Де вінничанам у Криму цікаво занурюватися

Де вінничанам у Криму цікаво занурюватися
Чорне море. Крим. Історія та загадки. Дослідження і відкриття. Затонулі кораблі різних епох, красиві пейзажі, стінки і гроти - ось далеко не повний перелік того, що ви зможете побачити, пірнувши під воду

 

Англійська парусник. 1854
Судно затонуло в листопаді 1854 року, під час урагану, коли англійці та їх союзники втратили 60 кораблів і транспортів. Пірнати треба в районі гирла річки Качі. Глибина - близько 20 м. Дно піщане. Об'єкт стоїть на грунті з помітним креном на лівий борт. На кормі надбудова практично не збереглася. Видно лише залишки палуби і шпангоути, оброслі морськими відкладеннями. Шпангоути прошиті великими бронзовими цвяхами півметрової довжини. У кормовій частині знаходиться бронзовий баллер керма. В цілому, правий борт корабля виглядає краще за лівий - шпангоути і обшивка йдуть в грунт до кіля. На грунті зустрічаються різні предмети - розбиті пляшки з-під вина, кераміка, ядра, деталі оснащення. На залишках палуби в носовій частині - численні шматки вугілля і оплавлені частки темного металу. Виникає бажання поритися в донному піску, але без грунтососа тут не обійтися...

Відео дня
>
Радянський літак. 1944
Біля мису Херсонес, у напрямку до бухти Блакитної, навпроти берегової вишки. Глибина 10 м. Рельєф дна - рівний. Пісок, невеликий камінь. На глибині 12 м - залишки літака, який підбили тут в 1944 році. Розміри об'єкта невеликі - всього чотири метри. Літак був збитий німцями і впав носом у воду. Пропелер дволопастевий, одна лопасть зігнута при ударі об воду і грунт. У носовій частині - сильно зігнуте і заросле водоростями дуло кулемета. Пристойно зберігся двигун, приладова дошка, фюзеляж. Недалеко лежить боєзапас - три великих круглих магазини зі складеними стрічками патронів. З приладової панелі стирчать уламки трубок, електричні кабелі та проводи. Ближче до хвостової частини - шовковий парашут, прекрасно зберігся. Біля літака, в піску можна знайти фрагменти його оснащення - тяги, частини хвостового оперення, розподільники і т.д. Усередині труб каркаса, серед переплетення проводів, завжди граються дрібні строкаті рибки і ховаються краби. На глибині 15-17 метрів - ефектний ландшафт зі склепінчастими кам'яними арками. Дно - великий камінь, галька.

 


Долина Балаклави
Довгий час район Балаклави був закритий, і практично неможливо було уявити собі занурення в цій найцікавішій акваторії. Краса гір, скель, ялівцевих лісів і сосен заповідника Айя та урочища Інжир приголомшує.
Алея якорів
Дбайливими руками дайверів-аматорів в цьому місці були зібрані і викладені в алею якорі різних епох. Глибини до 15 метрів.
Карниз
Рухаючись у бік мису Айя, можна зануритися біля першої прямовисної скелі урочища Інжир. По мірі руху до грунту стіна все більше і більше нависає. Глибина поступово зменшується до 6-8 метрів. Тут можна попрямувати у бік моря, де на рівному, піщаному дні лежать химерної форми валуни.
Екатериниський грот
Глибина на вході - 9 м. Дно скельне, c поступовим зменшенням глибини до чотирьох метрів і звуженням грота до непрохідного. Якщо почати занурення від кута вертикальної стінки і рухатися вздовж неї, можна потрапити до входу в грот. Сам грот (вірніше його надводна частина) досить високий і глибокий, бажаючі можуть спливти і насолодиться спогляданням грота в півводи. В самому кінці грота, де скелі починають змикатися, знаходиться джерело прісної води, якими рясніє підводна частина мису Айя. При змішуванні прісної і солоної води можна спостерігати таке явище як галоклин.
Ушаковская стінка
Унікальне місце для дайвінгу, утворене вертикальними горами, що спускаються вниз з висоти 300 м від рівня моря на глибину до 70 м. Ця стінка поцяткована гротами і ущелинами, розташованими на рівні 10-15 м. Вона раніше була полігоном, на якому каноніри адмірала Ушакова проводили навчання, удосконалюючи свою майстерність в стрільбі з корабельних гармат. Зараз випущені ядра лежать на глибині більше 35-40 м. У печерах, деякі з яких наскрізні, можна побачити сталагміти, черепашки і водорості. В одному з гротів є виходи джерел прісної води. Фауна цього місця надзвичайно багата для Чорного моря. Тут зустрічаються форель, морський кіт та інші.
Печера Дракона
Печера знаходиться на глибині трохи більше 20 метрів в районі мису Айя. Печера довга і орієнтована майже горизонтально, з невеликим ухилом у напрямку до грунту. І ось чому це місце називають «Драконом». Уже недалеко від виходу можна наткнутися на незвичайну скелю (або камінь), який як би прикріплений до склепіння. У світлі ліхтаря він сильно нагадує велику голову дракона з вишкіреною пащею. Приголомшливе враження.
Загублений світ
Знаходиться недалеко від мису Айя. Являє собою химерне нагромадження каміння з безліччю гротів, яке створює цікавий і навіть казковий підводний краєвид. Глибина занурень 15-18 м.
Мис Фіолент
Мис Фіолент - найкрасивіше, легендарне і дивовижне за своєю самобутністю місце в околицях Севастополя. Кілька давньогрецьких міфів, наприклад, про прекрасну Іфігенію, Ореста і Пілата вчені пов'язують з історією цих скель, де чергуються жовтий і темно-сірий вапняки (Фіолент - в перекладі з тюркського «Тигровий мис»). Підводний світ приваблює неповторним рельєфом дна, з гарними камінцями в найчистішій воді, каньйонами і немов справжніми гаванями з мініатюрними причалами. На рівні 12 м, поруч з краєм мису, знаходиться вхід у звивисту наскрізну печеру - це «Грот Діани». Недалеко від мису в морі стоять дві однойменні скелі - Орест і Пілат. В одній з них є наскрізний грот, протяжністю близько 15 м. Вхід знаходиться на глибині 13 м. У районі мису Виноградного з морського дна піднімається кам'яна гряда і практично торкається поверхні. Якщо подивитися навколо, то можна побачити залишки кораблів, які розбилися об ці рифи. Це дошки, шпангоути, осколки кераміки. Під час занурень в акваторії мису Фіолент все найцікавіше чекає вас на глибинах від восьми до 18 м. Навколо плаває безліч риби - кефаль, йоржі, зеленухи, бички, а серед каміння проглядаються великі краби і раки-пустельники. Течії можуть бути сильними.
Грот-сифон
На підводній частині обривистих скель мису Фіолент можна зустріти безліч неповторних гротів, печер, кам'яних навалів і природних заглиблень. М'яка вапнякова порода Фіолента, постійно вимивається течіями і штормами, утворює абсолютно унікальні обриси берега і його підводної частини. Тут знаходиться дуже цікавий грот-сифон, який яскраво ілюструє всі переваги цих місць. Відстань до берега не більше - 150 метрів. Глибина в точці спуску - 15 метрів. Дно - пісок, середніх розмірів валуни, дрібна галька.
 


Севастополь - мис Херсонес
Херсонес-Таврійський

Біля античного Херсонеса і в Карантинній бухті на дні багато античної кераміки - осколки посуду, залишки амфор та піфосів, глиняна черепиця. Зустрічаються ядра, картеч. Дуже багато якорів, причому різних епох - від античних до відносно сучасних.
Якорі, гроти ("Вишка")
Глибини - від шести до 18 м. Рельєф - великі камені, пісок. Тут два невеликих гроти, один складається ніби з двох арок у двох рівнях. Серед каменів можна побачити уламки античного глиняного посуду, багато ручок від амфор, черепицю. З живності - багато бичків, нерідкі морські йоржі і зеленухи.
Древній порт
У бухті Карантинній був древній Херсонеський порт. Глибина - від шести до 12 метрів, дно - мул, пісок, дрібний камінь, водорості. На грунті - багато осколків античної кераміки двотисячолітньої давності. У напрямку до стародавнього порту глибина плавно зменшується, видимість, на жаль, теж. Кераміки, осколків амфор, ручок, горловин від піфосів зустрічається все більше.
Херсонеський маяк (Мис Херсонес)
Одна з найвидатніших у відкритому морі частин узбережжя. Зазвичай, тут багато живності, в тому числі найбільш часто саме тут ви зможете зустріти камбалу і скатів, а так же зграйки обапола і зеленушок, які в прозорій воді створюють відчуття тропічного моря. Глибини в цьому районі від п’яти до 50 метрів.
Бухта «Омега»
На розі виходу з бухти розташований один з найкращих для новачків об’єкт. Глибини від чотирьох до 15 метрів, білий пісок з острівцями каменю і водоростей - тут видко навіть при найбільш несприятливій видимості. А коли видимість досягає 10-15 метрів, то різнокольорові рибки в бірюзової воді створюють відчуття занурення як у тропічному морі.
Кам'яні кораблі
Таку незвичну назву це місце отримало від безлічі поодиноко стоячих на піщаному дні кам'яних скель, що своєю формою нагадують застиглі в камені кораблі. Глибини від 15 до 24 метрів.
Зловісні скелі
Йдуть з глибини 10-12 метрів обривами кілька каньйонів, серед яких можна плавати як в гігантському лабіринті. Назву це місце отримало від гри світла і тіні - коли сонце заходить за хмари, скелі виглядають дуже зловісно. У невеликих гротах, у світлі ліхтаря, завмерли великі зеленухи і йоржі. В гротах і заглибинах досить часто зустрічається великий горбиль, зграйки кефалі і султанка. Глибини до 24 метрів.
Козача бухта
У бухті Козача найчастіше на дні можна виявити залишки корабельних аварій минулих часів, які вимиваються з грунту штормами. Найчастіше це місце відвідують після занурення на літак Дорен, розташований на глибині 20 метрів. Видимість в Козачій бухті нерідко буває не дуже хороша, але справжніх шукачів пригод це ніколи не зупиняло. Глибини 18-20 метрів.
Підводний каньйон
Пройшовши судноплавну віху на траверзі Херсонеського маяка і рухаючись на південь, на глибині 15 м можна побачити кам'яну гряду, яка простягається у напрямку на південний схід. На глибині 22 метри вже відчуваєш себе на дні глибокого каньйону. Скелі прямовисно піднімаються вгору. Через кілька метрів глибина починає зменшуватися і скелі злегка згладжуються.
35 батарея
Жодна війна не пройшла повз ці береги. На глибинах від восьми до 25 метрів в нагромадженні каменів можна зустріти залишки зброї, снаряди, ядра та інші химерно незрозумілі конструкції, явно військового походження. 
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова 09:07 Сьогодні відзначають Всесвітній день ветеринара. Історія, заборони та прикмети 27 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up