Вінницький госпіталь "летить" у НАТО

Вінницький госпіталь "летить" у НАТО
Смертельно поранений український сержант у Косово два тижні чекав на транспортування до України. Лише в спеціальній лікарні йому могли надати належну допомогу. Весь цей час Україна була змушена узгоджувати його перевезення. Основна причина – вінницький аеровійськовий госпіталь не включений до міжнародного реєстру.

Нещодавно до Вінниці приїжджали медики з Північноатлантичного Союзу.

Підполковник Олександр Столяренко

Відео дня

 

- Завдяки нашій співпраці, авіагоспіталь буде включений до міжнародного реєстру, - розповідає заступник начальника Військово-медичного клінічного центру центрального регіону Олександр Столяренко. – А це означає, що на партнерських умовах ми зможемо надавати допомогу громадянам інших країн, а вони у свою чергу нашим, якщо виникне така необхідність.
Проте найголовніше у співпраці з медиками із НАТО, на думку Олександра Столяренка, це збільшення оперативності транспортування та надання медичної допомоги важкохворим українцям.


- Ось у нас був такий випадок, коли смертельно поранений солдат чекав на авіа транспортування з Косово два тижні, - розповідає лікар, - цей час був витрачений на те, щоб пройти всі необхідні міжнародні узгодження. Стан хворого був настільки серйозним, що навіть західні колеги не наважувалися перевозити його.
За словами Олександра Столяренка, вінницькі медики все ж перевезли хлопця до Києва, проте затримка з наданням відповідної допомоги зробила свою справу, врятувати життя сержанта не вдалося.
- Навіть один виліт нашого літака-шпиталю коштує дуже дорого, проте за останні сім років вінницька бригада вилітала на допомогу людям 250 разів, - розповідає лікар, - а минулого року ми надали допомогу близько 40 особам у важкому стані. Вилітали у різні регіони нашої держави: в Харків, Івано-Франківськ, Львів, Миргород, Мелітополь та Крим.

В'ячеслав Кондратюк відразу після операції

 

 

Начальник відділення анестезіології клініки невідкладної медичної допомоги, вінничанин В’ячеслав Кондратюк, безпосередньо бере участь у наданні допомоги хворим та співпраці із фахівцями з НАТО.


- Із закордонними фахівцями ми спілкуємося на рівних, - каже він. - Нас ніхто не ставить в позицію учнів. Натовські медики високо оцінили наш фаховий та технічний рівень підготовки. Вони добре розуміють, що у цьому питанні ми не є країною „третього світу”.


В’ячеслав Кондратюк розповідає про те, що йому особливо запам’ятався один виліт до Дніпропетровська, де вінницькі лікарі рятували солдата, котрий отримав тяжке поранення під час розмінування.
- Ми використовували штучну вентиляцію легень, та підтримували роботу серця за допомогою спеціальних ліків, - пригадує він. - Я був вражений, наскільки були вжиті для врятування хворого серйозні заходи, і тим, як чітко спрацювала вся система. Яким би не було серйозним поранення, ми вживаємо всі засоби і боремося за життя хворого до кінця.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Це напевно одне з небагатьох місць де залишилися професіонали. Дійсно ще не вмерла Україна доки є такі врачі та воєнні. Приємно про таке читати, бо здається що все навкруги тільки погане.
  • Anonymous

    "начали за здравия, а закончили за упокой" человек умер, а он о НАТО чешет и о нашем с ними сотрудничестве

    Anonymous reply Anonymous

    Так потому и умер, что с НАТО не дружим. Молодцы что решили дружить с медиками из других стран. Наша военная медицина всегда была на высоте главное не потерять то что имеем. А в НАТО хорошо, просто Москве оно не нравиться. А мы тут при чём?

    Anonymous reply Anonymous

    Только профессиональные предатели хохлы могут запросто перейти на сторону врага, которые в 2004-м верой и правдой стояли на Майдане за интересы США и НАТО

    Anonymous reply Anonymous

    Не твоє кацапське діло вказувати нам хто наш ворог, а хто друг.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up