Лебедине озеро затісне для п'яти дорослих птахів

Лебедине озеро затісне для п'яти дорослих птахів
Нікуди молоді лебеді не полетять. Ці птахи знають свою сім'ю. А якщо полетять, то дикі лебеді їх скоріше всього до себе не приймуть. Так як вони звикли жити серед людей, то на волі швидко загинуть, - каже головний мисливствознавець Українського товариства мисливців і рибалок Андрій Кравчук

Для п'ятьох дорослих птахів лебедине озеро біля вінницької арки замале. Так вважають у керівництві комунального підприємства "Об'єднана дирекція міських парків культури та відпочинку".
- Зараз ми ще не вирішили долю трьох пташенят, - каже провідний спеціаліст з благоустрою і ландшафтному дизайну Віктор Середович. - Коли вода почне замерзати, їм прийде час відлітати на південь. Дорослі звісно нікуди не полетять - у них підрізані крила, а молоді - можуть. Хоча більш вірогідно, що весною їх просто переселять на інше озеро.
Дорослих лебедів раніше на зиму забирали на обласну станцію юних натуралістів. Але за словами завідувачки відділом зоології центру Вікторії Черній, умови для цих птахів були у них не найкращі.
- У нас навіть немає жодного ветеринара, - каже вона. - А коли були люті морози, доводилося лебедів тримати у приміщенні в вольєрі прямо під сходами.
Два роки назад було вирішено вінницьких лебедів влаштовувати на зимівлю у міський зоопарк.
- Так, минулу зиму вони були у нас, - підтверджує це зоотехнік Вінницького зоопарку Надія Сук. - Умови для птахів ми створили належні. І цієї зими будемо приймати їх знову.
На думку головного мисливствознавця Українського товариства мисливців і рибалок Андрія Кравчука, найкращим варіантом буде пересилити молодих лебедів на іншу міську водойму.
- Боюся лише, що місцеве населення може їх доконати, - каже він. - У центрі міста птахи більш-менш захищені, а у інших районах їм може бути смерть.
Щодо зимової міграції лебедів, то, за словами Андрія Кравчука, вони далеко не літають.
- Останнім часом українські лебеді в більшості зимують на Дунайських плавнях, - каже він. - Ще можуть влаштувати гніздище в низинах Дніпра, Дністра, Дону і Волги. Але інколи вони взагалі нікуди не летять. Лебеді - витривалі птахи. Я колись зимою у Ямпільскому районі бачив, як вони на місцевому ставку ходили по кризі.
Але зима ще не настала. Поки що Адам з Євою (саме так кличуть дорослих лебедів) і троє їхніх пташенят насолоджуються теплим жовтнем. Тим часом городяни залюбки підгодовують їх кришками.
- Треба спробувати повернути лебедят у дику природу, - каже вінничанин Олексій Журавель. - Крила підрізати їм ще встигнуть.  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up