Вінницька легкоатлетка Джойс Коба побила рекорд, який тримався 22 роки

Вінницька легкоатлетка Джойс Коба побила рекорд, який тримався 22 роки
У останні роки успіхи вінничан в легкій атлетиці в основному асоціювалися з Наталією Добринською. Але після її відходу з Великого спорту (вінничанка стала віце-президентом Федерації легкої атлетики України) цікаво, хто зможе гідно замінити нашу олімпійську чемпіонку.

 

 

 

Знову без комерційних стартів

Багато що в цьому плані повинен був прояснити традиційний легкоатлетичний Кубок Поділля, який пройшов на вихідних, 18-19 січня, у вінницькому манежі "Колос".

Комерційних стартів за участю дорослих титулованих спортсменів на цей раз (як і у два минулі роки) не проводили – через обмежене фінансування змагання. На старт виходили лише  хлопці і дівчата 16-17 років з Вінницької і Житомирської областей. Всього змагалися близько 280 атлетів.

Відео дня
> – На наших змаганнях навіть судді працюють у борг. Майже по півроку доводиться чекати грошей за суддівство. Тому про комерційні старти, які були в рамках Кубку Поділля кілька років тому, краще навіть не згадувати. Тоді до нас приїжджали сильні спортсмени з Прибалтики, Росії, Молдови та інших країн, – сказав віце-президент обласної федерації легкої атлетики, старший тренер збірної Вінниччини Василь Митурич. 

Василь Митурич вважає, що матеріальна база вінницьких легкоатлетів є цілком задовільною. Адже саме на ній раніше готували багатьох членів збірних України, учасників Олімпійських ігор. А ось фінансування легкої атлетики, за його словами, з кожним роком погіршується.

Один рекорд побила, інший – повторила

Найкращий результат на Кубку Поділля показала 15-річна вінничанка, майстер спорту України Джойс Коба. 60-метровку вона пробігла за 7,3 секунди. Таким чином Джойс побила юнацький рекорд манежу "Колос" (це одночасно й рекорд області, що більш вагомо, адже в Кубку Поділля регулярно беруть участь спортсмени з інших регіонів), який протримався 22 роки. Він був встановлений Аллою Кобою, тіткою Джойс. До речі, 39-річна Алла Коба продовжує брати участь в змаганнях, нині готується до чемпіонату світу серед ветеранів.

У бігу на 200 метрів Джойс Коба також виграла золоту медаль, повторивши юнацький рекорд манежу.

Олімпійські надії Вінниччини

Джойс Коба тренується в обласній СДЮШОР з легкої атлетики. Готує спортсменку досвідчений фахівець Володимир Прошин:

- Нинішній рівень Джойс Коби - поки що далеко не захмарний. У юнацькому віці потрібно думати не про перспективи, а просто багато працювати і тренуватися. Зараз Джойс готуватиметься до юнацького чемпіонату України в Запоріжжі. Потім плануємо виступити на Європейському олімпійському фестивалі в Баку (Азербайджан). Там розігруватимуться путівки на чемпіонат світу з легкої атлетики, – прокоментував Володимир Прошин:

- Джойс Коба може претендувати на участь в наступних Олімпійських іграх. Окрім неї, гідною заміною Наталії Добринській може стати, наприклад, рекордсмен України серед юніорів з десятиборства Вадим Адамчук (рекорд він встановив в 2013 році). Не можна скидати з рахунків й наших діючих олімпійців: спринтера Михайла Книша, асів спортивної ходьби Андрія Ковенко і Ольгу Яковенко, – наголошує Василь Митурич.

- Нині на Вінниччині є три діючих майстри спорту міжнародного класу зі спортивної ходьби. Це Андрей Ковенко, Ольга Яковенко і Олександр Романенко. У всіх трьох є шанси виконати олімпійські нормативи і потрапити на найближчі Олімпійські ігри. Перший етап відбору стартує вже 28 лютого цього року, це буде зимовий чемпіонат України зі спортивної ходьби в Алушті. Він матиме статус відбору на Кубок світу в Китаї. За підсумками Кубка планети кращих спортсменів відберуть на чемпіонат Європи 2014 року, де вже можна буде виконати олімпійський норматив, – додала провідний тренер зі спортивної ходьби, віце-президент обласної федерації легкої атлетики Олена Бех. 

Рівняння – на Усейна Болта!

Джойс Коба входить в основний склад збірної України серед дівчат. Вона – багаторазова чемпіонка країни, призерка міжнародних змагань. 

 - Легкою атлетикою я займаюся вже майже п'ять років. У 14 років на змаганнях в Києві виконала норматив майстра спорту. На Європейському олімпійському фестивалі в Утрехті (Голландія) я зайняла другі місця – в бігу на 400 метрів і в естафеті.

- Джойс, ти ставиш перед собою мету потрапити на Олімпіаду?

- Звичайно. Сподіваюся, що в 2016 році поїду на Олімпійські ігри і, можливо, потраплю в призери.

- У дорослих змаганнях вже брала участь?

- Поки тільки змагалася з дівчатами, інколи зі старшими за себе. Ми з тренером вирішили не поспішати. З жінками почну змагатися цього року.

- Скільки часу віддаєш тренуванням?

- Тренуюся в день близько трьох годин. Двічі в день займаюся спортом лише на канікулах або під час перерви в навчанні. До речі, я навчаюся на першому курсі у Вінницькому технічному коледжі.

- На яких дистанціях спеціалізуєшся?

- Бігаю на 60,100, 200 і 400 метрів. На 400-метрову дистанцію перейшла лише цього року.

- Як ти вважаєш, темношкірі спортсмени генетично схильні до легкої атлетики?

- Напевно, так. Але в той же час темношкірий у мене батько, який не мав відношення до легкої атлетики. А серйозно займалися спортом моя мама і її сестра, моя тітка.

 - Твої кумири в спорті?

- Рекодсмени світу Усейн Болт (Ямайка) і американка Еллісон Фелікс. Мій біг чимось нагадує рух на доріжці Еллісон Фелікс, тому саме вона є моїм кумиром.  

- Чим ще захоплюєшся, окрім легкої атлетики?

- Я добре вчуся. Інколи пишу вірші, у тому числі й про біг. У цьому час від часу допомагає мій тренер.

{photo_gallery id=2798|}

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Зроби їх всіх! Але здоров`я- це найголовніше...
  • Anonymous

    молодчинка Джойс. нехай твої старання стануть звершеннями мрій!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up