Тонкощі пенсійної реформи

Тонкощі пенсійної реформи
За новими пенсійними правилами, працювати для отримання пенсії треба довше на десять років і змінюється спосіб розрахунку пенсій. Одночасно медики, освітяни та соціальні працівники як і раніше можуть піти на заслужений відпочинок за «вислугою років»

З першого жовтня пенсії вінничан розраховуються інакше. Проте їх розмір, навряд чи суттєво зміниться. Фактично пенсійна реформа запроваджується за рахунок жінок.
Протягом трьох років, до першого січня, 2015 року, жінки передпенсійного віку, народжені до 1960 року можуть піти на пенсію, не чекаючи 60 років. Але в такому випадку розмір їх пенсії автоматично буде змінюватися щомісяця на піввідсотка. Тобто зменшену пенсію вона отримуватиме протягом усього часу отримання пенсії. Ні, звісно, вона може збільшуватися, але лише у випадку підвищення прожиткового мінімуму.
З урахуванням того, що сьогодні середня пенсія вінницьких пенсіонерів складає 1035 гривень на місяць, середньостатистична жінка, яка вийшла на пенсію за старими правилами у 55, а не в 57 - за новими, в результаті отримуватиме на 100 гривень на місяць менше.
А от якщо, жінка, навпаки, дочекалася свого пенсійного віку - вона отримує надбавку до пенсії.
- Розмір пенсії в цьому випадку збільшується на 2,5% за кожних шість місяців більш пізнього виходу, - каже заступник начальника управління Пенсійного фонду у Вінницькій області Лариса Дика. - Ця норма діє для тих, хто народився до грудня 1961 року, включно.
Наприклад, жінка народилась з першого квітня до 30 вересня 1960 року. Її пенсійний вік - 59 років. Отже при виході на пенсію за досягненням цього віку, вона отримає 20% надбавки до пенсії.
Для чоловіків подібні надбавки/відрахування не передбачені. Їх пенсійний вік залишається 60 років, крім держслужбовців (підвищено до 63 років) та військових. Правда для отримання пенсії, їм на десять років збільшується розмір необхідного страхового стажу з 35 до років. Для жінок – з 20 до 30 років.
Право виходу на пенсію працівників бюджетних галузей (освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту) визначається окремо.
Для цих категорій майбутніх пенсіонерів залишається право виходу на пенсію за вислугою років.
Крім того, якщо ці працівники не ідуть на пенсію за вислугою років, а допрацьовують до пенсійного віку, держава обіцяє їм одноразову допомогу в сумі десяти призначених пенсій.
- Тобто, якщо, наприклад, вчителька, могла піти на пенсію за вислугою років, але пропрацювала до 60 років, - їй обіцяють таку виплату, - каже Лариса Дика.
Одночасно, з першого жовтня змінюється і спосіб розрахунку пенсій. Правда, тут передбачений перехідний етап.
- До першого січня 2016 року нарахування пенсії, за бажанням, може відбуватися так само як сьогодні. Тобто може проводитися розрахунок на основі 60 місяців (п’ять років) до липня 2000 року, але лише за умови, якщо довідки про зарплату підтверджені первинними документами, - каже заступник начальник управління. Після цього періоду, тобто з 2016 року, для обрахунку пенсій буде прийматися до уваги лише зарплата після 2000 року. Але при цьому залишається можливість виключати з бази для обрахунку пенсії так звані «погані» роки, коли зарплата була невелика, чи коли людина, наприклад, перебувала на обліку в центрі зайнятості.
 

 

Зміни та нововведення:

Відео дня
>
Основні положення
- збільшення страхового стажу, необхідного для призначення мінімальної пенсії за віком і для підвищення пенсії за понаднормовий стаж для нових пенсіонерів: жінкам - з 20 до 30 років, чоловікам - з 25 до 35 років;
- зменшення необхідного страхового стажу для призначення пенсії особам, які стали інвалідами, та диференційоване підвищення необхідного стажу до 10 (15) років залежно від групи та віку встановлення інвалідності;
- із заробітку для обчислення пенсії надано можливість виключати періоди догляду за дитиною до трьох років, за інвалідом І групи, престарілим або дитиною-інвалідом, періоди строкової військової служби;
- працюючим пенсіонерам перерахунки пенсії у зв'язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму будуть здійснюватися тільки після звільнення з роботи;
- пенсії за вислугу років будуть перераховуватися з урахуванням відпрацьованого страхового стажу після досягнення пенсійного віку.


Надбавки та відрахування
- на період підвищення віку пенсія жінок збільшуватиметься на 2,5% за кожні півроку більш пізнього виходу на пенсію. За 10 років розмір пенсії може зрости на 25 відсотків. Ця норма діє для жінок, які народилися до 1961 року включно;
- протягом перших трьох років добровільний вихід на пенсію жінок при досягненні 55 років за таких умов (до 1.01.2015 року, цей механізм можливий для тих, хто народився до 1.01.1960 р):
- наявності не менш як 30 років страхового стажу;
- звільнення з роботи (у випадку подальшого працевлаштування припиняти виплату пенсії на час роботи);
- зниження розміру пенсії на 0,5% за кожний місяць більш раннього виходу на пенсію, з можливістю відновлення повного розміру пенсії при працевлаштуванні до досягнення пенсійного віку або за добровільної відмови від отримання пенсії - після досягнення пенсійного віку. Наприклад, якщо жінка 1957 року народження - вона втратить 12% від можливої пенсії, при цьому вона позбавляється права на перегляд пенсії в майбутньому.


Вислуга років
Нове пенсійне законодавство не змінює права на вихід на пенсією за вислугою років. Таким правом можуть користуватися освітяни, медики, соціальні працівники, заслужені майстри спорту, люди, які працюють в шкідливих умовах.


Спеціальні пенсії
Пенсійна реформа обмежує розмір максимальної спеціальної пенсії з 90 до 80% від
рівня зарплати


Скільки ще працювати жінкам
Пенсійний вік Дата народження
55    до 30.09.1956 р включно
55,5    1.10.1956 - 31.03.1957 р.
56   1.04.1957 - 30.09.1957 р.
56,5   1.10.1957 - 31.03.1958 р.
57   1.04.1958 - 30.09.1958 р.
57,5   1.10.1958 - 31.03.1959 р.
58   1.04.1959 - 30.09.1959 р.
58,5   1.10.1959 - 31.03.1960 р.
59    1.04.1960 - 30.09.1960 р.
59,5  1.10.1960 - 31.03.1961 р.
60  1.04.1961 - 31.12.1961 р.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Anonymous

    це ужас при нашому рівні життя уряд працює на знищення нації
  • Anonymous

    Согласен с Вами (Винничанин). Не надо также забывать, что в США как таковой нации нет. Штаты были изначально задуманы как страна иммигрантов, отсюда и наработаны иммиграционные законы и различные программы которые и держат население за стадо. Хочу напомнить для тех кто этого не знает. 13 красных полосок на флаге означает 13 первых штатов на восточном побережье, а также 13 семей поселенцев, 12 из которых - гои, и одна семья еврейская, для учёта работы 12-ти семей. Это к вопросу "масонской узды".

    Anonymous reply Anonymous

    Спасибо за "полосы" на флаге, не знал. Я недавно узнал, что в 1812 г., когда Россия подверглась нашествию Наполеона, США напали на Канаду. Сожгли город Йорк, ныне Торонто, подступили к Монреалю. Канадцам удалось отразить вторжение "империи добра", а через два года они предприняли ответный рейд на Вашингтон, в результате которого был сожжён Белый дом в Вашингтоне и ряд правительственных зданий.

    Anonymous reply Anonymous

    История, это хорошо, но давайте вернёмся к нашим "баранам", всё-таки рубрика пенсионная. Мне жена подсказала, что в этом году пенсия начисляется "бейби-бумерам" 1945 года рождения, то-есть уже с 66 лет и каждый последующий год увеличивается в прогрессии, то-есть следующий год с 67 и так до 70 лет. Вот вам и "империя добра". "Винничанин" вы знаете что я в США, я отдаю себе отчёт что это не конфиденциальная переписка и нас читают все, (можете не отвечать), - вы за "бугром" или дома. Я мечтаю вернуться в родной город и каждый день занимаюсь возвращением, может когда-то и встретимся за чашечкой "чая".

    Anonymous reply Anonymous

    Не в моих традициях игнорировать личные обращения, тем более со стороны человека, к которому я отношусь с симпатией. Ну и пусть их читают, как говорится, "всех не перевешают", таких сообщений в интернете океан, тем более, мы ничего не написали такого, что бы не являлось историческим и никем не скрываемым фактом. Боюсь, что и 70 лет - это не потолок, всё к тому идёт, что пенсионный возраст в обозримом будущем превзойдёт среднюю продолжительность жизни. Поэтому весьма актуальным для молодёжи становится изречение "Молодость - это лишь средство обеспечить себе старость". С уважением В.

    Anonymous reply Anonymous

    кто то живет и в молодости и в старости, а мы на кладбище. Попробуйте дожить до пенсии. Сейчас наступило узаконенное рабство. Очень сожалею о своем выборе власти. Утратили доверие окончательно и по всем параметрам.

    Anonymous reply Anonymous

    Работы тут полно, вот мой приятель из Киева, например, устроился охранником в отель. 65 часов в неделю, 17 долларов в час плюс чаевые от клиентов, это ещё несколько сотен в неделю. То, что свыше 40 часов, оплачивается по двойному тарифу (overtime). Сидит в интернете всё время, раз в час делает обход, иногда отвечает на звонки начальства.

    Anonymous reply Anonymous

    Не унывайте, рудь, и держите хвост пистолетом. Никогда не поздно изменить свою жизнь, если Вам ещё нет сорока, мой Вам совет, уезжайте куда-нибудь. Я с семьёй уехал с "кладбища" в Канаду, пока совсем поздно не стало, и поверьте, нисколько не жалею. На власти плюньте, ничего Вы от них не дождётесь. Надейтесь только на себя, на собственные силы и Вам воздастся.
  • Anonymous

    меня тоже очень волнует вопрос о времени учебы
  • Anonymous

    Уважаемый "Винничанин", я давно знаком с вашим видением по многим вопросам где Вы абсолютно правы. Вся беда в том, что США развалили Союз и обманным путём под видом "рыночных отношений" втянули все республики в свою сверу влияния. То-есть "капитализм". 93 % проголосовавших, это ничто иное как одно из политтехнологий так называемый американский фокус-покус "экзит-пол" (опрос на выходе). Хотя люди проголосовали ничего в этом не понимая. Одно из доказателств, это на второй день интервенция доллара через "Вестерн-юнионы". Создание всяких Фондов типа "институт демократических инниацитив", фонда "Видродження" (Порошенко) и ещё полтара тысячи только на территории Украины. Эти фонды предназначены для подрывной деятельности в даном государстве и оплачивают напрямую многие антиправительственные, антиукраинские организации легальными долларами. Например "Украинская правда", "Зеркало недели" - (грантоеды), созданы в Госдепе, зарплату Притула получает в Посольстве США, чем безмерно гордится этим. Об этом можно говорить и говорить...

    Anonymous reply Anonymous

    Уважаемый США, мне кажется, что это была величайшая геополитическая трагедия с далеко идущими последствиями - противостояние США и Советского Союза, и ещё неизвестно, кто в нём больше пострадал. Да, наша Родина как государство перестала существовать, но теперь те, кто руками американцев сокрушил её, взялись за саму Америку. Сначала Соединённые Штаты были деиндустриализованы, а теперь делается всё, чтобы окончательно превратить американцев, людей, некогда чтивших бога и семью превыше всего, в бессловесное стадо особей, жаждущих лишь одного - бездумного потребления и противоестественных наслаждений. На демографическом фронте южные штаты пока ещё пытаются оказать сопротивление направляемым волнам нелегальной миграции, идущих с юга, в отчаянии губернаторы принимают соответствующие законы, но федеральный центр, жёстко схваченный масонской уздой, блокирует все попытки сохранить хотя бы видимость порядка там, где люди начинают понимать, что с ними хотят сотворить.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up