Деруноманія в Коростені: дерун-гігант потрапить до Книги рекордів України (оновлено)

Деруноманія в Коростені: дерун-гігант потрапить до Книги рекордів України (оновлено)
Сьогодні, 27 вересня, місто Коростень Житомирської області, перетворилося на справжню Мекку для любителів дерунів. Обіцяне свято - Перший міжнародний фестиваль дерунів нарешті відбулося. Нагадаємо, що через несприятливі погодні умови, свято перенесли з 20 на 27 вересня.

Наразі, скуштувати коростенських дерунів приїхали понад п’ять тисяч гостей. Були й такі, які приїхали пригостити - зокрема, гості з Білорусі, Ізраїля та Польщі. А загалом гостей свята пригощали майже 60 команд кухарів, які смажили деруни просто на очах присутніх.


Варто зазначити, що сам фестиваль народився лише за... півтора місяці. Як признався автор ідеї проведення Фестивалю дерунів пиьсменник Валерій Нечипоренко, на ідею наштовхнуло... радіо.
- Десь півтора місяця тому їду на роботу в Києві, чую по радіо про фестиваль вареників. Зателефонував меру Коростеня Володимиру Москаленку, з яким давно товаришую, і кажу: "Ми ж поліщуки, давай організуєио фестиваль дерунів!". Він цю ідею одразу підтримав і подивіться яке грандіозне свято зробили за ці калька тижнів.


Як зізнався пан Нечипоренко, у його родині, як власне і у кожній поліській родині, деруни люблять і знають щонайменше 20 різних рецептів - і з м’ясом, і з грибами, з рибою, ікрою, шкварками, з сиром...

Відео дня
>
Наразі кухарі, які готували деруни для гостей фестивалю, зізнавалися, що цю страву їм доводиться робити щодня. Іноді кількість приготованих дерунів вимірюється сотнями. У і кожного свій улюблений рецепт. Наприклад, Оксана Дмитренко - кухар із 20-річним стажем, з кількох десятків рецептів своїм "фірмовим" назвала домашні деруни із сиром.


Зрештою, все цього дня у Коростені було пов’язано з дерунами: вірші - обов’язково присвячені дерунам, пісні оспівували їх... Мешканці так захопилися деруноманією, що вирішили навіть встановити памятник деруну в своему місті, кошти на який і збирали під час фестивалю.


Але апогеем свята стала презентація деруна-гіганта - двометровий дерун, вагою 118 кг готували четверо коростенських кухарів, витративши на його приготування 120 кг картоплі. Подивитись на це диво приїхав навіть представник Книги рекордів Геннеса в Україні Андрій Дерипа. Та, на жаль, стати рекордсменом цьому гіганту не судилося.


- Цьому деруну не вистачило півтора кілограма , щоб потрапити в Книгу рекордів Гінеса,  зазначив в інтерв’ю газеті "20 хвилин" пан Дерипа. -  Але ще експерти будуть проводити дослідження і остаточний результат буде днів за п’ять. Дерун має ще пройти тест «на стероїди» - чи не додавали в тісто чого зайвого.
Наразі, як згодом повідомив перший заступник міського голови Коростеня Володимир Виговський, троє гіннесівських експертів підписали сертифікат на дерун-гігант і зазначив, що незабаром коростеньский дерун буде занесено до Книги рекордів України. Як стало відомо редакції "20 хвилин", донедавна найбільший в Україні дерун важив близько 80 кг.
Зрештою, "прожив" гігант не довго - після всіх вимірювань якого поділили на сотні шматків і дали скуштувати всім охочим. За 40 хвилин гіганта не стало. Але залишилась надія, що наступного року в Коростені таки поб’ють рекорд житомирян.

Адже, як зазначив Валерій Нечипорук, фестиваль стане традицією. І, до речі, наступного року розширить свою географію - на свято запросять гостей з Прибалтики, Молдови, Польші таінших країн, де є власні страви, подібні деруну.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up