Якщо батьки не встигли купити нічого солодкого по дорозі в садочок, то вже разом із дитиною йдуть у магазин. Продавці кондитерських відділів зазначають:
- Приходять по цукерки й печиво для малят не тільки ввечері, але й зранку. Найчастіше дорослі питають у дітей, що ті бажають купити, а потім вирішують, чи погоджуватись, кажуть: "Давай купимо тільки це, а завтра - інше". Іноді трапляються конфлікти.
- У нашій сім’ї всі солодкоїжки, - зізнається вінничанка Катерина, мати дворічної доньки, - тому щодня купуємо щось смачненьке. Як правило, вівсяне печиво, пряники, льодяники. Шоколаду не купуємо, донька ще маленька.
Вихователь із 21-річним стажем Зінаїда Михайлівна розповідає, що питання "Що ти мені купила?" діти ставлять постійно: і 20 років тому, і зараз.
- Солодощі краще вживати в невеликих кількостях і тільки після їди. Потім бажано прополоскати рота водою або молоком (яке, до речі, можна проковтнути), - каже завідувач відділення дитячої стоматологічної поліклініки Олександр Сухина. - Я б не радив споживати імпортні цукерки та "пластилінове", тобто ненатуральне, печиво, також солодкі газовані напої (типу кока-коли). А жуйки можна жувати тільки після їжі і не більше ніж 10 хвилин.
- Деякі складові солодощів є найбільшими алергенами для дітей. Це яйця, коров'яче молоко, какао, горіхи, також деякі домішки, що містяться в багатьох продуктах, - зазначає лікар-алерголог Ольга Чирка. - Тому ретельно роздивляйтеся упаковку: якщо на ній зазначено консерванти нижче від Е-500, вони можуть бути потенціальними алергенами.
Лікар-гастроентеролог Світлана Єжова радить не їсти нічого солодкого перед основним прийомом їжі і взагалі дотримуватися режиму харчування. Також треба уникати чіпсів, сухариків, пепсі та кока-коли, гострих приправ, кетчупів, жирних продуктів.
Неправильне харчування і надмірне вживання ласощів може викликати і кишкову інфекцію. Про це повідомляє головний санітарний лікар Олександр Сорочан, який відзначає зростання цієї захворюваності останнім часом:
- Мені здається, це пов'язано не тільки з неякісними продуктами, а й із культурою їх споживання. Напевно, всім траплялося бачити, як батьки, купуючи банан, відразу дають його дитині. Звісно, банан чиститься, але дитина тримає його руками, і що на них залишається після контакту з цією закордонною лакоминкою, невідомо. Тому раджу дотримуватись гігієнічних вимог: ретельно мити все, що купується без упаковки.
Коментарі експертів
Лікар-алерголог дитячої обласної лікарні Ольга Чирка:
- Під час свят можлива псевдоалергічна реакція, яка виникає через надмірне навантаження на кишково-шлунковий тракт, тобто переїдання, але симптоми ті ж: почервоніння шкіри, блювота, висипи на шкірі, нежить, кашель. Також потрібно відстежувати реакцію на продукти, що вживаються вперше: обов'язково мінімальна доза і спостереження протягом чотирьох-п’яти днів. Не забувайте, що існують уповільнені реакції, які проявляються не зразу, а з часом. Тому краще провести спостереження і вдруге. Дуже обережно давайте овочі з теплиці, імпортні фрукти. Віддавайте перевагу тим, що ростуть у нашій місцевості. Взагалі, всі продукти для дітей повинні бути екологічно чистими, натуральними, бажано зі свого саду і городу.
Лікар-гастроентеролог дитячої міської лікарні №1 Світлана Єжова:
- У харчуванні краще дотримуватися міри. Маленьким дітям до трьох років бажано не давати шоколаду. Сік вживати розбавленим у пропорції 1:3 до чотирнадцяти років. Якщо у дитини проблеми з кишково-шлунковим трактом, потрібно обов'язково звернутися до лікаря. Адже і порушення апетиту, і головний біль, і гіркота у роті та інше можуть бути симптомами різних захворювань. А лікувати потрібно не симптом, а причину хвороби.
Фрукти краще вживати ті, що ростуть у нашій місцевості, і обов'язково мити чи відмочувати під проточною водою. Це стосується і сухофруктів.
Тетяна ЩЕРБАТЮК
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 20 від 15 травня 2024
Читати номер