Везли отруту німцям, а привезли у Вінницю

Везли отруту німцям, а привезли у Вінницю
Уже понад вісім місяців на Вінниччині в неналежних умовах „гостюють” десятки тонн отруйних хімічних речовин. Звичайно це несе загрозу життю та здоров’ю тисяч наших земляків. Минулої осені підприємство „Віннспецпостач” привезло небезпечний вантаж до Вінниці. У листопаді він був виявлений працівниками СБУ в непридатних для зберігання вагончиках на вул. Тарногродського. Після цього отрутохімікати перевезли до Тростянця.

У таких умовах отрутохімікати "зберігалися" на вул. Тарногородського у Вінниці восени минулого року

 

Відео дня
>Отже, допомігши одним областям очиститись від пестицидів, вінницька фірма привезла хімічну „бомбу” до нас. Усе розпочалося відтоді, як „Віннспецпостач” виграв тендер на утилізацію так званих хімічних засобів захисту рослин з Донецької та Київської областей, а також міста Севастополя, не маючи відповідної ліцензії. Для цього місцеві державні адміністрації запланували витратити понад два мільйони гривень. У договорі було вказано, що хімікати будуть перевезені до Кіровограда та утилізовані на підприємстві „Еко-центр”. За документами вартість утилізації становила близько 2200 гривень за тону. Ціна досить низька, оскільки підприємства, які проводять утилізацію, брали на той час за одну тонну не менше 12 тисяч гривень. Але ще більш дивним виявилося те, що дорога з Донецька та Севастополя до Кіровограда пролягла через Вінницьку область. Представники „Віннспецпостачу” намагалися пояснити це тим, що пестициди планували утилізувати чомусь у Німеччині. Щоправда знайти кінці в цьому питанні буде непросто – за дивним збігом обставин, восени зловмисники викрали документи з фірми. Але в того, хто знає хоч трохи математику та розцінки на перевезення, виникає логічне запитання, за які кошти „Віннспецпостач” збирався везти та утилізувати такий небезпечний вантаж до Німеччини.
Окреме питання виникло щодо діяльності вже згаданої кіровоградської фірми „Еко-центр” - її також позбавили ліцензії. Виявилося, що це підприємство здатне лише частково нейтралізувати пестициди, понижуючи клас їхньої небезпеки. У фірми просто не було потужностей, щоб провести повний цикл утилізації.

Ця вся отрута з інших областей до цього часу в Тростянці на Вінниччині


У березні з майже детективною передісторією частину хімікатів з Тростянця все ж було вивезено до міста Шостка в Сумську область та утилізовано на підприємстві „Елга”. Проте близько 40 тонн небезпечної хімії все ще залишилося на Вінниччині.
Завдяки поданню управління СБУ у Вінницькій області та рішенню Ленінського районного суду Контрольно-ревізійні управління Київської, Донецької областей та міста Севастополя з кінця травня розпочали проводити перевірку діяльності фірми „Віннспецпостач”. Серед іншого вони мають встановити чи не була завищена фірмою вартість робіт по принципу „робота на одну гривню, а просимо три”.
За повідомленням прес-служби УСБУ у Вінницькій області, за поданням їх служби Донецькою та Севастопольською державними адміністраціями була призупинена виплата коштів на рахунки „Віннспецпостачу”, поки їм не буде надано документального підтвердження про повну утилізацію хімікатів. Проте вінницька фірма вже встигла отримати у Севастополі з 247 тисяч гривень -173 тисячі, а в Донецьку з 998641 грн – 511 тисяч.
А що ж у цій ситуації роблять наші екологи? За словами начальника державної екологічної інспекції у Вінницькій області Віталія Мельника, днями з цього питання спеціальною комісією розпочата перевірка. Розповісти щось більше він пообіцяв уже за її результатами. Подібну відповідь ми почули і в облдержадміністрації. У зв’язку з цим виникає питання, чому комісія створена лише тепер і скільки часу ще лежатимуть десятки тонн чужих і небезпечних отрутохімікатів на Вінниччині?

P.S. Через неналежне зберігання, пестициди змінили свою первинну хімічну формулу. Експертиза не може встановити хімічний склад речовин, які перебувають до цього часу на складі в Тростянці - невідомо в яку реакцію вони можуть вступити у будь-який момент

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    http://unian.net/rus/news/news-321938.html
  • Anonymous

    А хто за це все беззаконня буде выдповідати? Якщо фактичним власником "Віннспецпостачу" є батько начальника управління екології в області, Бабич.

    Anonymous reply Anonymous

    Комуняки оставили нам в наследие тонны химии, чтобы даже после их политической смерти уничтожать порабощённые в прошлом ими народы. Новый Нюрнберг для них нужен обязательно.

    Anonymous reply Anonymous

    СБУ молодці. Хоча на них останнім часом ллють бруд, але стає зрозуміло чому. Це єдиний правоохоронний орган, який дбає про безпеку українців.

    Anonymous reply Anonymous

    У тебе що вавка в голові? Подивися чим вони відчитуються і ставлять собі в заслугу . Почитай уважно статті в пресі про ці "величезні здобутки"Ю а тоді дай відповідь чи є в них розповіді про результати по тим напрямкам роботи , які покладені на них законом? Чи мова йде майже про стовідсоткове дублювання інших структур ? Ця служба давно вже нижче плінтуса
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:04 На Донеччині загинув Юрій Іванина з Іллінців 20:18 Вінничан запрошують на відкриття фотовиставки Максима Кривцова на псевдо «Далі» 19:35 У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах? 19:12 До Міжнародного дня сім'ї у Вінниці проведуть захід «Сильні, вільні та спортивні» Від читача 13:38 На Вінниччині відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 18:44 Після десятків років занепаду легендарний «Шоколадний будинок» відреставрували. Ми побували всередині play_circle_filled 18:23 До п'яти років за ґратами засудили бухгалтерку за привласнення бюджетних коштів 18:05 У Вінниці складно врятувати безпритульну тварину? Історія загибелі кота оголила великі проблеми photo_camera 17:19 Нічний дебош у Вінниці: п'яні хулігани розбили вікно та шуміли у під'їзді photo_camera 17:08 Кому належить недобудова на Соборній? І ще про історію її «вічного ремонту» photo_camera 16:19 Минулої доби у двох ДТП травмувалися троє дітей та троє дорослих photo_camera 15:25 На війні загинув легендарний боєць «Азова» 21-річний вінничанин Назарій «Грінка» Гринцевич play_circle_filled photo_camera 14:22 Захисник з Вінниччини Василь Грабійчук отримав нагороду від Головкома ЗСУ photo_camera 14:20 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 13:21 У восьми криницях Вінниці виявили неякісну воду. Адреси 12:23 З початку травня на навчальних автівках змінилося маркування 11:51 Запустили масштабний волонтерський проєкт «Подільські дрони». Мета — збирати по тисячі FPV щомісяця photo_camera 11:25 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:21 Небайдужі вінничани повідомили патрульним про п'яного водія photo_camera 10:23 Без води та світла. Де у Вінниці 7 травня відключатимуть послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up