На етнофетиваль "Підкамінь" з'їхалися сотні тернополян

На етнофетиваль "Підкамінь" з'їхалися сотні тернополян
Вчилися гончарству, лозоплетінню і соломоплетінню, слухали відомі музичні гурти, танцювали під український DJ-парад та навіть купалися в болоті на етнофестивалі "Підкамінь", що відбувався 24-26 липня в містечку Підкамінь, що на Львівщині.

Важливим моментом "Підкаменю" стало те, що вхід на фестиваль у вишиванках був безкоштовний, без них же коштував 30 гривень. Саме тому переважна більшість гостей фесту приїхали на нього в українських вишитих сорочках, а дехто й повністю в українському строї.
- А навіщо платити 30 гривень, якщо у вишитій сорочці можна пройти безкоштовно, - каже тернополянка Ірина (20 р.). - Крім того, я взагалі дуже люблю вишиванки, носила б їх хоч кожен день, а тут така гарна нагода видалась.

Тернополяни на кожному кроці
Розпочався фестиваль у п'ятницю, 24 липня, проте люди на свято почали з'їжджатися навіть раніше. Вже у четвер у наметовому містечку та в лісі, біля якого і проводять фестиваль, було чимало наметів. Зокрема, чимало і тернопільських.
- Приїхали ще в четвер ввечері, щоб встигнути розкласти намети та вивчити територію ще до початку фестивалю, - каже тернополянин Андрій Муха (22 р.). - Ми так робимо на всіх фестах, бо тоді вже у перший-другий день вдається відчувати себе як вдома.
До речі, саме тернопільських, ну ще, звісно, і львівських гостей на "Підкамені" було найбільше. На кожному кроці можна було зустріти якихось знайомих. Таким чином зустрілися давні знайомі тернополянин Андрій Гриців (18 р.) і тернополянка Квітослава Фенюк (18 р.).
- Зустрілися ми зовсім випадково, бо на фест приїхали окремо, з різними людьми, та ще й намети наші у зовсім різних місцях, - розповідає Квітослава. - А взагалі ми знайомі вже давно, вчилися в паралельних класах в українській гімназії.
Андрій і Квітослава розповіли, що фест їм сподобався ще із самого початку, атмосфера дуже позитивна та організовано все досить непогано.
- Однак трохи неприємно було, коли я їхав Бродівським автобусом із Тернополя в Підкамінь, - посміхається Андрій. - Маршрутка була настільки переповнена, що пасажири нагадували шпроти в банці, навіть дихати не було чим.
Квітослава ж розповіла, що вона, на відміну від Андрія, доїхала досить добре, майже в порожньому транспорті.
- Мені дуже сподобалося на тому велетенському камені, там наче відчуваєш волю. То дуже класне відчуття, - каже дівчина.

Відео дня
>

У болото - охолоджуватися
Минулого року на "Підкамені-2008" через дощі було величезне болото. Цього ж разу погода була сухою, тому організатори вирішили для збереження попередньої "фішки" створити штучне болото, яке красувалося в центрі території фестивалю. Найцікавішим було те, що штучне болото розташували на футбольному полі, тож з обох його боків були ворота.
- От хотів би я подивитися, як хтось у цьому болоті футбол грає. То, напевно, було б дуже весело, - посміхається гість фесту Сашко Кріль (23 р.). - Хоча не виключено, що мені самому щось у голову стукне, я тут гру організую.
Чекати довго, поки хтось залізе у болото, не довелося. Дві дівчини з Бродів Оля (18 р.) і Мар'яна (17 р.) просто у вишиванках полізли туди. Вони, правда, не планували падати чи купатися в ньому, але це в них таки вийшло випадково.
- Сьогодні така неймовірна спека, що ми її таки не витримали і полізли в болото, щоб хоч трохи охолодитися, - розповідає Оля. - Але так вийшло, що Мар'яна послизнулася і впала в болото, а потім ще й мене кинула. Ми забруднилися з ніг до голови. Втрачати уже було нічого, тож ми насолодилися "боротьбою" у болоті - це було весело.
Дивлячись на те, як дівчата радіють, борсаючись у багнюці, їхній приклад наслідувало ще чимало людей, а потім футбольне поле, заповнене болотом, фестивалів ці почали використовувати за призначенням - грали там у футбол.

В туалет - до лісу
Вдень на "Підкамені" функціонувала мала сцена, там глядачів тішили фольклорні колективи Бродівщини. Одночасно на великій сцені саунд-чеки проводили гурти "Кому вниз", "Очеретяний кіт", "ТІК" та інші. До речі, на саунд-чеках людей було теж чимало, наче на справжньому концерті.
Загалом фестиваль організували непогано, відгукувалися про свято його гості. Єдине, чого не вистачало, - туалетів, особливо це відчувалося, коли в них виникала нагальна потреба. Адже для того, щоб зайти в дерев'яний, доводилося чекати по 5-10 хвилин.
- З туалетами тут дійсно проблема, - каже тернополянин Ігор (21 р.). - Але зрештою - під боком ліс... Зважаючи на черги біля туалетів, довелося ходити саме туди. А що, природа, краса!
Зате тішило те, що було кілька душових кабінок. Щоправда, митися в них могли ті, хто не боїться холодної води.
- Душ класний! Те, що вода холодна, лише "плюс" після такої спеки, - радісно вигукує львів'янин Олег Синовець (24 р.). - Освіжився й відчув прилив сил.
Фестивальні дні тривали до пізньої ночі. Адже після виступів таких відомих гуртів, як "Тінь Сонця", Mad Heads XL, "ТІК", "Кому вниз" та інших, до 2.00 тривали DJ-паради.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Mad Heads XL - не було http://schpop.livejournal.com/252959.html
  • Anonymous

    Хороше свято.Для душі.Там дійсно можна побачити патріотизм нашоЇ націЇ.Але відверто кажучи .Культура деяких людей бажала бути кращою.Але це від того що люди незнали міри від випитого.

    Anonymous reply Anonymous

    Добре вам тернополянам, а унас у Вінниці Артполе цього року перетворили на якесь збіговисько
  • Anonymous

    а я була на фестивалі - прикольно, мені сподобалось Особливо адреналінпіднімається на камені - вилізти ще вилізеш, а от злізти страшно - думаєш хоч би не впасти...а коли на землі вже стоїш - то радості.....
  • Anonymous

    класно було! а у мене саме у ці дні був настрій не дуже, тому я знайшла тисячу причин, щоб не поїхати на фест і взагалі нікуди не поїхати :) щоправда з настроєм вже все ок! ху! поїду кудись next тижня :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк Від читача 09:22 У конструктивній співпраці – ефективна робота 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up