Зовні генетично-модифікована рослина не відрізняється від свого звичайного родича. Наявність в організмі зміненої ДНК можна визначити в спеціалізованій лабораторії. Таких в Україні лише три
- Впродовж останніх п'яти років дитяча захворюваність у середньому зросла втричі. Так, якщо в 2000 році в області на цукровий діабет хворіло кілька малюків до шести років, то сьогодні - це 25 дітей, - каже головний лікар обласної дитячої лікарні Тетяна Антонець
Відео дня
>Помідор із генами камбали, кукурудза зі скорпіонами - такі невтішні факти дослідження представлені після використання генної інженерії. На сьогоднішній день в Україні вже використовується близько мільйона гектарів земель під вирощення модифікованих культур. А на прилавках супермаркетів у продажу 40 відсотків продуктів із генно-модифікованими вставками, кажуть спеціалісти. Поряд із цим, лікарі розводять руками, коли урядовці запитують, чому наша область на п'ятому місці в Україні за рівнем дитячої захворюваності. Сьогодні медики не заперечують: погіршення здоров'я та мала народжуваність - один із наслідків вживання генетично-модифікованих продуктів.
- Для отримання трансгенних рослин використовуються плазміди (додаткові фактори спадковості), які несуть гени, - розповідає к.б.н., викладач кафедри екології Вінницького аграрного університету Едуард Кавун. - Тоді як результати втручання чужорідних тіл у рослини непередбачені. Приміром, учені довели, що плазміди потім проникають у кров, селезінку, мозок, міокард людини.
Незважаючи на те, що вплив таких продуктів на здоров'я людини ще до кінця не вивчений, лікарі все-таки схиляються до думки, що використання генно-модифікованих компонентів небажане.
- Як лікар, я категорично проти впровадження та використання таких технологій в Україні, - зазначає заступник головного лікаря міської санепідстанції Олександр Мельник. - Коли є можливість виробляти натуральну сировину, то поліпшувати якість продуктів за рахунок штучних технологій недоцільно. При розкладанні в організмі людини ці компоненти беруть участь у біологічних процесах, а тому наслідки можуть бути непередбачуваними.
На жаль, зараз споживачі не можуть прочитати, чи є ГМО в тих продуктах, які ми споживаємо. Тому, на думку фахівців, маркування продукції є недостатнім, а наявність генних компонентів фактично не контролюється.
- Відкриття ринку при вступі в СОТ та ЄС тільки сприятиме ввезенню ГМ-продукції, - каже Олександр Мельник. - Вживання ГМО дозволяє покращити споживчі властивості продукту, смак і зберігання. А тому виробникам набагато легше виростити та транспортувати такий товар. Таким чином, натуральну продукцію просто можуть витіснити з ринку. Але як можна купувати торт, термін зберігання якого місяць? Тоді як завжди це була одна доба. Бажано вживати продукти лише з натуральними консервантами.
Довідка
Генетично-модифікований організм (або генетично змінений організм, або трансгенний, ГМО) має в собі нову, неприродну для себе комбінацію генетичного матеріалу, переміщеного завдяки техніці генетичної інженерії. Мета полягає в переміщенні разом з генами бажаних ознак. Завдяки сучасним технологіям, зробити це досить просто.
Вживання продуктів, до складу яких входять генетично-модифіковані організми, варто обмежити. За інформацією доцента Вінницького педуніверситету Олександра Буряка, до таких виробників відносяться: Kit Kat, Cadberry, Mars (Snickers, Bounty, Twix), Ferrero, Craft Philip Morris, дитяче харчування Nestle, Coca-Сola, Neskwick, Knor, Lipton, Danone, Lays, Galina Blanca та продукція з MC Donalds.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.