії депутати прийняли рішення про її перейменування). А саму площу мають відреконструювати до Дня незалежності, 24 серпня.

Орієнтовна вартість робіт – близько шести мільйонів гривень, ще близько 700 тисяч коштуватиме сам пам’ятник Шевченку. Тим часом деякі громадські організації продовжують кампанію по збору коштів на встановлення пам’ятника Кобзарю на площі Театральній.

Проте, за словами міського голови Володимира Гройсмана, така ініціатива виглядає досить сумнівно, адже немає жодного рішення, яке б дозволяло встановлювати пам’ятник Шевченку на площі Театральна.

Що ще обіцяють

У 2014 році в мерії обіцяють нарешті зробити реконструкцію і проспекту Космонавтів, принаймні першу чергу. Мова йде про приблизно п’ять мільйонів гривень, необхідних на першу чергу реконструкції та близько 15 мільйонів – на другу чергу.

Крім того, у новому році має шанс «оновитися» і частина Набережної від Центрального мосту до Бригантини. Проте реконструкція цієї частини набережної скоріше за все буде відбуватися доволі скромно.

Також планують реконструювати концертний зал «Радуга», розробити проект реконструкції приміщення Міської думи, спорткомплексу армії, який місто теж отримує у власність, зайнятися (завершити детальний план території) парку Дружби народів, облаштувати 14,5 кілометра велосипедних доріжок (нові доріжки мають з’явитися на 600-річчя, Стахурського, Пирогова, Квятека, у парку Дружби народів), розпочати роботу по будівництву мережі зливової каналізації, встановити на стадницькому полігонні куплену раніше сміттєсортувальну станцію (про сортування сміття вінничанами мова поки що не йде). І нарешті до першого вересня обіцяють побудувати новий спортивний об'єкт біля 18 школи та відкрити дитячий садочок №29, приміщення якого раніше використовувався школою №1.  У цьому дитсадку на Маліновського, 21 планують відкрити дев'ять груп.  Зробити реконструкцію 25 школи на грантові кошти, сума – 860 тис. гривень.Крім того, у 2014

році в місті очікується створення близько 7,2 тисячі нових робочих місць. У тому числі планується відкриття Молочного комбінату “Рошен”, другої черги виробництва на товаристві «Сперко-Україна», модернізація виробництва на “Аграна Фрут” та Олієжиркомбінаті. А також у місті хочуть запустити проект «Бізнес-інкубатор».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Anonymous

    План города - карта для диверсанта. Как она может быть доступна для всех?
  • Anonymous

    * прикрываются строительством маленькой спортплощадки, а сами забрали полтора гектара земли у школы! Школьный стадион застраивают домами. евро-вова вообще попутал!
  • Anonymous

    лашин пропизделся. даже не 7000 а 7100! вот так точнее))
  • Anonymous

    дык вот они... тачки! крузак 100000 у.е. ренж 130000 у.е. Цена не точная. Все от комплектации зависит. Ну я не думаю что вова на базе ездит))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up