Для участі в проекті ЄС відібрано 40 сільських та селищних рад

Для участі в проекті ЄС відібрано 40 сільських та селищних рад
Вчора начальник управління з питань розвитку місцевого самоврядування та інформаційного забезпечення ради виконавчого апарату обласної ради Микола Панасюк та асистент з розвитку громад В’ячеслав Третяк провели прес-конференцію про хід реалізації Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Приводом до прес-конференції стало завершення відбору сільських або селищних рад Хмельницької області для участі в Проекті

У серпні цього року під час представлення проекту в Хмельницькій області, обговорено результати аналізу заявок, які надійшли від 18 районів. Після обговорення, право на участь у Проекті отримали наступні вісім районів: Ізяславський, Славутський, Шепетівський, Летичівський, Городоцький, Білогірський, Красилівський та Деражнянський.
В кожному з районів відібрано по п’ять сільських або селищних рад, які за технічної і фінансової підтримки Проекту зможуть покращити умови проживання своїх громадян. Для цього мешканцям відібраних сіл необхідно організуватись в громаду, визначити пріоритети розвитку та запропонувати для фінансування один мікро-проект.
«Найголовніше, що ми цьогоріч відмічаємо, це висока активність самих територіальних громад, сільських голів в усіх восьми відібраних районах Хмельницької області. Це лише перші кроки, досвід з яких в майбутньому буде досить цінним у вирішенні інших проблем територіальної громади», - наголосив Микола Панасюк.
Пріоритетними сферами для громадських ініціатив є: охорона здоров’я (підтримка мережі фельдшерсько-акушерських пунктів), енергетика (енергозберігаючі заходи, збільшення використання відновних джерел енергії тощо), навколишнє середовище (утилізація відходів, знешкодження запасів пестицидів тощо), комунальне водопостачання, комунальний транспорт (подолання ізольованості в сільській місцевості).
По Хмельницькій області в Проекті задіяні 40 сільських або селищних рад, які перемогли у конкурсі. Проект передбачає, що місцеві громади, органи місцевої виконавчої влади та самоврядування спільно визначатимуть пріоритети розвитку території, спільно плануватимуть та реалізовуватимуть заходи для сталого розвитку свого села/селища чи міста.
Спільний Проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» було започатковано у вересні 2007 року. Тристоронню Угоду про реалізацію Проекту з Хмельницькою облдержадміністрацією та Хмельницькою обласною радою було підписано 5 травня 2008 року. В тексті Угоди звертається особлива увага на те, що сторони співпрацюватимуть для розробки механізму прийняття рішень за принципом участю громадськості та для мобілізації ресурсів для фінансування проектів, спрямованих на соціальну інтеграцію, відновлення та сталий розвиток. Угода також закріплює зобов’язання щодо співфінансування Проектів громад. Очікується, що на виконання домовленостей Програма розвитку ООН витратить до два млн грн, в той час як внесок з місцевих бюджетів на фінансування проектів громад становитиме близько 1 млн 800тис. грн. Свій внесок у розмірі п'ять відсотків від вартості ініціативи мають зробити і громади.
Ініціатива фінансується Європейською комісією в рамках програми технічної допомоги ЄС та спіфінансується і впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні, за підтримки Уряду України. Бюджет Проекту складає 13,3 млн євро. Орієнтовна кількість коштів на фінансування проектів громад кожної області – по 400 тисяч доларів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    А хто це біля Панасюка сидить і чому про нього ні слова не написано?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:42 16-річна Софія Іскрук загинула в ДТП у Кам’янці. Що відомо про школярку 16:11 Дівчина з Хмельниччини здобула золоту нагороду Київського напівмарафону Незламності 15:32 Які ціни на полуницю і лохину в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera 15:27 Масштабна ДТП поблизу Хмельницького: в аварію потрапило 5 авто photo_camera Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 14:53 Дві хмельничанки стали призерками Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології 14:08 У Хмельницькому з 1 травня розпочнеться набір першокласників: як записатись 14:01 Весняне прибирання: довіртесь професіоналам, замовте клінінгові послуги в Хмельницькому 13:31 Хотіла погасити кредит – натомість втратила всі заощадження жителька Шепетівщини 12:33 Медуніверситет намагався стягнути гроші за навчання з відрахованої хмельничанки, яка живе у США 11:50 Хмельницькі волонтери збирають на антену для «Мавіка» спецпризначенцям. Як долучитися? 11:45 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 11:17 Вчителя з Хмельниччини нагородили почесною відзнакою командувача ОК «Захід» photo_camera 10:29 На Хмельниччині судитимуть водія вантажівки за ДТП, у якій загинула 5-річна дівчинка 09:25 На Хмельниччині збили один «Шахед» 20:51 За погрози дружині суд відправив мешканця Хмельниччини на громадські роботи 20:11 Тато захищатиме з небес: на Шепетівщині попрощалися з воїном Юрієм Ткачуком 19:23 На Летичівщині зіткнулися дві автівки. Є постраждалі 18:50 Список 78 шкіл Хмельниччини, які можуть закрити 18:18 Воювали в гарячих точках: сім’ям загиблих воїнів вручили державні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up