Газетний станок за сьогоднішніх цін можна вважати "грошовим"

Газетний станок за сьогоднішніх цін можна вважати "грошовим"
Тонна газетного паперу коштує від 4600 гривень. Для того, щоб надрукувати один примірник газети "RIA", треба витратити 100 грамів паперу. На десять примірників газети йде відповідно кілограм паперу

 


Через повальне підняття цін собівартість друку одного примірника "RIA" тепер становить близько п'яти гривень, проте наші читачі, як завжди, можуть придбати одне зі своїх улюблених видань за незмінною ціною 1,5 гривні


 

Відео дня
>Лише з початку року папір подорожчав на 20%. Таким чином сьогодні тільки на папір для одного примірника "RIA" витрачається 46 копійок. Якщо до цієї цифри додати вартість друку, транспортні витрати, оплату праці журналістів, менеджменту, рекламних агентів тощо, то собівартість однієї газети - близько п'яти гривень. Та наші читачі можуть не перейматися через це: для них їх улюблений тижневик не подорожчає, і вони, як і раніше, зможуть втамувати свій інформаційний голод усього за одну гривню 50 копійок...
Про технічні параметри
Особливість газетного виробництва полягає в тому, щоб газету можна було віддрукувати швидко та якісно. Для цього треба, щоб фарба добре фіксувалася на папері. Тому й є спеціальний газетний папір, який забезпечує швидке всотування фарби. Саме тому такий папір має бути пористим (пористість близько 60%, щільність від 6 г/см3).
Серед українських виробників газетний папір виробляють ВАТ "Жидачівський ЦПК" та ТОВ "Кронекс Україна". Загалом на кінець минулого року ці два підприємства виробили 2984 тонни газетного паперу. Це майже на 20 відсотків менше, ніж у 2006 році. Зрозуміло, що обсяги виробництва не задовольняють український попит. Тому в Україну й імпортується російський, румунський та польський газетний папір. Найвідоміші марки – «Кондопога» (Росія), Skolwin (Szczecin-Scolwin.A., Польща), S.C.Letea S.A.Bacau (Румунія), Кама (Росія).

Про цінові тенденції
На жаль, світові тенденції на ринку паперу свідчать про дедалі зростаючу вартість "витратного матеріалу номер один" у газетній справі. У структурі витрат на друк газети папір займає 60%, ще 20% - вартість фарби.
 Дорожчає папір і в світі. Так на початку року провідні американські та канадські компанії White Birch, Kruger, Catalist і Norpac, а також низка дрібніших виробників газетного паперу вслід за AbitibiConsolidated заявили про подорожчання паперу. У середньому ціна зросла на $60 за тонну. Підвищення цін обумовила фінансова криза у США та значне подорожчання сировини. На світовому ринку вартість газетного паперу наближається до 700 доларів за тонну.
Уже в цьому році (січень-лютий) два провідні українські підприємства виробили на 931 тисячу тонн газетного паперу більше. Але це нарощування обсягів - ніщо у порівнянні з потребами української газетної поліграфії.
До того ж видавці та друкарі дуже незадоволені якістю українського паперу. Тому вони й прагнуть друкувати продукцію на папері, як мінімум, російського виробництва.
На такому папері марки "Кондопога" і друкується газета "RIA". Зараз тонна цього паперу коштує 5000 грн. Папір іншого російського виробника "Волга" коштує 4200-4300 грн за тонну. Як бачимо, ціни на ці два види паперу вже істотно перевищили очікуваний рівень цін на американському паперовому ринку, який, за прогнозами фахівців, у червні сягне на ринку позначки 700 доларів за тонну.
Фахівці-поліграфісти зазначають: альтернативи підвищенню цін на папір немає. Україна надто мало його виробляє, до того ж його якість часто не задовольняє ні видавців, ні поліграфістів.
- В умовах галопуючої інфляції, коли дорожчає пальне, енергоносії, сировина для виробництва паперу, папір теж дорожчає. Це об'єктивна даність, вона не залежить від поліграфістів. Із початку року газетний папір подорожчав на 20 відсотків, на стільки ж подорожчала й фарба та інші витратні матеріали. І, скоріше за все, це буде продовжуватись і надалі. Ще один із чинників збільшення цін на ринку - масовий перехід постачальників на розрахунки в євро або перехід у формуванні ціни на папір за курсом євро в національній валюті. І навряд чи ціни у найближчий час зростатимуть меншими темпами, - розповів директор поліграфічного підприємства "Прес Корпорейшен Лімітед" Ігор Бурко.
Проте, незважаючи на напружену ситуацію на ринку паперу, ціни на газети "RIA" та "20 хвилин" підніматися не будуть. Про це і хочемо повідомити наших читачів.

Обсяги виробництва газетного паперу в Україні (січень-лютий 2008 р., тис./т)
                                                   2007 р. 2008 р.   
ВАТ "Жидачівський ЦПК"   4729        5834
ТОВ "Кронекс Україна"       286           112
Разом                                      5015        5946
 

Довідка
Найпопулярніші марки газетного паперу, що використовується в Україні для друку газет
«Кондопога» (Росія) - щільність: 45 г/м2; Skolwin (Szczecin-Scolwin.A., Польща) - щільність 45 г/м2; S.C.Letea S.A.Bacau (Румунія) - щільність: 45 г/м2; «Кама» (Росія) - щільність: 45 г/м2, «Волга» (Росія) - щільність: 45 г/м2. Зараз
тонну паперу марки "Кондопога" можна придбати за 5000 грн/т, марки "Волга" - 4200-4300 грн/т.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Anonymous

    Самый лучшый варинат обзовестись всем интернетом и читать свои любимые журналы и газеты в електронном варианте.))))
  • Anonymous

    Да ниньче дела с полиграфией и пресой весьма трудные и переживают не лучший период. В том же числе и РИА. Наверно пора время от времени, хоть пару минут в день приделять для печати денег. Вот только тогда все будут довольны. Главное чтоб не спалили)))))
  • Anonymous

    Краще читати, наприклад, збірки Шевченка або Лесі Українки - в їх творах немеає ні реклами, ні скарг про подорожчання паперу.
  • Anonymous

    Моя жена читает Космо. Он должен стоить гривен 50...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:30 «Найголовніше, за що ми ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами 08:03 Сьогодні — Великдень. Історія, традиції та прикмети 5 травня 21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled 18:31 Пожежа у недіючому столярному цеху: вогонь охопив площу у 100 квадратів photo_camera 18:22 Скільки їсти і що краще не їсти взагалі, щоб великодні святкування не перетворити на лікарняні 18:16 У Хмільнику під час пожежі загинула людина
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up