Красу сучасної музики відкриють львів'яни

Красу сучасної музики відкриють львів'яни
У рамках фестивалю "Барви музики-2009" у четвер, 26 лютого, о 18.30 в салоні мистецтв обласного художнього музею відбудеться концерт сучасної української музики у виконанні дуету молодих, але досвідчених львівських музикантів
Піаністка Маріанна Гумецька народилася у Львові. Отримала диплом з відзнакою в Московської консерваторії та "артистичний диплом" Школи Глена Гульда в Королівській консерваторії Торонто. Піаністка - лауреат та дипломант багатьох міжнародних конкурсів, серед яких: юнацький конкурс ім. Чайковського та конкурс ім. Дягілєва в Москві, "Віртуози 2000 року" в Санкт-Петербурзі, конкурс ім. Дваріонаса у Вільнюсі та Calgary Honens Competition в Канаді. Маріанна Гумецька стала переможницею премії "Galaxie" (Канадська національна телерадіокомпанія), премії молодих артистів "Debut" в Монреалі та лауреатом стипендії ім. Марусі Яворської Оттавського Університету. Серед престижних залів світу, у яких вона грала: Великий зал Московської консерваторії, Steinway Hall та церква St. Martin-in-the-Field в Лондоні, Kasinosaal у Вісбадені, Зал Дж.Енеску в Бухаресті, Студія Глена Гульда в Торонто, Chapelle Historique в Монреалі, Український Інститут в Нью-Йорку та Чикаго.
Значне місце у творчому житті піаністки займає камерно-ансамблеве музикування. Творча співпраця єднає артистку зі струнними квартетами: Aviv, Tokai, Penderecki Quartet. Серед інших музичних партнерів Маріанни Гумецької: Рейчел Мерсер, Джефрі Солов, Саймон Страдтфільд, Томас Зандерлінг, Гарі Кулеша, Шона Ролстон, Лорі Фрідман, Джозеф Мачеролло, Міріям Концен.
Виконавському мистецтву артистки притаманна велика виразність висловлювання. "Справжня експресивна інтерпретаторка" - так перекладається заголовок рецензії на виступ Маріанни Гумецької, вміщеної в "Lauterbacher Anzeiger" (Німеччина). Її гру характеризує бездоганна техніка, барвистість звучання, жвавість та щирість у передачі почуттів. "Маріанна Гумецька вразила всіх своєю віртуозністю, глибиною та темпераментом виконання. Глядачі отримали від її мистецтва потужний заряд активної енергії" (газета "Панорама").
За словами критика з журналу "Музыкальная жизнь" виконання піаністкою фортепіанного Концерту Бетховена №3 "вразило не лише впевненим піанізмом, що виключав будь-які випадковості, але й глибиною філософського осмислення музики, стрункістю виконавської концепції й точності її втілення. У неї не було жодного звуку, не наповненого думкою, не зігрітою почуттям". 
Героїнею концерту у четвер стане також скрипачка Лідія Футорська. У 1988 році львів'янка розпочала навчання у так званій "школі талантів" - Львівській музичній школі ім. Крушельницької. Заняття у класі Марії Футорської та Георгія Павлія швидко увінчались першими творчими успіхами. З 1993 року Лідія Футорська виступає як солістка з камерними та симфонічними оркестрами. Після перших значних досягнень, серед яких участь у програмі "Classic-прем'єр" (1994, Київ), лауреатство фестивалю "Нові імена юних зірок України" (1996, Київ), вона стає стипендіатом Президента України. З 1994 року розпочинається безперервний ряд її успішних виступів на відомих всеукраїнських та міжнародних конкурсах і фестивалях. З 1999 по 2004 роки Лідія Футорська навчається у Львівській державній музичній академії ім. Лисенка у класі професора Георгія Павлія. З 2004 по 2007 роки - асистент-стажист кафедри скрипки цієї ж Академії у класі народної артистки України, професора Лідії Шутко.
У 2007 році молода скрипачка розпочала стажування у Варшавській музичній академії ім. Шопена у відомого польського скрипаля Константи Анджея Кульки. Лідія Футорська - лауреат та дипломант багатьох міжнародних та всеукраїнських конкурсів, серед яких Міжнародний конкурс скрипалів ім. Я. Коціана (1994, Чехія), Міжнародний конкурс скрипалів ім. М. Стріхаржа (1994, Україна), Міжнародний конкурс ім. М. Лисенка (2002, Україна) та Міжнародний конкурс ім. А. Постаккіні (2003, Італія).

Запрошуємо прихильників класичної музики на концерти Форуму. Телефон для довідок: 690-025.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up