"Я розкрив секрет українців", каже тернополянин Олександр Башта

"Я розкрив секрет українців", каже тернополянин Олександр Башта
Мати власну думку про все і не боятися її висловлювати - риса гідна справжнього чоловіка.

Тернополянин Олександр Башта (48 р.) вважає, що має право говорити на загал, адже, будучи інвалідом І-ї групи, зумів дати раду собі, своїй сім'ї. Хоча інші - ті, кому часто нічого не бракує - сидять, склавши руки, і скиглять, нарікаючи на долю та кризу.
- Ти знаєш - я знову літаю! - це була одна з перших фраз пана Олександра, коли ми сіли пити чай у дуже затишній дерев'яній альтанці, що стоїть позаду будинку родини Башт у Кутківцях. Очі чоловіка при цих словах аж заблистіли. - Мій знайомий купив собі невеликий двомісний літак. Самому в повітря підніматися трохи боязко, от він і попросив мене приєднатися. Ми вже кілька разів у повітря піднімалися, кружляли над Кутківцями, навіть до Івачівського ставу долітали... Це - не лайнер, звісно, але відчуття - супер!
"Чекаємо на "варягів"
- Ну, на землі ви теж встигаєте багато... - киваємо на ставки з декоративними карасями, садок, клітки з папугами.
- Та тут роботи - непочатий край. Ті, хто має власний будинок, мене зрозуміють. По-тихеньку добавляємо деревця до свого дендропарку (пан Олександр дуже любить рідкісні хвойні дерева - прим. ред.). Альпійськими гірками моя дружина Ірина опікується. На ній і на Анізі Василівні (тещі Олександра - прим. ред.) тут все тримається... Вони як бджілки щодня щось копають, сіють... Якби всі з такою насолодою працювали, був би і в родинах лад, зрештою, і в державі теж.
Я розкрив секрет, чому ми такі начебто роботящі українці так погано живемо. Уяви собі таку картину: у морі алкоголю плаває такий великий шматок, перепрошую, багна. На ній сидять 47 мільйонів розумних-прерозумних українців, і кожен гребе туди, куди хоче. Врешті виходить, що той острів нікуди не пливе. Жаль... Адже навіть при тих можливостях, які нині маємо, ми могли б жити набагато цікавіше. Такий у нас менталітет - думаємо лише про те, як набити тугіше свою кишеню, хоча на той світ підемо лише з тим, що несемо у своїй душі. Думаю, це наслідки тієї бідосі, в якій нас змушували жити за Союзу. Люди нашого покоління 100% пам'ятають свої перші джинси, черги в магазинах і таке інше. Втім, нормальна людина не повинна мати таких спогадів. Як на мене, в Україні має змінитися навіть не п'ять, а більше поколінь, аби до влади прийшли особистості з новою свідомістю. 
- То що ж нам заважає?
- Біда в тому, що у нас не виховують у людей правильне мислення. Відтак усі кричать: "Треба провести перевибори! Прийдуть до влади нові, буде краще..." Хто прийде? По-перше, нових як таких немає. Тому що навіть молоді надто довго стояли позаду старих і вже цим - зіпсовані. Розумні і порядні в тому середовищі не можуть вижити, бо в них інші пріоритети. По-друге, хто дасть гарантію, що ті, хто прийде, будуть кращими? Швидше за все, досягнуть свого ще більші пройди, причому - без будь-якого досвіду, а лише з якимись особистими амбіціями. Однак споживацький підхід живучий: хтось прийде і нам все зробить! Чекаємо на "варягів", замість того, щоб казати: "Та ні, панове... Зміст існування держави, її спрямування - лише у забезпеченні умов для того життя, яке ми створимо собі самі". Держава, як максимум, потрібна для того, щоб забрати якусь частину грошей у працюючих і правильно їх розподілити між пенсіонерами та іншими категоріями людей, які справді не можуть з якихось причин самі себе забезпечити. У решту питань вона навіть не має настільки сильно втручатися. Так, вона повинна вирішувати проблеми того сектору економіки, який їй належить. Решту ж люди мають створювати собі самі! Але - ні, ми шукаємо "месію".
У кожного - своє місце
- Може, люди "зі сторони" видаються нам мудрішими?
- Згоден, на тлі загальної маси люди, яких ми обираємо, справді, виділяються, бо красиво вдягаються, вміють гарно говорити... Але вони ніколи не будуть безпосередніми виконавцями тих справ, що потрібні конкретній людині чи громаді. Та не будуть Янукович чи Тимошенко думати про біди тернополян! У прем'єр-міністра чи президента - інші функції. Тому іншим має бути саме сприйняття обов'язків цих посадових осіб. Не варто шукати месію, виправдовуючи цим своє небажання працювати. Ніхто не прийде, аби нам зробити добре!
До речі, раніше, коли стежив за Ющенком, то деякі його вчинки пояснював для себе інстинктом самозбереження. Йдеться хочаб про загравання з Кучмою. Думалося - настане час і він скаже, що має повний контроль над ситуацією, і тепер працюватиме. Натомість почалися просто дивні речі, адже перемогла загальна безвідповідальність. Про це можна багато говорити, але кожен розімний чоловік знає: якщо закони не виконуються, отже, комуть так треба.
Подекуди тепер вже чути заяви: "Не треба нам їх. Потрібно самим чогось досягати". Але це - перші "паростки". Хоча в розвинутих державах люди мислять тільки так! Вони покладаються лише на себе. Адже ніде в світі на деревах гроші не ростуть замість листя. Однак якось люди там живуть, дають собі раду. І держави там процвітають!
- Хто з відомих політиків вам симпатичніший?
- Звісно, Тимошенко на тлі нашого політичного бомонду виглядає найкраще. Яким би професіоналом (за словами своїх прихильників) не був Янукович, він все одно не досягне популярності Леді Ю. Адже людина, яка не може донести до народу свої ідеї, цілі, не здатна нікого повести за собою. Так, з певним багажем знань ти можеш бути керівником автотранспортного підприємства. Там ти будеш на своєму місці. Але це зовсім не означає, що тобі під силу бути очільником держави! До речі, я зауважив, що з регіоналами останнім часом серйозно хтось працює, задля підняття їхнього авторитету та поліпшення іміджу. Пані Герман, то взагалі щось надзвичайне... До речі, всі харизматичні особистості цієї партії - Герман, Сухий, Шуфрич, навіть Чорновіл - вихідці із Західної України. Чому? Бо цих людей трохи по-іншому виховували. На Сході досі процвітає "совок", причому такий... безпардонний, неотесаний. "Регіонали" повторюють як заведені: Ющенко - поганий, Тимошенко - погана. І це "залягає" у головах. І лише думаюча людина розуміє, що вони начебто говорять правильно, однак не пропонують нічого конструктивного! Припускаю, якби Янукович залишився прем'єром, то взагалі невідомо що творилося б...
До добра веде один шлях
- Як ви сприймаєте розмови про "сильну руку"?
- Людям врешті слід зрозуміти: основний виконавець - це ми! Зрештою, може, нам не стільки сильна рука потрібна, а розумна? Втім, і їй нині буде тяжко. Хто зараз скаже, що точно знає, як вивести державу з кризи? Цей процес в Україні взагалі некерований. Тимошенко мала рацію, коли казала, що ми не повинні були настільки відчути вплив світової кризи. Звісно, якщо хтось робив щось на експорт, то тепер потреба у такому товарі може поменшати, а відтак бюджет отримає менше податків. Але щоб так! У деяких галузях фактично до колапсу дійшло. Проте такого не мало статися. Отже, або хтось свідомо заганяє країну в такі рамки, аби люди відчували незадоволення, або просто через дурість свою ми помилки робимо. Хоча в друге я якось не вірю...
- Отже, хтось свідомо веде Україну до прірви...
- Найцікавіше те, що і ті, й інші начебто прагнуть добра для держави. Але ж шлях до благополуччя - лише один, протилежними дорогами до нього не дійдеш! Подивіться на поляків. От - мудрі люди! Насамперед, вони патріоти своєї держави. Хтось із відомих поляків сказав: "Які б не прийшли парламентарії до сейму, коли вони сідають і починають свою політичну гру, у них весь час виходить мазурка". У нас, окрім какафонії, у Верховній Раді нічого не виходить. Чого їхня поведінка варта? Якщо ти представляєш політичну силу, то маєш відповідати цьому статусу. Я ще зрозумів би, якби дійшло до ламання мікрофонів і трибун, коли хтось захотів би "пропхати" рішення... про розстріл у Тернополі 20-ти людей, приміром. Навіщо битися за якісь економічні закони? Адже одні мають право щось пропонувати і втілювати, а за іншими зберігається можливість робити власні висновки і критикувати. Втім, їхня політична боротьба - неетична, безпардонна. Тому апелювання до даних соцопитувань під час, скажімо, телепрограм часом звучить смішно. М'яко кажучи, ті "статистичні дані" можуть бути обманом. Тому обличчя соціологів людям вже почали набридати ще бульше, ніж "мармизи" політиків. 
"Політики поводяться безвідповідально
- Що ж наші політики роблять, на вашу думку, не так?
- Насамперед, вони повинні стежити за настроями своїх прихильників і підлаштовуватися під них. А вони, наче живуть на іншій планеті. Втім, найгірше те, що політики поводяться безвідповідально: сьогодні збрехав - пройшло, а не дай Бог, ще й допомогло, то завтра вже так брешеться!.. У нас, заради втілення власних бажань люди здатні йти проти всіх законів логіки, економіки, навіть природи. Тому й не повертаються в Україну ті, хто звідси свого часу вирвався.
Спочатку робимо, а тоді думаємо
- Коли тілько-но про кризу заговорили, було багато розмов про масове повернення заробітчан...
- Як на мене, це спеціально хтось таку "качку" запустив. Звісно, якась частка заробітчан повернеться, зрештою, так було завжди. Однак розумні та працьовиті люди там мають більше шансів себе реалізувати, тому швидко приживаються і про поверення навіть не думають... До того ж, в Україні тепер почали кричати про оподаткування доходів заробітчан. Це просто абсурд. Адже будь-якому заробітчанину зараз вигідніше тримати свої заощадження в іноземних банках, аніж передавати в Україну, навіть якщо він розраховує на отримання тут пенсії. По-перше, чи доживе він до тієї пенсії? По-друге, чи не обдурять його черговий раз на батьківщині? Зате армія чиновників уже взялася рахувати, скільки можна стягнути з тих людей... У нас не вперше так - спочатку з'являється якась ідея, її відразу реалізовують, а тоді доходить, що вона відверто дурна. Так, і з транспортним податком було, і з підняттям тарифів на електропостачання.  
- Що порадите нині людям?
- Насамперед, стежити за своїми думками та вчинками, а не заглядати, що "росте у чужому городі". Звичайно, це складніше, аніж бути для всіх прокурором. Ми ж все і про всіх знаємо, нам відомо, як кожен із них мав поступити... А лише за собою не стежимо. Зрештою, чому таке задоволення люди отримують від того, що "чистять" об когось свою язики? Невже від цього їм легше стає? Я не можу зрозуміти: як може стати легше від того, що ти дізнався, що хтось із кимось переспав чи посварився. Якщо ти кудись своїми ногами підеш і щось нове побачиш, якщо щось власними руками зробиш, якийсь проект у своїй голові створиш, а потім сам втілиш - ось це позитив! Коли самий останній українець зрозуміє, що його щастя і благополуччя - тільки у його руках, лише тоді з'явиться "тяжіння" до правильного життя, розумні люди почнуть домінувати над рештою і формуватимуть справжню еліту.   

Довідка
Олександр Башта народився 16.05.1961 р. у Стриї. Його виховували батько і тітка.
Закінчив Балашівське військове вище училище льотчиків. За фахом - льотчик-інженер.
У Тернопіль приїхав у 1989 р. Тут пообіцяли роботу в місцевому аеропорту. Проте не судилося. Довелося шукати себе в іншому - став тренером з тенісу. Керував секцією, яка займалася на кортах заводу "Ватра".
Одружений. Син Сашко народився у грудні 1991 р.
Аварія, що призвела до інвалідності, сталася 24.08.1992 р. Олександр жартома називає цю трагедію "авіакатастрофою".
Олександр Башта - кількаразовий чемпіон з плавання серед інвалідів. Свого часу захищав честь України і в змаганнях з тенісу на інвалідних візках. Об'їздив майже всю Європу, побував в Америці.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    і де ж то він народився??? у Стриї, чи у Стрию???
  • Anonymous

    не знаю цієї людини але порівнювати нашу країну з отаким : "у морі алкоголю плаває такий великий шматок, перепрошую, багна. На ній сидять 47 мільйонів розумних-прерозумних українців, і кожен гребе туди, куди хоче. Врешті виходить, що той острів нікуди не пливе. " ?????? обзивати свою країну куском багна? це неприпустимо.

    Anonymous reply Anonymous

    Гостю. Я згідний. з Вами.Не варто так принижувати свій народ, часткою якого кожен зх нас є. Тому й ми так живемо.
  • Anonymous

    Розумні слова чоловік говорить, погоджуюсь із ним.
  • Anonymous

    Від спілкування з Баштою завжди отримуєш заряд позитивноі енергіі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up