Партнер рубрики Події

Виявилось, що бандерівця поховали з вояками російської армії

Виявилось, що бандерівця поховали  з вояками російської армії
П’ятеро солдат російської армії та один розстріляний росіянами симпатик УПА поховані в одній могилі у селі Мшана Зборівського району, з’ясували історики з фонду “Останній воїн”.

Раніше люди думали, що у могилі поховані Січові Стрільці, тому після того, як встановили табличку з гербом Преображенського полку та іменами загиблих, дехто з місцевих жителів обурився. У редакцію телефонували кілька жителів цього села. Я зараз у Тернополі живу, а коли приїхав у село до родичів, то очам своїм не повірив, — каже виходець із села Мшана Володимир. — Над стрілецькою та упівською могилою, де похований наш родич, стояли люди з російськими прапорами, до того ж туди почепили табличку, наче там насправді росіяни поховані. Проте, як розповіли у Зборівській районній адміністрації, у цій могилі справді лежать солдати російської армії, проте ховали їх українці. Після бою у Першій світовій росіяни залишили п’ятьох вбитих солдатів із Преображенського полку, а селяни їх поховали самі, — розповідає заступник голови Зборівської райдержадміністрації Михайло Бігус. — Через це всі потім думали, що тут поховані Стрільці. Вже у Другу світову, у селі більшовики вбили симпатика УПА. Люди потаємно поховали тіло у цій могилі, бо нову більшовики зруйнували б. Таким чином вийшло, що в одній могилі поховані вояки російсьої армії і людина, яку вояки армії цієї національності розстріляли. У село приїжджав консул Зараз на могилі стоїть хрест із табличкою, що тут похований симпатик УПА і кам’яна дошка з іменами загиблих вояків Преображенського полку. У кінці липня також на цій могилі правили панахиду, на яку приїжджав російський консул і люди з російської общини, тому на урочистостях були і російські прапори. Сільських старожилів же розпитували про події того часу члени фонду “Останній солдат”. Питали мене, чи пам’ятаю, як ховали когось у тій могилі, — розповідає пенсіонерка з села Мшане Стефанія. — Але я мала тоді була, мало що згадала. Це, звичайно, добре, що тепер знаємо, хто там похований, але шкода, що могили наших вояків у Росії ніхто не збирається відшуковувати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (29)
  • Anonymous

    Извините, а что за армия такая "российская"?

    Anonymous reply Anonymous

    А эта такая Армия, которая надрала задницу Вашему другу Сукашвили

    Anonymous reply Anonymous

    А це вже елементарне хамство! І неповага до нації. За таке і по бороді не гріх дати. Нічого особистого, але за рамки виходити не треба!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Fuck you, yrod !!!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Дурне ти, дурне!!! І дурний піп тебе хрестив. Якщо ти, взагалі, хрещене?

    Anonymous reply Anonymous

    А ось і продовження історії http://www.avtomekka.ru/vnuk-geroya-port-artura.html Це вже схоже на сенсацію.

    Anonymous reply Anonymous

    Извините, это не хамство, это правда и причём здесь национальность,ой я забыл, Сукашвили пиндос,они же ему зарплату платят? А ВЫ не знали?( пиндос это не оскарбление, это литературный слэнг

    Anonymous reply Anonymous

    Може і платять. Я, правда, відомостей на зарплату Саакашвілі не бачив. Та й не друг він мені. Я веду до того, що прості люди не повинні гинути через недолугість, дурні амбіції Путіна, Медведєва, Саакашвілі і іже з ними. А сленгу, ненормативної лексики і жаргонізмів я знаю більше Вас, "таварисч" громадянин!

    Anonymous reply Anonymous

    Извени, я тебя не так понял.

    Anonymous reply Anonymous

    A benderovzi i xoxluki eto odna naziya ili eto odni i te je pidoru??????
  • Anonymous

    В цивілізованих країнах на цвинтарях поруч знаходяться могили солдатів, які воювали один з одним. І нічого! Доглянуті всі могили! І ніхто не "возмущається", що бандерівець лежить з росіянином, чи росіянин з бандерівцем. Під час війни німецькі підводники топили нашу субмарину і при цьому віддавали честь героїзму наших моряків! Так само було і з захисниками Брестської фортеці, які місяць тримали оборону, але її не здали, поки не загинули. І німецькі офіцери і солдати "взяли під козирьок", віддавши честь загиблим, коли їхні тіла виносили з розвалин фортеці. Є таке поняття, як офіцерська честь. На жаль, забуте в наш час багатьма людьми. Колись, ще до 1917 року, офіцери російської армії говорили "Честь имею!" Це було сильно! А ви, панове, тут спекулюєте навіть на пам"яті загиблих. Кожен з цієї могили, про яку ви сперечаєтеся, захищав СВОЮ БАТЬКІВЩИНУ! Давайте, віддамо їм шану і заспокоїмося. Всі ми там будемо... То ж подьмося достойно!
  • Anonymous

    Кілька років тому у Луцьку було створено благодійний фонд „Останній солдат”, серед засновників якого опинився і автор цих рядків. На відміну від інших, ми не стали заручатися підтримкою ані політиків, ані бізнесменів, тому наші акції не мають ідеологічної складової. Відтак інсинуації пана Дереха з газети „ 20 хвилин” не могли викликали у мене нічого, окрім обурення... Знаний науковець з Тернополя, кандидат історичних наук Сергій Ткачов, секретар нашої організації, за власні кошти придбав плиту і встановив її на місці поховання п’ятьох героїв Першої Світової, серед котрих і син героя Порт-Артура генерала Кондратенка (до речі, етнічного українця; його батько – козак з Катеринослава). На наше запрошення у Мшану прибув консул-радник Російської Федерації пан Вранчану. Він жодного слова не сказав про імперські амбіції і навіть про „вічну дружбу” і спільне минуле не згадав... До речі, ми свідомо не розрізняємо вояків за національністю. На попередню акцію в селі Духче Рожищенського району Волинської області були запрошені дипломати з Австрії, Німеччини, Польщі, Росії, але відгукнулися представники лише двох останніх. У Мшані вперше за часів незалежної України службу вели священики двох конфесій. Мабуть, комусь з мешканців це не сподобалися. Особисто я запам’ятав одного... Єдине, що його цікавило: „Звідки стільки москалів набралося?” (Це цитата!) Певно той хлоп і став інформатором для пана Дереха. На щастя, серед галичан є інші люди. Розумніші, толерантніші... Один з них написав горе-журналістові: „Ти що читав, хто ті вояки Преображенського полку – може, вони зі Слобожанщини?”, а інший додав: „Якби не вони, ти б зараз писав виключно польською...” Сергій Бортніков. P.S. Підписуючи будь-які матеріали, я завжди ставлю лише своє ім’я та прізвище, але для таких „ерудитів”, як пан Дерех, вони нічого не скажуть, тому вперше у житті зраджу своїм принципам і додам: росіянин, який пише українською, автор книг „Чистильник”, „Карателі”, „Замок королеви Бони”, „Похорон країни” та багатьох інших, член журі міжнародного конкурсу-фестивалю телевізійних програм і фільмів на правоохоронну тематику „Золотий Георгій”. Не комуняка (і ніколи таким не був). Не прихильник Великої Імперії... Мабуть, досить?

    Anonymous reply Anonymous

    Ніхто не стверджував що думка людей правильна! Автор не каже, що плиту встановили неправильно! Врешті, тут лише висвітлено думку людини, яка звернулася у редакцію, і ми не мали права її ігнорувати! Хочу щоб ви це зрозуміли!
  • Anonymous

    В цій могилі поховані не солдати, а офіцери. Серед них капітан Андрій Романович Кондратенко, син генерал-лейтенанта Романа Ізидоровича Кондратенка, героя Порт-Артура, сина майора Ізидора Кондратенка, учасника Кримської війни, козака з Єкатеринослава. А за таку публікацію, яка перекручує події і носить характер підбурення вже просто критикувати Дереха, мабуть, мало.

    Anonymous reply Anonymous

    кого вона підбурює?

    Anonymous reply Anonymous

    А критичні коментарі знищуємо... нічого ... подивимось на цей процес, коли критика професіоналізму шановного дереха буде на всіх електроопорах і стовпах... тоді прийдеться медіакорпорації або звільнити такого "професіонала" або створювати відділ по очищенню стовпів....

    Anonymous reply Anonymous

    П’ятеро російських солдат та один розстріляний росіянами симпатик УПА поховані в одній могилі у селі Мшана Зборівського району, з’ясували історики з фонду “Останній воїн” Нешановний кореспонденте, це Ваша цитата і Ваше твердження про розстріляного росіянами... Але посилання на істориків з фонду "Останній солдат", з якими Ви не спілкувались. Тобто це Ваша вигадка. Не боїтесь судового позиву у наклепі?

    Anonymous reply Anonymous

    Попробую розібратися. Не на сто відсотків упевнений у своїй правоті, але так: 1 Це були солдати російської армії, отже це російські солдати. Так мені і повідомили. 2 На фонд "Останній солдат жодного посилання у статті немає. 3 Жодного підбурення у статті немає, і на меті публікації не було кого небудь обрахзити. 4. Якщо між НКВСниками, які розстріляли тогохлопця й були українці, то вони належали до російського збройного формування, яке було окупантом на території України. Дякую за увагу. прошу пробачення, якщо когось своїм матеріалом образив. 4 Ніяких коментів адмін не стирав — вони всі приходять мені на електронку.

    Anonymous reply Anonymous

    До яого російського збройного формування? Окупантом на території галичини - можливо, але ніяк не України. Але, якби не ці збройні вормування, то ти зараз би писав польською

    Anonymous reply Anonymous

    То це неозброєні формування розстріляли того хлопця? чим цікаво вони стріляли якщо зброї не було в них? А на східній Україні НКВД, своїми були може?

    Anonymous reply Anonymous

    Озброєне, але радянське. А чтого б то воно мало бути чужим? НКВС - частина органів управління УРСР, яку як органічну частину СРСР більшість населення України в кордонах 38-го року вважало совю державою.

    Anonymous reply Anonymous

    Зважаючи на все вище сказане, заміню слова "російських солдат" на "солдат російської армії". Суть це дуже не міняє, але хай буде.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up