На уроках трудового тернопільські учениці вишили собі сорочки

На уроках трудового тернопільські учениці вишили собі сорочки
Сорочки з калиною, дзвіночками і різноманітними орнаментами вишили на уроках трудового навчання учениці дев'ятих класів школи №29. Свої роботи дівчата показали вчителям, організувавши у школі дефіле вишиванок.

 


Вишивати сорочки на уроці трудового навчання - ідея вчителя Ірини Корчевської. Таким чином учні підтримали ідею управління освіти, яке пропагує одягати вишиванки на випускні. До випускного ученицям ще два роки, проте вишивати вже навчилися. До того ж вишивали вони ще й на гуртках у позаурочний час. Адже лише на уроці не встигали б, розповідає вчитель.
- Це роботи учениць, які вони виготовляли протягом навчального року, тепер же зробили творчий їх захист, - каже Ірина Корчевська.
Нагадаємо, у власноруч пошитому одязі учні пані Корчевської дефілюють вже кілька років поспіль. Приміром, у минулі роки дівчатка демонстрували сукні, спідниці, блузи, фартушки. Ідеї фасонів учениці брали із журналів моди.
Шукали різні узори
На уроці трудового дівчата освоїли різні техніки вишивки, займалися кроєм і шиттям сорочок, продовжує вчитель.
- Дівчата самі вигадували свої номери, самі й стали моделями власних робіт, каже вчитель. - Гадаю, це дуже добре для учнів. Адже вони себе почувають впевненіше та розкутіше, долають комплекси і страх перед публікою.
Кожна учениця, за словами пані Корчевської, вибирала свій фасон сорочки і візерунок. А це дуже копітка праця, яка вимагає терпіння, хорошого володіння кольоровою гамою.
- Дівчата вивчили символи та обереги вишивки. Відомо ж, що кожен візерунок несе свою символіку, - каже Ірина Корчевська. - Колись не можна було, щоб узори на сорочках повторювалися. Якщо в якоїсь дівчини була сорочка з таким же візерунком, то це вважалося ганьбою. То й учениці наслідували народні звичаї, кожна шукала свій власний узор.
Фантазували над фасонами
Також учениці фантазували над фасонами вишиванок. У кого сорочка довша, в кого коротша, в одній рукав коротенький у формі дзвіночка, є рукави і на три чверті, і довгі.
- Раніше ми планували з учнями пошити сорочки у стилі фолк, а вийшли вишиванки, - радіє вчитель. - Тішить це, що дівчатка самі все робили, а не просили мам і бабусь.
Під перед дефіле учениць пані Корчевська розповіла кілька народних звичаїв, пов'язаних із вишиванками. Приміром, коли невістка вишивала свекрусі сорочку, то вимочувала її у солоній воді. Це робили для того, аби потім не лити через свекруху сліз.
- Вишивали колись лише дуже близьким людям: братам, сестрам, коханим, - розповідає пані Корчевська. - Чоловічі сорочки починали вишивати в чоловічий день, жіночі - в жіночий.
Вишивала білим по чорному
Учениці Анаcтасія Качанова (14 р.) і Наталія Журавель (14 р.) пошили свої сорочки у сучасних фасонах. В Анастасії сорочка пошита у формі топа і вишита червоними дзвіночками. Вишиванка має широкий виріз, який відкриває плечі, а знизу - широкий пояс-гумку. Однокласниця Наталія вишила сорочку квітами і калиною. Її сорочка з коротким рукавом, пошита під фасон сучасної блузки. В Анастасії вже є вишиванка, яку вишила бабуся. У Наталії ця сорочка, вишита власноруч, - перша.
- Гадаю, одягнемо вишиванки не раз, - каже Анастасія. - Наприклад, на День міста чи День незалежності.
Дівчата розповіли, що вишивали на канві. Її прикріпили на тканину, з якої мали пошити сорочку. Коли ж візерунок був готовий, витягли нитки канви. Тоді квіти і калина наче розцвіли на тканині.


Цікава вишиванка у дев'ятикласниці Анастасії Лещишин. Узор білими нитками вишитий на чорному полотні.
- Ми разом із мамою вигадали такий узор, - каже дівчина. - Я вишивала шовковими нитками. Було дуже важко, бо нитка тонка і часто закручувалася.
А Марія Півторак навіть до сорочки пошила та вишила візерунком ще й спідничку.
- Я вишивала ниткою-ірисом, - каже дівчина. - А блузку і спідничку пошила із чорного батисту.
До речі, Марія Півторак посіла перше місце із трудового навчання на міській олімпіаді та друге на обласній.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Вишиванки отличные а девки ну очень некрасивые . Хоть одну бы нормальную для фотки нашли. А блондинка на первой фотке воообще ЖЕСТЬ

    Anonymous reply Anonymous

    так гарних дівчат таки треба пошукати... а тут діти ще, їх краса розвидніється може з часом, а може і ні :) навчаться як правильно доглядати за обличчям та волоссям, як наносити макіяж... бо зараз школярки ліплять на очі та губи все що попало, а волосся чудернацько вистригають чи фарбують...

    Anonymous reply Anonymous

    Ідіть ви мудаки! ДІвчата гарні і нормальні!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up