Торгівля у Тернополі завжди процвітала

Торгівля у Тернополі завжди процвітала
Торгівля у місті нині стоїть на порозі значних перетворень, йдеться у Програмі економічного та соціального розвитку Тернополя на 2008 р. Мовляв, торговельні підприємства, якраз “перебувають у процесі пошуку свого місця на споживчому ринку, створення власного іміджу”. Напевно, чиновники забули, що ще у 1836 році наше місто отримало право на проведення 12 ярмарків у рік і стало важливим торговим центром міжнародного значення

Поселенці мали пільги
Оборонний замок, що мав перекрити дорогу туркам і татарам на Східну Галичину, над Серетом почали зводити у 1540 р. Місто назвали Тернополем.
- Зростало воно у місцях здавна заселених, на шляху, що служив вигідним торговим трактом, - каже краєзнавець Любов Бойцун. - Останнє й стало поштовхом до швидкого зростання міста.
На нове місце, за її словами, поселенців зваблювали не тільки різні пільги, а й сподівання на надійний захист за фортечними мурами. Будівництво у свою чергу потребувало вправних рук ремісників. Майстри прибували звідусіль. Мури росли, місто розвивалося. У 1548 р. будівництво замку завершили. Тоді ж утворили Тернопільський став як один із елементів фортифікації.
- Королівський привілей від 15 квітня 1540-го про надання Яну Тарновському права на спорудження укріплення і заснування Тернополя звільняв жителів від усіляких податків і повинностей на 15 років, - продовжує співрозмовниця. - Однак 20 січня 1548 р. король надав місту магдебурзьке право і знову звільнив його мешканців від усіляких поборів, надавши право на щотижневі торги та три ярмарки. Уже в 1550 р. король Зигмунд Август у новому привілеї відзначав, що дідич (власник) міста робить все для належного укріплення і розбудови Тернополя, а крім того, вказав, що через місто проходить широкий і зручний гостинець, тому доцільно, щоб візники і купці із сіллю та іншим товаром, проїжджаючи із Галича, Коломиї, Коропця до Кременця та інших міст Волині, платили мито на користь власника.
І сіль, і сукно
Міщан звільняли від королівських оплат, окрім пограничного збору. Утім, стверджує науковець, місцевим не доводилося здійснювати далеких подорожей, адже Тернопіль цілком забезпечували товарами заїжджі купці.
- Через шість років місто отримало ще й право складу на різні товари, особливо на сіль із руських копалень, - додає пані Бойцун. - До цього його мав лише Львів.
Сплачували купці мито і за право складу. Як свідок цього привілею на Старому ринку міста, що був неподалік замку, були розлогі приміщення з арками і переходами, призначені під склади. Пізніше там торгували різним крамом.
Була, за її словами, на тому торжищі ще одна пам’ятка розвитку торгівлі – так звані суконниці (приміщення для зберігання і продажу тканин – прим. ред.).
Власне, Михайло Грушевський, як стверджує пані Бойцун, відзначав, що вже 1564 р. серед привілейованих міст, увільнених від мита, називали і Тернопіль.
Ярмаркували цілий рік
Акти другої половини ХVІ ст. засвідчують, що цілий ряд ярмарків, котрі тут відбувалися, виходили за межі містечкових торгів. Усе сприяло розвитку ремесел, а відтак ремісничих цехів як структур середньовічного міста.
- Особливо важливим для історії нашого міста став ярмарок святої Анни (Ганни), започаткований у 1726-му, - каже фахівець. - Починалося торжище 26 липня і тривало два тижні. Особливо воно славилося кінними торгами. Цей ярмарок мав навіть міжнародне значення, сюди приїжджали купці з Угорщини, Чехії, Росії й інших країн. Під час торгів відбувалися й кінні змагання. На свято приїздили театри і циркові трупи, крутили карусель.
Усе дійство, за матеріалами, які відшукала краєзнавець, проводили на Торговиці (або Кінській торговиці) - тепер це майдан Волі. У кінці ХІХ-на початку ХХ століття характер ярмарку дещо змінився, проте торги відбувалися аж до “визволення” у 1939 році, стверджує вона.
- Усе зазначене доводить, що насамперед торгівля допомогла місту швидко економічно перевершити значно старіший Збараж, - вважає Любомира Бойцун. - Відтак означення Тернополя, як міста “під Збаражем” - пішло в історію.

Товарооборот зростатиме
На початку 2008 р. торговельно-побутова мережа міста включала 2323 об’єкти, (2169 - станом на 01.01.2007 р., тобто приріст становить близько 10%).
Роздрібний товарообіг (розрахунковий) за 2007 р. склав 1472,1 млн грн. Передбачається, що він зросте на 25% і становитиме 1840 млн грн.
Сучасна торгівля міста - це достатньо сформоване конкурентне середовище, представлене 631 магазином і павільйонами із продажу продовольчих і промислових товарів та 271 закладом у сфері ресторанного господарства. У місті функціонує 30 ринків. Там облаштовано близько 5000 торгових місць. Упродовж 2007 р. у місті відбулося три ярмарки з продажу сільськогосподарської продукції.
Витяг із Програми економічного та соціального розвитку Тернополя на 2008 р.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:01 На Симоненка горів балкон у багатоповерхівці. Як вберегтись від пожежі під час свят 10:02 Легко, а кольори неймовірні: 7 натуральних барвників, якими можна розфарбувати яйця 09:02 Соковитий лаваш з червоною рибою: корисний варіант шаурми за 10 хвилин 22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up