Екс-військовим перераховують пенсії

Екс-військовим перераховують пенсії
З лютого розпочався перерахунок пенсій військовослужбовцям. Він може затягнутись на три-чотири місяці. На перерахунок однієї пенсійної справи спеціаліст затрачає 15-20 хвилин, за добу виходить 25 справ

Пенсійні справи громадян, які вийшли на заслужений відпочинок у 2007 році (згідно послідовності), будуть розглянуті найпізніше. Проте, кошти усім без винятку військовим пенсіонерам будуть нараховані з січня поточного року та виплачені згодом. Про це позавчора на прес-конференції повідомив начальник головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Микола Черненко.
- Щоб не затягувати процес перерахунку Кабмін прийняв постанову виплачувати пенсіонерам посадовий оклад, вислугу років і військове звання плюс 50 процентів надбавки із суми посадового окладу, вислуги років, звання та ще десять відсотків преміальних від посадового окладу, - сказав Микола Черненко. - Це чиста пенсія. Що стосується інших надбавок чи то учасники війни, бойових дій, донори чи заслужений працівник тієї чи іншої сфери, ліквідатор чи інвалід - всі ці надбавки ідуть до основного розміру пенсії згідно із законом про Державний бюджет. Силові міністерства нам дають грошове забезпечення посади, з якої людина пішла на пенсію. Наприклад, Міністерство оборони надало вже 2300 повідомлень про заробітну плату і ми проводимо перерахунок.
Дуже багато військових пенсіонерів чи від Міністерства оборони, чи від Міністерства внутрішніх справ звертаються про зміну відповідача на Пенсійний фонд.
- Ми домовилися, що ПФ буде виплачувати пенсію за судовими рішеннями в тому випадку, якщо є рішення суду першої інстанції, суду апеляційної інстанції на користь пенсіонера і є рішення про зміну відповідача, - продовжує начальник головного управління Пенсійного фонду. - Якщо є рішення суду тільки першої інстанції, ми подаємо на апеляцію. Наразі, щодо рішень судів, Пенсійному фонду області потрібно виплатити військовим пенсіонерам 32 мільйони гривень по 1,5 тисячі справ. Вже виплачено близько одного мільйона гривень.
За даними підрозділу примусового виконання рішень відділу Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Вінницькій області заяви, на які була подана апеляційна скарга в Київський адміністративний суд у травні, тільки зараз починають розглядати. Через два тижні рішення вже буде. Але у зв'язку з великою завантаженістю суду це затягується.

Коментарі експертів
Андрій Артюх, начальник відділу соціального забезпечення Вінницького облвійськкомату підполковник:

- Колишні військові судяться за підвищення пенсій за різні терміни. Дехто - з 1996 року, дехто й десятьма роками пізніше.
Рішення, які суди приймають на доплату, незаконні. Тому що зміни до статті 43 Закону України про пенсійне забезпечення були прийняті лише у 2004 році, з введенням у дію з 2005 року. Військові ж пенсіонери судяться з тих часів, з яких були введені надбавка за безперервну службу, 100% надбавка за службу у Збройних силах України і премія для військовозобов'язаних. Однак законом України до введення змін до статті 43 не було передбачено ніяких перерахунків військових пенсій. В першій редакції статті 43 було чітко зазначено, коли робиться перерахунок пенсій. Зокрема, посадового окладу, окладу за військове звання і надбавки за особливі умови служби, надбавки за секретність тощо. З 2005 року перерахунок був проведений і всі ці надбавки військкоматом були включені в розрахунок. Була дискримінація. Військові отримували нові надбавки, а пенсіонерам було образливо. Тут немає ні провини військкоматів, ні провини пенсіонерів. Вони зверталися до суду, бо їх права були обмежені.
На сьогодні матеріали із заборгованості по трьох тисячах військових пенсіонерів передані до Пенсійного фонду України у Вінницькій області.

Сергій Бедін, старший помічник прокурора Вінницької області з питань захисту інтересів громадян і держави при виконанні судових рішень, радник юстиції:
- На сьогодні на виконанні лише в підрозділі примусового виконання рішень відділу Державної виконавчої служби (надалі ДВС) перебуває понад 1100 виконавчих проваджень, пов'язаних з виконанням рішень судів, винесених до 2006 року, у справах про перерахунок та виплату пенсій колишнім військовослужбовцям, працівникам органів внутрішніх справ та СБУ. Як правило, ці рішення судами виносились наприкінці 2006 року, а виконавчі документи з них передавались на виконання до органів ДВС вже у 2007 році.
З 01.01.07 функції призначення та перерахунку пенсій передані від підрозділів Міністерства оборони України, МВС України, СБУ та інших центральних відомств до підрозділів Пенсійного фонду України (ПФУ). Таким чином, вказані відомства, які являються боржниками у цій категорії виконавчих проваджень, з першого січня 2007 року не мають законних підстав для виконання вимог рішень судів щодо проведення перерахунку (дорахування) пенсій. У той же час Головне управління ПФУ у Вінницькій області не є боржником у цих виконавчих провадженнях, у зв'язку з чим його службові особи не можуть нести будь-якої відповідальності за невиконання службових рішень зазначеної категорії. Один з можливих шляхів вирішення проблеми - звернення громадян-стягувачів до суду із заявами про заміну сторін виконавчого провадження. Міністерство юстиції України, надало роз'яснення, що органи ПФУ не є правонаступниками органів Міністерства оборони України, МВС України, СБУ України та інших центральних відомств, відповідним громадянам-стягувачам необхідно звертатись безпосередньо до суду.
Довідка:
У головному управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькій області перебуває на обліку 20575 військових пенсіонерів.
За 12 місяців 2007 року управлінням військовослужбовців та деяких інших категорій громадян призначено 756 пенсійних справ, у тому числі: Міністерству оборони - 493; МВС - 176; СБУ - 23; Державній природоохоронній службі України - 11; Державному департаменту з питань виконання покарань - 29; ДПА - 20; МНС - 3; Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації -1.

Оксана ЦУРКАНЬ, Катерина БАРКАЛОВА, Тетяна ЛЕБЕДЄВА

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up