Наразі, скуштувати коростенських дерунів приїхали понад п’ять тисяч гостей. Були й такі, які приїхали пригостити - зокрема, гості з Білорусі, Ізраїля та Польщі. А загалом гостей свята пригощали майже 60 команд кухарів, які смажили деруни просто на очах присутніх.
Варто зазначити, що сам фестиваль народився лише за... півтора місяці. Як признався автор ідеї проведення Фестивалю дерунів пиьсменник Валерій Нечипоренко, на ідею наштовхнуло... радіо.
- Десь півтора місяця тому їду на роботу в Києві, чую по радіо про фестиваль вареників. Зателефонував меру Коростеня Володимиру Москаленку, з яким давно товаришую, і кажу: "Ми ж поліщуки, давай організуєио фестиваль дерунів!". Він цю ідею одразу підтримав і подивіться яке грандіозне свято зробили за ці калька тижнів.
Як зізнався пан Нечипоренко, у його родині, як власне і у кожній поліській родині, деруни люблять і знають щонайменше 20 різних рецептів - і з м’ясом, і з грибами, з рибою, ікрою, шкварками, з сиром...
Зрештою, все цього дня у Коростені було пов’язано з дерунами: вірші - обов’язково присвячені дерунам, пісні оспівували їх... Мешканці так захопилися деруноманією, що вирішили навіть встановити памятник деруну в своему місті, кошти на який і збирали під час фестивалю.
Але апогеем свята стала презентація деруна-гіганта - двометровий дерун, вагою 118 кг готували четверо коростенських кухарів, витративши на його приготування 120 кг картоплі. Подивитись на це диво приїхав навіть представник Книги рекордів Геннеса в Україні Андрій Дерипа. Та, на жаль, стати рекордсменом цьому гіганту не судилося.
- Цьому деруну не вистачило півтора кілограма , щоб потрапити в Книгу рекордів Гінеса, зазначив в інтерв’ю газеті "20 хвилин" пан Дерипа. - Але ще експерти будуть проводити дослідження і остаточний результат буде днів за п’ять. Дерун має ще пройти тест «на стероїди» - чи не додавали в тісто чого зайвого.
Наразі, як згодом повідомив перший заступник міського голови Коростеня Володимир Виговський, троє гіннесівських експертів підписали сертифікат на дерун-гігант і зазначив, що незабаром коростеньский дерун буде занесено до Книги рекордів України. Як стало відомо редакції "20 хвилин", донедавна найбільший в Україні дерун важив близько 80 кг.
Зрештою, "прожив" гігант не довго - після всіх вимірювань якого поділили на сотні шматків і дали скуштувати всім охочим. За 40 хвилин гіганта не стало. Але залишилась надія, що наступного року в Коростені таки поб’ють рекорд житомирян.
Адже, як зазначив Валерій Нечипорук, фестиваль стане традицією. І, до речі, наступного року розширить свою географію - на свято запросять гостей з Прибалтики, Молдови, Польші таінших країн, де є власні страви, подібні деруну.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 11 від 20 березня 2024
Читати номер