У Франції вінничанка Наталя Дуржинська дізналася про справжню батьківщину круасанів

У Франції вінничанка Наталя Дуржинська дізналася про справжню батьківщину круасанів
Наталя Дуржинська - студентка ІІІ курсу одного з вінницьких вишів. Разом із тим дівчина встигає навчатись у Франко-українському інституті, а це дає можливість не тільки здобувати європейську освіту, а й познайомитися з Францією.

До французів по науку
Шенгенську візу їй відкрили за десять днів. Потім Бориспіль - і за три години льоту в Парижі. Білети коштували близько 2900 грн. Перші два дні, розповідає Наталя, вона з друзями провела у Парижі, у недорогому готелі – по 45 євро за добу на трьох.
Навчання проходило у місті Клермонт-Ферран, а на уїк-енди можна було швидко й зручно залізницею дістатися в Париж чи будь-яке інше місто Франції.
— Клермон-Ферран — це, по суті, студентське містечко, — каже Наталя. - Основну масу населення складають студенти. Там не прийнято у будні йти в клуб чи паб. Молодь ходить на дискотеки лише у вихідні.
У Клермон-Феррані, розповідає Наталя, є клуб відомого співака Девіда Гуетті. У ньому три танцювальні зали і в кожному — музика іншого стилю. Отже, кожен відвідувач може вибирати, що йому до вподоби.
Побачити Париж — і не померти
— Може, я пробула дуже мало часу в Парижі, щоб зрозуміти вислів: „Побачити Париж і померти”, — каже Наталя Дуржинська.
А ще, зауважила вона, може, й тому, що, коли їхали з аеропорту Шарля де Голля, було відчуття, ніби ще знаходишся в Києві, на шляху з Борисполя. Такі самі вулиці, будівлі, такі ж затори на дорогах.
Найперше, що здивувало вінничанку у французькій столиці, — це те, що близько 80% людей у місті — це араби й африканці. Люди замкнуті й недружелюбні.
— Ми запитували, як дістатися на вокзал, а нам одна жінка відповіла, що не знає, бо вона їздить автомобілем, — дивується Наталя.
Пересувалися по місту на метро. Зручний і швидкий транспорт, але дорогуватий — разовий білет коштує 1,6 євро.
- Про Ейфелеву вежу кажуть, що її видно з будь-якого куточка Парижа. Але, коли я сідала в метро, башти не було помітно, - каже Наталя. - Натомість, коли вийшла на своїй зупинці, тоді її й помітила. Отак візуально й орієнтувалася в Парижі. Близько години чекала в черзі, щоб піднятися на Ейфелеву вежу. Піднятися, наприклад, на третій поверх коштує 12 євро.
На другий день перебування в Парижі Наталя Дуржинська відвідала Єлисейські поля: багато трави, а посередині озеро, навколо якого всі сидять, відпочивають, читають книги. Стільчики, які там стоять, можна переносити і ставити, де забажаєш. Далі за озером сад, а ще далі є лабіринт із кущів, як в „Алісі у країні чудес” Льюїса Керрола.

Гастрономічні відкриття
У французьких містах на вулицях багато маленьких кафе, де пара столиків на вулиці, а решта - в приміщенні:
— Сидиш, п’єш каву в такому кафе і розумієш — я у Франції, — згадує Наталя.
Також продають дуже багато солодощів. А ще, розповідає дівчина, вона дізналася, що круасани — це не французька кухня. Їх придумали турки.
А от національний делікатес Франції, жаб’ячі лапки, вінничанці дуже сподобалися. Розповідає, що жаб’ячі лапки подали разом із картоплею під сметаною з кропом і часником. Було дуже смачно, а на смак вони були, як риба.

Париж — Ліон

Відео дня
>Після Парижа Наталя Дуржинська побувала в Ліоні. Розповідає, що дуже помітний контраст між цими двома французькими містами. Париж — темне місто. У ньому багато темних будівель. А Ліон дуже світлий.
— Я ніколи не була в Італії, але таке враження, ніби Ліон — це Італія: багато мостів, маленькі вулички, на площах грають музиканти — переважно студенти музичного чи циркового училищ, — каже Наталя.
У Ліоні дівчину вразив Нотр-Дам де Фур’єр. На відміну від Нотр-Дам де Парі, він із білого каменю. На стінах надзвичайно багато ліплень, і вони дуже красиво розписані зеленою та золотою фарбою.
Привернув увагу Наталі Музей мініатюр у Ліоні. Удвічі цікавіше було там побувати ще й тому, розповідає дівчина, що у підвалах цього музею знімали епізоди минулорічного блокбастера „Парфумер”.
У Наталі навчання триває, а отже, і Францію вона відкриватиме для себе й далі.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень 10:01 Сьогодні — Чистий четвер. Про суть четвертого дня Страсного тижня та молитви 10:00 ТОП-50 німецьких фраз і слів: емоції, почуття, сім'я, захоплення (новини компаній) 09:45 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up