Суд присяжних - "за" і "проти"

Суд присяжних - "за" і "проти"
Чи можливо відновити довір'я більшості українців до судів? Дехто вважає, що цьому сприятиме залучення до участі у судовому засіданні простих громадян. Інші категорично проти, щоб "люди з вулиці" мали вирішальний голос у суді.

На сьогодні, у нашій державі поняття суду присяжних далі Конституції не пішло. Представники парламентських політичних партій у різні роки заявляли суперечливі тези щодо цього питання. І хоча з кожним роком довіра українців до судів падає все більше, законодавці вважають, що впровадження радикальних змін у судочинство для України не на часі. Кажуть, що ми ще до нього не готові.
При ближчому розгляді цього питання, кидається в очі значно більша кількість виправдувальних вироків, винесених присяжними, на відміну від тих, коли справи перебувають повністю на розгляді суддів. В Росії це приблизно 20% проти 0,5%. Саме тому люди там набагато частіше звертаються з проханням, щоб їх долю вирішували присяжні, а не судді. Противники суду присяжних докоряють випадками, коли той суд виносив виправдувальні вироки справжнім злочинцям. Захисники намагаються спростувати ці закиди, стверджуючи, що такі випадки поодинокі. За їх словами, для підстраховки у подібних ситуаціях, звинувачення може опротестувати рішення присяжних. І якщо підстави існують, то справу розглянуть знову.
Окрім того, що присяжні мають своїм завданням визнати підсудного винним чи навпаки виправдати, вони повинні також визначитися стосовно того чи взагалі був факт злочину. Іншими словами суд присяжних є також "судом факту". У цьому випадку звинуваченню потрібно докласти зусиль, щоб переконати присяжних у тому, що злочин взагалі мав місце. Такий підхід, на думку деяких юристів, значно підвищив би рівень роботи слідчих та звинувачення у питанні збору доказів злочину та причетності підсудного до нього. Презумпція невинності у такому випадку займає досить серйозну позицію у вирішенні долі людини. Якщо ж присяжні все ж таки визнають звинуваченого винним, то міру покарання призначатиме йому вже суддя. У різних країнах та при розгляді різного виду справ вимоги до кількості голосів присяжних для прийняття рішення відрізняються. У деяких випадках своє рішення вони мають приймати обов'язково одноголосно, а в інших випадках більшістю голосів. Як правило гроші за витрачений людиною робочий час в суді їй компенсує держава.
Яким чином і кого обирати в присяжні повинен відрегулювати закон. Світового досвіду у цьому питанні більше ніж достатньо. Якщо у цьому напрямку не робити жодних кроків, то сама гора з місця не зрушиться. Юристи кажуть, що будь-яка судова система є недосконалою. При цьому на думку спадає вислів про демократію, відомого політичного діяча минулого століття Уїнстона Черчілля:
- Демократія - це найгірший спосіб керівництва державою, проте всі інші способи, випробувані людством, ще гірші.
Чи зможуть погодитися з цим висловом українці, але вже стосовно суду присяжних, можна буде говорити тільки тоді, коли ми випробуємо його дію на власній шкірі.

Як правило, суди присяжних розглядають кримінальні справи, які на сьогодні слухаються в першій інстанції в обласних апеляційних судах. Це такі справи покарання за якими може бути довічним ув'язнення. Тому ми поцікавилися думкою голови судової палати у кримінальних  справах апеляційного суду Вінницької області Івана Петришина. Ось що він думає з цього приводу:

- Я за введення суду присяжних у нашій країні. Але, на мою думку, є причини, які не дозволяють нам зробити це тепер. Вони не тільки фінансового характеру. Основна проблема лежить у законодавчій площині. Прийняття нового кримінально-процесуального кодексу гальмується ось уже кілька років. Зрозуміло, що введення суду присяжних не самоціль. Питання не просто в розширенні доступу народу до здійснення правосуддя, а в створенні незалежного, неупередженого, справедливого суду. Присяжні не повинні ухвалювати свої рішення під впливом емоцій, в залежності від своїх симпатій чи ораторських здібностей тієї чи іншої сторони у судовому процесі. Їх рішення мають бути справедливими. Тому дуже важливо піднімати правову культуру населення. Це складне питання. Проте демократія також не є простою, та ми від неї не відмовилися і стали на цей шлях. Суд присяжних справа хороша і думаю, що законодавець уже повинен визначитися з цього питання. Зараз тільки лінивий не говорить про високий рівень корумпованості суспільних відносин у державі. Суди та судді не ізольовані від цих відносин та від інших органів державної влади. Випадки корупції, на жаль, мають місце і в її судовій гілці. Введення суду присяжних не викоренить корупцію в судах, але думаю, в деякій мірі може послабити прояви цього зла.

Відео дня

 Основні аргументи противників введення суду присяжних в Україні

 Присяжних можна підкуповувати та залякувати.
 Низький рівень правової культури та суспільної моралі громадян України.
 Великі фінансові витрати на присяжних.
 Відсутність належних судових приміщень для розміщення присяжних.
 Присяжні прийматимуть свої рішення під впливом емоцій, а не фактів.
 Виправдувальні вироки, які присяжні час від часу виносили справжнім злочинцям.
 Певний негативний досвід діяльності суду присяжних у тих країнах, де він практикується.

 

 Основні аргументи прихильників введення суду присяжних в Україні

  Присяжні в першу чергу керуються совістю.
 Вони уникають однобокості при розгляді справи та винесенні рішення.
 Суд присяжних "розтопить лід" недовіри між суспільством та судом.
 Підкупити та залякати 12, 9 чи 6 присяжних набагато важче, ніж одного суддю.
 Присяжні незалежні, наприклад, від керівництва суду.
 Низький професійний рівень багатьох суддів в Україні.
 Непоодинокі випадки засудження "традиційним" судом невинних.

 

Коментар експертів


Ігор Вишар, голова Ленінського районного суду міста Вінниці

- Існує думка, що введення суду присяжних повністю реалізує право громадян на справедливий суд. У чотирьох статтях Конституції йде мова про можливість існування такого інституту в нашій державі. Як професійний юрист і громадянин я вважаю, що положення основного закону повинні виконуватися. На мою думку, суд присяжних було б доцільно почати вводити в окремо взятому регіоні. І тоді на цьому прикладі ми змогли б визначитися, чи потрібен країні цей суд, а якщо потрібен, то у якій формі. Власний досвід дуже важливий. Сьогодні ми ведемо дискусії лише на основі минулого або досвіду інших країн. На мою думку, суд присяжних не є панацеєю і не забезпечуватиме реально право громадян на справедливий суд. Уявімо собі, що присяжними обрали людей 30-річного віку без юридичної освіти та життєвого досвіду. Я глибоко сумніваюся в об'єктивності їх рішень. Головною перешкодою для запровадження інституту присяжних я вважаю не економічні витрати і навіть не проблему набору присяжних. Найважливіше, це великий сумнів в їх об'єктивності та професійності. На них можуть легко вплинути ораторські здібності виступаючих, інформація в ЗМІ, їх також можуть підкупити, і такі випадки вже були виявлені. Негативне ставлення до судів в Україні сьогодні формується лише на окремих негативних випадках. У той час, як  судами розглядаються мільйони справ. Я вважаю, що сьогодні варто не експериментувати із судовою системою, а покращувати те, що ми вже маємо. На жаль, корупція притаманна всьому нашому суспільству і повністю перемогти її лише в одному окремо взятому секторі судочинства нереально. Є достатньо структур, які контролюють діяльність суду. Просто треба заставити їх працювати ще краще. За один день корупцію не викоріниш, але з кожним роком ряди суддів все більше очищаються, а професійний рівень тих, хто працює, покращуються.

 

Віталій Кузьмишин, голова Вінницького окружного адміністративного суду


- В адміністративному судочинстві суд присяжних не передбачений. Чи потрібен він взагалі? По суті, це свого роду контроль громадськості, функцію якого свого роду у СРСР виконували народні засідателі. У сусідній Російській Федерації з 1993 року суд присяжних виносить вердикт у кримінальних справах, але сьогодні юристи в один голос його називають помилкою. Так, присяжні - не нова форма судочинства, у багатьох демократичних державах є солідна практика функціонування суду присяжних, причому закордонний досвід веде відлік не одного століття. Мабуть, тому у деяких країнах давно відмовилися від "суду натовпу" - суду присяжних. Наскільки мені відомо, у Сполучених Штатах цим судом розглядають 0,7% справ. У Німеччині, Франції, Японії такого суду взагалі немає. Це суд емоцій, а не права. Хто красномовніше говорить - адвокат чи прокурор, на ту сторону і стають присяжні. До речі, цьому присяжному треба ж платити ще й заробіток судді - за умови, якщо його зарплата менша. А якщо у нього більший заробіток, то йому і платити потрібно стільки, скільки він недоотримає. Головне інше - у такому процесі суд не має права виконувати функції ні захисту, ні обвинувачення. Він зобов'язаний лише приймати рішення згідно із законом. Власне, тому у Росії половина вироків, які виніс суд присяжних, відміняють. На мою думку, суд повинен бути фаховим, нехай до складу колегії входять не три, а сім чи десять суддів. Але справжніх суддів. От приклад з тієї ж Росії: чоловік взяв хабар, але присяжні визнали його невинним. Їм стало його жаль - так вони пояснили. "Бо у нього хвора дружина і гроші йому потрібні на лікування".    
Не на часі сьогодні суд присяжних в Україні. Життєві позиції і переконання мають далеко не всі. Пригадуєте у фільмі Михалкова "12" - про суддів присяжних, де директор кладовища так легко зізнається: "У нас даже на похоронах воруют". Ну які у нього можуть бути переконання? Біда у тому, що вони просто відсутні. 

Довідка
Суд присяжних почав діяти в Англії вже у 13 столітті. Хоча не зовсім у такій формі, як тепер. Пізніше його сприйняли та почали практикувати в себе англійські колоністи та деякі інші країни. В Російській імперії, до якої протягом певного часу належала і Вінниччина, суд присяжних був введений за правління царя Олександра Другого у 1864 році. І діяв він до 1917 року. Суд присяжних у той час називали "судом громадської совісті", "судом життєвої правди", "судом здорового глузду". Ті, кому він не подобався, називали його "судом натовпу" та "судом вулиці". Присяжні не влаштовували більшовиків, бо заважали суду приймати рішення ще до початку судового засідання. Вони обізвали його "буржуазним" та скасували. В Австрійській імперії, до якої входила сусідня з Поділлям частина України на заході, суд присяжних був введений у 1873 році.
З 1993 року суд присяжних діє в Російській Федерації. Щоправда його повноваження та коло питань, яке йому можна розглядати, останнім часом все більше обмежується владою. В Україні суд присяжних міг бути введений у 2003 році. Така можливість передбачалася в проекті нового кримінально-процесуального кодексу. Проте тоді справа не пішла.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Anonymous

    25 грудня2008 року, в Вінницькому адміністративному суді було винесене рішення на мою користь, до початку засідання мені вдалось трохи поспілкуватись з суддею,це було в присутності всіх членів засідання,знаєте в своєму житті я багато чого бачив, але з нашої розмови я зрозумів що суддя проста людина,вихідець з села, нашої області. Судові засідання велись з повагою,розясненнями, навіть з початку казалось дивним.Звичайно я його прізвище знаю, але чи варто його називати?- порядність і добро були на протязі всього процесу,не залежно від винесенного рішення. Такі судді мають бути ВСІ.

    Anonymous reply Anonymous

    Конечно называй!!! Героев страна должна знать в лицо!
  • Anonymous

    В админсудах тоже нужны присяжные. Тогда не будут судьмя миллионами засевать кабинеты.
  • Anonymous

    Горькая правда заключается в том, что весь судейский корпус Украины превращается в одну бандитскую малину во главе с коронованным «вором в законе», живущую по принципам «общака» и «круговой поруки». За это борются и коронованный «вор в законе» и его соратники, а точнее «смотрящие» на местах, один из которых назван в этой статье экспертом.. Им нужно, чтобы «правила игры», законодательство о судоустройстве и статусе судей, оставались такими, какими они есть сегодня: примитивными, со всеми лазейками и возможностями для злоупотреблений. Чтобы клановость, кастовость, закрытость и продажность продолжали быть главными принципами украинского судоустройства. Поэтому они и есть категорическими противниками института присяжых в судах. На словах они вроде бы и не против, но видите ли введение этого института сей час « не на часі через відсутність переконань та життєвих позицій, юридичної освіти та життєвого досвіду у присяжних, великі сумніви в їх об'єктивності та професійності” и прочие надуманные ими проблемы. О том, что эти проблемы касаются прежде всего самих „професійних юристів” эксперты, понятное дело умалчивают, ибо „ з кожним роком ряди суддів все більше очищаються, а професійний рівень тих, хто працює, покращуються». Верх цинизма ! Считая судебную систему страны своей личной собственностью, они никому не намерены ее отдавать, и готовы биться с каждым, кто выступит за европейские стандарты в отечественном судопроизводстве. У них есть только одно уязвимое место - это боязнь быть выведенными на чистую воду. Ведь, при свете дня, хорошо видны их неприглядные лица и черные замыслы. Конечно институт присяжных не есть панацеей от беспредела творимого в судейском корпусе страны, но начинать реформы этой системы надо с этого. Лишь бы подбор кандидатур присяжных не зависел от этих господ.
  • Anonymous

    Невже наш народ такий вже недолугий. Я не вірю, що американці, розумніші, справедливіші чи добріші нас. Якщо у воду ніколи не заходити, то і плавати не навчишся. Я розумію, що більшовицька зараза зламала хребет нашому народу. Але нам і нашим дітям тут жити. Давайте повіримо в себе і наведемо порядок в своєму домі. А розпочнемо із судів. Ну не вірю я, що ми гірше інших народів. Ми зможемо. І суд присяжних нам під силу.

    Anonymous reply Anonymous

    Всё-таки, "Лев", Вы неисправимый романтик.

    Anonymous reply Anonymous

    Лев, в Америке присяжными выбирают не просто людей с улицы. Это, как правило, известные и уважаемые в данном районе граждане. "От сумы да от тюрьмы не зарекайся" - страшно, когда твою участь решают набранные с улицы полуразумные злобные кугуты, которым на твою участь просто плевать... Надо следить за собой, быть осторожным...

    Anonymous reply Anonymous

    Ця проблема вирішується просто. В законодавстві варто передбачити умови та вимоги для кандидатів у присяжні. У тому числі і незалежну психологічну експертизу. Суд присяжних можна пристосувати до українських умов. Я не думаю, що розумні та порядні люди є лише в Америці. Порочне коло корупції та інших зловживань в судах треба якось розірвати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up