“Щити” у Тернополі нині рятує політика

“Щити” у Тернополі нині рятує політика
Реклама на біг-бордах через кризу не “помре”, ще місяць-два і цей сегмент промоції товарів та послуг оживе, вважають фахівці

Цілий січень на ринку зовнішньої реклами, зокрема бігбордів, царювало затишшя. Та вже з лютого ситуація почала налагоджуватися.
Оскільки підприємці від початку року замислюються, що буде незабаром із їхньою справою, вони не знають, за що слід братися і на що краще витрачати гроші, вважають фахівці рекламного ринку. Відтак бізнес заощаджує на рекламі. Натомість тепер біг-борди особливо популярні у політиків, додають рекламники.
Ринок “спав” що у грудні
Кількість замовлень на зовнішню рекламу, тобто біг-борди істотно скоротилася ще у грудні минулого року. “Виручали”, як стверджує керівник напрямку зовнішньої реклами Медіа Корпорації RIA Олександр Дударев, хіба що привітання тернополян з Новим роком, Різдвом Христовим тощо.
Рекламодавці традиційно вітають тернополян зі Новим роком та різдвяними святами, паралельно нагадуючи про свою фірму, — погодився зі співрозмовником директор рекламної компанії “Маркетингові технології ПБС” Михайло Тимошик. — Проте цього року у період свят вітань від фірм на наших щитах було зовсім багато, десь два-три.
Проте в кінці року всі контракти на розміщення зовнішньої реклами зазвичай закінчуються, додає фахівець. А нових тривалих домовленостей на оренду бігбордів не було.
У січні проблем було чимало. Причина проста - ніхто не з нав, що з ним буде після 1 січня 2009 року. До того ж “доливала оливи у вогонь” нестабільна ситуація в країні та фінансові негаразди у справах бізнесменів, - пояснює Олександр Дударев. - Тому із замовленням реклами на біг-бордах у місті на цей рік ніхто не поспішав. Тому, мабуть, 80% площин на період січень-лютий не були продані, тобто ми втратили цілий місяць. Хоча раніше щороку у такий час вже продавали більшість біг-бордів.
“Допомогли негаразди в державі...”
Вийти з такої складної ситуації фахівцям ринку зовнішньої реклами допомогла готовність йти на ризик. Максимально знизивши ціни на оренду біг-бордів, рекламники врешті “привабили” клієнтів. Так, цьогоріч оренда щита на місяць коштує на 150-200 грн менше, аніж торік. У важкій ситуації перебувають і малі фірми зовнішньої реклами, і ті, які мають у своєму розпорядженні по сотні рекламних контрукцій, каже пан Тимошик.
Допомогла нам у цій ситуації... держава. Адже політична нестабільність, заяви про вибори депутатів сприяли тому, що почало надходити все більше замовлень від політичних партій, - пояснює Олександр Дударев. - Ми підрахували, що майже 300 щитів замовили три партії. А всього у місті налічується десь із 500 біг-бордів.
Хоча пан Тимошик каже, що особливого напливу замовлень від політичних партій не зауважив.
У лютому почали “рухатися” і місцеві бізнесмени. Відтак замовлень на рекламу на біг-бордах все більшає. Є хороші прогнози - за місяць-два ситуація налагодиться і ціни, тоді відповідно, зростуть.
Наразі ми задоволені продажами рекламних площин. Фірми усвідомлюють, що зовнішня реклама була і буде потрібною для ефективного ведення бізнесу, - переконує він.
З угодами на оренду слід поспішати
На період з лютого по 15 березня вільними залишилися всього 10-20% щитів. Чимало замовлень є на біг-борди на квітень.
Нині саме час замовляти біг-борди, оскільки бізнесмен може сам вибрати собі вдале місце, - каже фахівець. – Бо, наприклад, торік у березні вибирати розташування біг-бордів уже було важко, бо всі “рибні” місця розібрали інші фірми.
До того ж, клієнтам вигідніше замовляти рекламу наперед, наприклад, терміном на півроку чи навіть рік, вважають фахівці, бо тоді вони самі “виставляють умови”.
- Вони мають можливість обрати місце, де прагнуть бачити рекламу, — пояснює він. — Натомість клієнт, який приходить, аби замовити рекламу “на вже”, змушений обирати з того, що є в наявності.
Надалі вартість реклами на щитах зросте, оскільки власникам площин підняли ціну на місця, де розташовані біг-борди, переконують фахівці.

На другому місці – реклама забудовників
Друге місце серед замовників зовнішньої реклами, як говорять фахівці цього бізнесу, нині посідають фірми різних сфер діяльності – продукти, будівельні фірми, підприємства, що торгують будматеріалами та всім, що пов'язане з облаштуванням помешкань, – меблями, металопластиковими вікнами, дверима.
До прикладу, одна відома тернопільська будівельна фірма ще торік замовила у нас 10 біг-бордів. Цьогоріч вона їх теж орендує. Адже бізнесмени усвідомлюють, що важкі часи пройдуть і рекламувати свій продукт все одно потрібно, - каже він.
Менше тепер реклами автомобілів та банків, каже пан Тимошик.
Олександр Дударев додає, що оцінюючи спроможність ринку, рекламісти “ставили” на бари, ресторани тощо. Проте наразі напливу замовлень саме від цієї сфери бізнесу вони не відчули.
Набагато менше рекламують тепер алкоголь і сигарети. Хоча початку цього року парламент прийняв рішення дозволити рекламу відомих торгових марок такої продукції, адже значна частина прибутків від неї іде на соціальну рекламу.

Довідка
1000 грн коштує в середньому оренда біг-борда на місяць.
Ціна залежить від місця розташування “щита”, терміну, а також інших причин.
У цю суму входить вартість наклеювання паперової реклами на “щит”. За розробку та друк самої реклами треба доплатити кілька сотень гривень.

Відео дня

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    теж мені фахівець Тимошик, попитали б у нормальних людей, а то ніби в Тернополі тільки він один і є. "Хоча пан Тимошик каже, що особливого напливу замовлень від політичних партій не зауважив." - бо тільки з ним одним чомусь жодна партія працювати не захотіла, от вам і фахівець

    Anonymous reply Anonymous

    напевно ви дуже далекі від рекламного бізнесу і ще далі від політики, якщо таке заявляєте
  • Anonymous

    І не тільки щити.Ось газети рятує.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up