Євромайдан в Києві не здається

Євромайдан в Києві не здається
Журналіст RIA побував 14-15 грудня в Києві на двох майданах. На проплаченому невідома співачка намагалася “запалити” натовп. А на Євромайдані прапор України із написом “Вінниця” майорів під час виконання гімну України в 200 тисяч голосів та під світло десятків тисяч екранів смартфонів

Найбільший дисонанс 14 та 15 грудня викликали майдани, які проводилися одночасно в Києві. На одному - Майдані Незалежності відбувається мирна акція протесту. На іншому, біля Маріїнського парку, влада звезла бюджетників та проплачених “мітингарів”.

Найбільше людей на Майдані Незалежності збирається у вихідні. У більшості з них немає можливості мітингувати щодня з ранку до ночі. Людей стримує робота, сім’я та й умови для проживання на Майдані не найкращі. Багато хто приїжджає підтримати активних мітингуючих, як тільки з’являється вільний час. Основна ціль, показуючи незгоду з рішенням влади, звернути Євроінтеграційні процеси.

Оборона та охорона

Відео дня
> Першими гостей Майдану зустрічають височенні барикади, які в деяких місцях сягають п’яти метрів. Величезна купа мішків зі снігом, зкріплених арматурою, дротом. Самі оборонні конструкції прикрашені закликами: “відмайданимо Януковича”, “Welcome ti maidan” та багато інших. Перед однією лінією оборонної споруди мітингувальники встановили залізні діжки, які скріпили між собою. Під час можливого штурму, туди наливатимуть горючі суміші та підпалюватимуть їх. В кожній із барикад є прохід для людей. Біля проходів стоять по кілька десятків чоловік із самооборони Майдану. У них на обличчях медичні маски. Чоловіки пильно дивляться за усіма, хто входить до Майдану. Підозрілих людей або тих, у кого великі сумки - обшукують.

За іншою з барикад активісти розмістили багато власних автомобілів, які будуть стримувати наступ під час штурму.

{photo_gallery id=2327|}

Майдан

При проході на Майдан одразу відчувається запах горілого, який йде з багатьох бочок, біля них гріються люди. Згодом довелося довго провітрювати куртку та вимивати волосся від просякнутого запаху диму. На території встановлені два десятки біотуалетів, тому із справлянням нужди проблем немає.

Перше, що кинулося в очі - велика кількість людей. Інколи доводиться з силою прориватися в потрібне місце. Ближче до сцени та прямо перед сценою по всій площі рух стоїть. Теоретично, якщо опинившись там, можна простояти цілий день та вибратися, тільки коли усі розійдуться. Щодня та щогодини, натовп співає гімн України. На сцені виступають із промовами активісти, політики, громадські діячі, художні митці. Частенько на сцені виступають музиканти. Як українські першого та другого ешелону, так і з закордонну: Білорусі, Росії, Польщі. Родзинкою вечора став виступ гурту “Океан Ельзи”.

“Океан Ельзи” в класичному складі

Виступ української легенди був анонсований заздалегідь. Соціальні мережі швиденько репостили інформацію. Тому людей прийшло багато. Настільки багато, що підійти до сцени було нереально. За деякими даними було 200 тисяч людей. Натовп стояв дуже щільно. Тіснувато, але був і плюс - тепло. Особливістю виступу “Океану Ельзи” став вихід на сцені гурту в “золотому” складі. Вінничанин Дмитро Шуров - клавішні, Денис Глінін - ударні, Юрій Хусточка - бас-гітара, Павло Гудімов - гітара і Святослав Вакарчук - вокал. Хлопці виконали близько восьми пісень. Звук був відстій, як про нього висказався Вакарчук: “Революційна апаратура”. Під час виконання ліричних пісень, більшість людей витягли свої смартфони і над головами засвітилося “галактичне сяйво”. Фото та відео цих моментів заполонили інтернет. Особливо дивовижно це виглядало з камери керованого міні-гелікоптера, який літав над натовпом. Атмосфера була прекрасною: люди посміхалися, кричали “Слава Україні!” та підспівували улюбленому гуртові. Було звичайне “на біс”, яке хлопці з “О.Е.” виконали із задоволенням.

Після “Океанів“ на сцені виступили репер “Вова зі Львова” та співачка Юлія Лорд.

АнтиЄвромайдан

В цей же час у Києві проходив і інший майдан. В народі його встигли охрестити антиЄвромайданом. На цього переважно звезли бюджетників під приводом звільнення з роботи. Причому змушували їхати не тільки стандартно лікарів та вчителів, але й вихователів дитсадків та фітосанітарників.

Регіоналівську тусівку, на підтримку офіційного курсу Віктора Януковича та Кабінету Міністрів, анонсували заздалегідь. Партія регіонів обіцяла 200 тисяч учасників. Але насправді там було разів у десять менше.

Цікаво, що підступитися до Маріїнського парку, де і проводився мітинг - було майже неможливо. Усі вулиці та підступи були перегороджені вантажівками, автобусами та “беркутівцями”. Людині, яка незнайома з Києвом, потрапити туди важко. Але один прохід все-таки був відкритий. Вже на підступах до “Маріїнки”, вулиці були заповнені людьми, з вигляду типовими люмпенами. Деякі з них пили пиво та горілку. Чи були це регіоналівські мітингарі - не зрозуміло, але поводилися вони шумно, деякі нагадували безхатченків, деякі типових гопників.

На вході в Маріїнських парк стояли пропускні пункти, де молодики пильно оглядали тих, хто проходив. На території стояла сцена, виступала невідома російськомовна співачка. Частина людей дивилася на концерт, інша поза сценою очевидно чекала закінчення. Вигляд у мітингарів був маргінальний. Очевидно держслужбовці вже поїхали додому, а залишилися лише ті, хто стоїть за 200 гривень.

Захоплена Київська міська державна адміністрація

Будівлю Київської міської державної адміністрації мітингувальники Євромайдана захопили найпершою. Зараз вона слугує місцем для ночівлі, їдальнею, медпунктом, юридичною консультацією для людей. Працюють винятково волонтери.

Найбільше вражає внутрішня організація процесу перебування в адміністрації. На вході черга близько 30 людей. Усі проходять, пред’являючи посвідчення особи та після особистого огляду. Збоку волонтери збирають гроші та роздають бутерброди. Трохи далі по вулиці стоїть фортепіано, на якому якийсь хлопчина досить професійно щось грає, зібравши навколо себе чималий натовп.

На першому поверсі адміністрації розміщується склад з харчами, водою та дві їдальні, де можна випити чай, бульйон або ж попоїсти супу, бутербродів. Все це приносять небайдужі люди.

На другому поверсі просто на підлозі відпочивають мітингарі. Всюди розвішані агітаційні листівки, прапори України. На стінах багато карикатурних наклейок. Стоїть запах поту - не дуже приємний, але терпіти можна. Відкритий медпункт, в якому медики надають якусь допомогу. В кінці зали молода мулатка віртуозно щось виконує на роялі, час від часу зриваючи оплески людей.

В їдальню пускають по черзі. П’ять людей вийшло - п’ять зайшло. Волонтери в рукавичках та в медичних пов’язках. Можна перекусити в стихійній їдальні, переобладнаній з роздягальні.

{photo_gallery id=2328|}

Постамент Леніна: “Надєжда, мєня тут нє жді. Владімір.”

Після повалення статуї Леніна, залишився тільки гранітний постамент. Скинутий пам’ятник ще в першу ніч розтрощили на сувеніри. Постамент розмальованих націоналістичними та антирадянськими гаслами. Найбільше кидається в очі напис: “Надєжда, мєня тут нє жді. Владімір.” Зверху червоно-чорний стяг Української повстанської армії, прапор Євросоюзу та табличка “Українці - ви молодці!” 

Навколо ходять люди, які з цікавістю розглядають написи, фотографуються. Чути іноземну мову. Атмосфера - філософська. Люди спілкуються між собою та обговорюють перспективи Майдану. Факт повалення статуї, зі слів багатьох присутніх - це кінець епохи комунізму.

{photo_gallery id=2329|}

Читайте також:
Журналіст RІА їздив на антимайдан. Обіцяних 200 гривен не заплатили, зате зустрів знайомих «тітушок» і набрався вражень

Коментарі (24)
  • Anonymous

    Kolorowe Jarmarki(:smile:)
  • Anonymous

    Отличная стаья про майдан : http://minfin.com.ua/blogs/bankirr/43222/ "Если Евромайдан в таком виде просуществует еще несколько месяцев, большей антирекламы для членства Украины в ЕС не смогут придумать даже специалисты Кремля."
  • Anonymous

    звичайно, то ж не музика. Понти, які отримали бабло від ригів. Яка ж цікаво на цих вихідних продажна п...буде грати в підтримку Яника і Путіна..
  • Anonymous

    та Руслана і Вакарчук в 100 раз розумніші за всяких там Могилевських і донецьких.А обзивати...це так по донецьки, по януковськи.)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія воїна з батальйону НПУ «Захід» 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up