Чи будуть музеї заробляти гроші?

Чи будуть музеї заробляти гроші?
За новим законопроектом музеї зможуть шукати нові джерела фінансування: вводити нові платні послуги, відкривати крамниці, кав’ярні, влаштовувати кіноклуби

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект, що внесе зміни та доповнення до Закону України "Про музеї і музейну справу". Цей документ дасть змогу музеям шукати нові шляхи одержання прибутку, зокрема, вводити нові платні послуги, відкривати музейні крамниці, установи громадського харчування і тому подібне.
Музеї Європи і Америки вже давно працюють за подібною схемою, повідомляє УНІАН. Як правило, вони мають ігрові кімнати для дітей, кав`ярні, магазини, концертні майданчики. У багатьох музеях проходять концерти, фестивалі, організовуються кіноклуби, працюють бібліотеки, учбові програми. Це дозволяє розширити аудиторію і одержати додаткові прибутки.
Кореспондент газети «Діловий тижневик «ВСІМ» дізнавалась, чи готові йти таким шляхом наші музеї.
Для популяризації, а не прибутку
За словами директора обласного художнього музею Людмили Задорожної, порівняння українських музеїв із західними не дуже доречне, адже більшість послуг останні надають безкоштовно, оскільки всіляко підтримуються державою. В нас же держава хоче зменшити фінансування і примусити музеї заробляти гроші, однак чітких механізмів для цього немає.
Однак в активі музею є чимало заходів та проектів. Крім традиційних екскурсійних послуг та відкриття понад 20 нових виставок на рік, художній музей проводить мистецькі лекції та уроки, музичні вечори, організовує майстер-класи з того чи іншого виду мистецтва. Існує тут культурно-просвітницький проект «Мистецькі зустрічі», під час яких відвідувачі можуть не лише дізнатися про стильові та жанрові ознаки окремих творів образотворчого мистецтва, а й насолодитися чудовою музикою. Також заклад організовує пересувні виставки, які кочують районними музеями, художніми та загальноосвітніми школами.
«Ми весь час перебуваємо у пошуку того, що урізноманітнило б та зробило нашу роботу більш цікавою. Однак більшість заходів не приносять особливого прибутку, ми влаштовуємо їх в першу чергу для популяризації музею, збільшення його відвідуваності», - пояснила директор музею Людмила Задорожна. До речі, щороку заклад відвідує 20-25 тисяч людей.
Однак музей шукає можливості якщо не заробити гроші, то хоча би зекономити їх. «Коли ми організовуємо виставку, художник не платить нам за її організацію та збереження, але, натомість, він дарує нам одну із своїх робіт. Таким чином, якщо перевести це на гроші, виходить, що ми щороку поповнюємо колекцію на 200-250 тис. грн. І це великий плюс, адже одна з основних функцій музею – поповнення та збереження колекції мистецьких творів, які коштують дуже дорого», - розповіла директор.
Ще один проект художнього музею - це галерея «На Проскурівській». Тут за символічну плату свої виставки можуть організувати художники-аматори, молоді художники, майстри народної творчості. «Умови тут більш демократичні – вільний вхід, відвідувачі мають можливість придбати у авторів роботи, що сподобалися, - розповіла Людмила Володимирівна. - Тут ми в першу чергу хочемо познайомити хмельничан з роботами митців нашої області, зокрема народних майстрів».
Також у художньому музеї займаються випуском та розповсюдженням друкованої продукції, яка презентує музейні експонати. Найближчим часом музей планує презентувати ілюстрований путівник, що міститиме детальну інформацію про музейну колекцію та сам заклад. А план на майбутнє – створити ілюстрований каталог повної музейної колекції, яка складає близько семи тисяч витворів мистецтва.
Пізнавальні літуроки
Наразі Хмельницький обласний літературний музей не планує вводити якісь додаткові платні послуги. «Ми проводимо екскурсії, як оглядові, так і тематичні, а також літературні уроки. У нас є розроблена тематика уроків, наприклад, «Тарас Шевченко на Поділлі», «Леся Українка та її зв’язок з Поділлям», «Подільські письменники – дітям» та багато інших, - розповіла старший науковий співробітник літературного музею Людмила Данилюк. - Ми роздаємо програми в школи, вузи, а педагоги замовляють теми. Літуроки можуть прослухати не лише учні чи студенти, а й доросла аудиторія».
Коштує замовлення дешево – 1 грн зі слухача. Іноді, особливо до визначних дат, ювілеїв, музей сам запрошуємо відвідувачів на тематичні заходи. Якщо ж знайдуться бажаючі дізнатися більше інформації з теми, якої немає в програмі музею, досить швидко працівники закладу можуть її розробити.
Інформаційна служба газети «Діловий тижневик «ВСІМ»

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:22 У Хмельницькому районі зіткнулись трактор і «BMW». Є постраждалий 10:19 Смертельна ДТП на Хмельниччині: чоловік випав з мотоблоку 09:31 У Хмельницькому районі засудили «закладчицю» з Полтавщини 20:55 Наймолодшому було 20. На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками Від читача 18:28 Актуально про серцево-судинні захворювання | завідувач ВІКІР №1 КНП "ХОССЦ" Юлія САВІЦЬКА (відео) 20:09 Хто зможе отримати «бронь» за новим законом про мобілізацію 19:37 Родинам полеглих на війні захисників із Хмельниччини вручили державні нагороди 19:14 Лікар до 30: інтерв’ю із ревматологом Дар’єю Голованчук photo_camera 18:41 У міськраді провели засідання виконкому. Які результати? 18:02 Залишилася дружина та донька: у Хмельницькому попрощалися із Героєм Віктором Марценюком photo_camera 17:27 Ціни на квартири у Хмельницькому та зміни за рік (ІНФОГРАФІКА) 17:03 Московський піп з Хмельниччини постане перед судом за підтримку агресії росії 16:34 На Хмельниччині зіткнулися легковик і трактор: водія авто затиснуло в салоні 16:33 «Батьківщина» проти чергового збільшення ціни на електроенергію (пресслужба ВО «Батьківщина») 16:06 Йому було 18. Хмельницький прощатиметься з «азовцем» Павлом Фостиком photo_camera 15:31 «Укрпошта» продаватиме на аукціонах посилки, які не забрали за пів року 14:55 У Хмельницькій АЕС прокоментували ситуацію з мертвою рибою у водоймі-охолоджувачі 14:11 Керівник Кам’янець-Подільського музею сам собі призначав доплати і премії, – Держаудитслужба 13:38 Пожежа на Грушевського: з багатоповерхівки рятували людей і кота photo_camera 13:02 Хмельницькі підприємці отримали по 250 тисяч гривень мікрогрантів photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up