У Тернополі захищати тварин взялася громада

У Тернополі захищати тварин взялася громада
Тернопільські захисники тварин б’ють на сполох: у місті на очах дорослих і дітей повільно гинуть безпритульні собаки. Люди вже звертаються до різних інстанцій із запитаннями: чому знищують тварин у такий дикий спосіб?

Приблизно три тижні тому тернополянин Руслан Кіт (33 р.) був свідком того, як собак забирали з вул. Лесі Українки.
— Це була шоста година ранку. Я збирався на роботу і випадково визирнув у вікно, — розповідає пан Кіт. — Побачив, як четверо чоловіків тягнули собаку палицею, на кінці якої був зашморг.
Тварині, напевне, перед тим щось вкололи, бо вона нетвердо стояла на ногах, припускає тернополянин.
— Коли собак забрали, на асфальті залишилася кров, — згадує Руслан Кіт. — Назад їх ніхто не повертав.
Куди зникають собаки?
На громадській раді RIA небайдужі тернополяни вирішили подати звернення до мера з вимогою припинити вилов безпритульних собак
“Або ми, або вони...” — так категорично висловлюються про бездомних тварин тернополяни на Інтернет- сайті 20minut.ua. “Собаки кращі, ніж деякі люди...” — відповідають їм інші. Тим часом редакційний телефон вже півроку “гарячий” від дзвінків тернополян. Люди скаржаться, що ходити містом небезпечно — бродячі собаки нападають на дорослих і дітей. А приблизно місяць тому зміст дзвінків змінився. Собак забирають із вулиць міста, кажуть тернополяни, але назад не повертають. Куди вони зникають — невідомо.
У всіх на вустах недавній випадок із собакою Лаймою, яка охороняла будівництво. Тернополяни фактично “відвоювали” її у комунальників, які впіймали її нібито для стерилізації. Тварині встигли зробити заспокійливий укол, від якого вона... померла. Ветеринари не змогли її врятувати.
Влада розводить руками — мовляв, тварин стерилізують і відпускають. Адже знищувати бездомних тварин забороняє закон. Не знають про факти знищення собак і у ветеринарному управлінні міста. А тривожні дзвінки продовжують надходити. І це попри те, що у місті вже рік існує притулок для бродячих тварин. Але він не діє: на нього досі не можуть оформити документацію.
Якщо влада не здатна розв’язати проблему законними способами, це має зробити громада, вирішили тернополяни, які взяли участь у засіданні громадської ради Медіа Корпорації RIA 12 серпня. Адже, якщо нічого не робити, ситуація може зайти у глухий кут, як це сталося із задавненою “сміттєвою” проблемою. Звісно, допускати безконтрольного розмноження собак не можна. Зграї здичавілих псів біля смітників — не така вже й неймовірна перспектива. Але чому не брати приклад з Європи, де це питання давно вирішене, причому гуманними методами. Тим більше, що знищувати тварин незаконно, а постраждати можуть і домашні улюбленці тернополян.
Потрібно вирішувати цивілізовано
На громадську раду запросили як небайдужих тернополян, так і представників влади. Утім, від влади не прийшов ніхто.
— Те, що говорять люди, просто жахає. У місті побільшало випадків, коли на вулицях знаходять мертвих собак, — розповідає тернополянка Ірина Тареєва. — Ми з однодумцями вирішили зареєструвати організацію із захисту прав тварин.
Захисники тварин уже у новому юридичному статусі мають намір контролювати дії влади. Адже оббивання порогів чиновників без додаткових важелів впливу наразі видимого результату не дає, каже жінка.
— За кордоном цю проблему вирішили цивілізованим шляхом, — каже член Західноукраїнського товариства з захисту прав тварин у Львові пані Віра (29 р.). — Кожну собаку, яка бігає без повідка і поблизу якої немає господаря, забирають до притулку. А там уже вирішують, чи це безпритульна тварина, чи вона просто загубилася або втекла.
Якщо власник не знаходиться, собаку стерилізують. Якщо вона хвора, її лікують та шукають нових господарів. Якщо ж тварина втекла або загубилася, то власники знають, куди їм звертатися, зауважує пані Віра.
— Я і багато моїх знайомих готові працювати волонтерами у притулку для безпритульних тварин, — розповідає тернополянка. — Але влада не хоче приймати нашої допомоги.
І починати потрібно з себе, переконана пані Віра. Найкращий спосіб допомогти — побачивши бездомну собаку або цуценя, спробувати знайти йому господарів.
— Коли їдете в село, попитайте: може, комусь потрібна собака на господарку. Може, знайомі давно шукають цуценя для дитини, — каже пані Віра. — Це інколи трохи страшно, але голова боїться, а руки роблять. Якщо декілька людей зроблять те, що можуть, безпритульних тварин стане набагато менше.
Жінка не хоче називати свого прізвища та розповідати, що допомагає безпритульним собакам, тому що знає, що під її двері можуть підкидати цуценят. Такі випадки вже були.
Права тварин
захищає закон
Зараз почастішали випадки, коли на вулиці знаходять мертвих собак без видимих причин смерті.
— Декілька днів тому мої знайомі бачили, як поблизу центру міста бігла маленька собачка. Рухалася вона якась дивно, — каже пані Тареєва. — Коли жінка придивилася до тварини, побачила, що з її шиї стирчить шприц. Напевне, їй вкололи препарат, але собака змогла втекти.
Можливо, тіла таких собак-утікачів тернополяни і знаходять на вулиці. Захисники тварин такі дії влади вважають негуманними. Нагадаємо, на доставку тварин до центру та їх стерилізацію у міському бюджеті на 2009 рік передбачили понад 100 тис. грн, зазначив свого часу начальник департаменту ЖКГ Олег Соколовський. Ще 300 тис. грн, за його словами, передбачили на документацію — здачу притулку в експлуатацію.
— Притулок зробили, але собак туди не везуть, — каже пані Тареєва. — Витратили на це купу грошей, а винищують такими варварськими методами.
Захисники тварин вважають, що таким чином влада економить гроші, бо вбити собаку дешевше, аніж утримувати її в притулку.
— Люди, які тут зібралися, мають право створити ініціативну групу та подати звернення про припинення дій комунальних служб, — каже заступник голови Асоціації споживачів комунальних послуг Тарас Білоус (45 р.). — Тим самим вимагати розслідування цих дій.
Щоб когось звинувачувати, потрібні докази. І не завжди міська влада знає, що робиться в притулку, кажуть учасники Громадської ради. Декілька разів членкиня товариства захисту тварин пані Віра приїжджала у притулок, але на місці нікого не було. В управлінні ЖКГ жінці сказали, що директор притулку — Іван Зелененький, а насправді директором є Ярослав Бойко, скаржиться жінка.
На притулок пішло 650 тисяч гривень
— Якщо підготувати звернення про перевірку витрачання коштів, які пішли на облаштування та відкриття притулку, чиновники зреагують, — каже юрист Олена Степанова (37 р.). — У першу чергу ми направимо в мерію запит з проханням прозвітувати про використання коштів постатейно.
Декілька разів пані Віра зверталася в управління ЖКГ та говорила, що хоче доглядати за собаками, які перебувають у притулку.
— Мені казали, що у притулку вже є штат працівників, які там працюють, — каже тернополянка. — І волонтери їм не потрібні, та й притулок... ще не працює.
Спонсорські кошти на утримання та відкриття цього закладу просять переказувати на рахунок управління, каже жінка.
— Знаю багато людей, які можуть та хочуть зробити пожертви на допомогу для безпритульних тварин, — говорить Ірина Тареєва. — Але якщо ми їх перекажемо на запропоновані рахунки, то далі не зможемо їх контролювати.     
Оскільки громаді стали відомі факти негуманного поводження з безпритульними тваринами, можна подати прохання призупинити вилов собак і провести перевірку.
— Наше законодавство розглядає тварин як власність, і кожен власник повинен дбати про належний стан своєї власності, — каже пані Степанова. — І якщо від дій комунальників постраждає домашня собака, власники також мають право звернутись до правоохоронних органів про відшкодування. Ветеринарні лікарі допоможуть
Безпритульні собаки — не просто надокучлива частина “міського пейзажу”. Вони загрожують здоров’ю інших тварин і навіть людей. Адже можуть бути носіями різних хвороб.
— Один із дієвих способів боротьби з безпритульними собаками — це їх стерилізація, — говорить головний спеціаліст Управління ветеринарної медицини у Тернополі Ярослав Остапів (47 р.). — Дуже приємно, що у нашому місті є такі захисники тварин. Ми готові прийти їм на допомогу.
Якщо у дворі чи на підприємстві живе собака, її можна буде стерилізувати безкоштовно, звернувшись в управління ЖКГ або відділ екологічної безпеки.
— Потрібно зателефонувати за телефонами: 25-46-85, 52-06-79 та повідомити про це, — говорить пан Остапів. — За собакою приїдуть працівники комунального управління, заберуть її, а після операції привезуть назад. Також люди можуть привезти собаку самостійно. Але домовлятися про стерилізацію все одно потрібно через ці установи.
Горе-господарі, які виганяють собаку на вулицю, порушують закон і повинні нести відповідальність, переконані тернополяни.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (127)
  • Anonymous

    a vy dumaete za kordonom nema bezprytulnyx tvaryn . e . ale vony ne na vulycjax, vony znaxodjatsja v specialnyx prytulkax. i tam taki prytulky wo duwa radie, wo tvarynky ne mushajutsja. a v nas..... nu jak zavzhdy......ce nascha problema... tilky ludy vynni wo tvaryny opynjajjutsja na vulyci.....jak skazav vidomyj.. my v otvete za tex kogo prirushili.....

    Anonymous reply Anonymous

    взагаліто пяні і наркомани в підїзді наносять більше шкоди ніж собаки, я думаю хай краще в пісочниці сидить собака ніж наркоман. або ше краще давайте прийдемо згоди за одного собаку один алкоголік, і добре буде небуде ні бродяг ні алкоголіків заодно забруднення в місті зменшиться, бо особисто я ніколи незамічав бездомних собак, я їх ніколи не чіпав і вони мене, а від пяниць які поночами під домами кричать шкоди набагато більше, і цікаво чого ті "матусі" не звертають на це уваги. може то ваші чоловіки або недоумковаті діти, які зарас малюють по стінах в підїзді? то цікаво чого ви накинулись на собак які цього всього нероблять і я дійсно думаю шо ті собаки розумніші за ваших чоловіків, чого ви небачите реальної проблеми? собаку можна стералізувати і відпстити він не буде агресивний і розмножуватись не стане, вот ті захисники того добиваються, а алкоголіку стералізація недопоможе. і дійсно задумайтесь шо загрожує ваші дитині насправді... і з чого треба начинати

    Anonymous reply Anonymous

    замітно що ти в шоці, думки в тебе неадекватні. Відношусь до "тих матусь" , твоя писанина це образа для мене та моєї сім"ї. " розумніші за ваших чоловіків" - не суди всіх по собі, з твого допису видно що твій рівень культури і розвитку десь на рівні собак, а то і нижче. А вислів "ваші недоумковаті діти" висвітлив твою персону як найкраще.

    Anonymous reply Anonymous

    надіюсь всі висказались. стільки бруду ... 1) я однозначно поважаю і люблю людей, і якби хоч хтось поцікавився чим я займаюсь - вам можливо стало б совісно 2) в жодному випадку я не закликаю відноситись добре лише до тварин, треба уважно читати. я закликаю поважати усе живе на планеті. але ж деякі дописувачі якщо не прочитали того що бажали - то домислили..... тут сперечатись неварто . бо кожен читає те, що йому дозволяє власний розум і інтелект. про совість -взагалі мовчу. 3) стерилізація тварин - необхідна, але поки що влада не виділила на це коштів!!!! І скажіть будь-ласка , стерилізована собака вже не буде хотіти їсти, (спробуйте на собі) чи може є реальний спосіб розпізнавати яка собака стерилізована , то тільки ту годувати ???? 4) мене вражає ваша жорстокість, особливо молоді мами, я закликала вас просто усвідомити що людина не може вирости порядною і доброю, якщо не навчена любити і оберігати природу. це без зайвого фанатизму, тільки задля блага людини і її майбутнього. я говорила про переоцінку цінностей, бо на даний час суспільство забуло що не одних нас створив Господь. 5) мені дуже соромно за вас , молодь, і щиро жаль вас, бо ваші чудові дітки колись поведуться з вами так , як ви їх навчите. 7)хтось хотів до мене у гості , подивитись чи не блохасті і лишайливі мої діти. НІ, нормальні діти. вони доглянуті і виросли у справжній любові і повазі. як пише один дописувач він не хоче щоб я була його сусідкою. я теж не хочу бути вашою сусідкою. і гостей таких не хочу!!!! А ще я шкодую що своїми коментарями підняла рейтинг цієї статті, бо дізналась хто (в більшості) був дописувачем .... УСІМ ВСЬОГО ДОБРОГО !!!!!!!!!!! БУДЬТЕ ЩАСЛИВІ І БАГАТІ НА ЛЮБОВ , ПОВАГУ І ПОРЯДНІ ВЧИНКИ.

    Anonymous reply Anonymous

    они смотрят и ненавидят, ненавидят и смотрят! ох уж мені це тернопільське бидло, яке сидить весь свій вік і нарікає як йому тєжко жити, а саме і палець об палець не вдарило, щоб шось змінити на краще! захисників є дуже мала кількість і це не лише їх проблема! разом треба працювати - тоді і діти будуть цілі і совість чиста! а говорити кожен вміє, тим паче тернополяни

    Anonymous reply Anonymous

    Никто никуда стрелки не переводит.Вспомнила о наркоманах и пьницах лишь потому что читая коментарии посетителей сайта,сложилось впечатление что виноваты во всем собаки.К сожалению у Тернополя действительно сильный налет провинциальности и загнонасти. Леся,кормить нужно и стерилизованных и нет.В Болгарии стерилизуют и возвращают на то же место.Таким образом не появляется приплод.Пообщайтесь с людьми на базаре.Собак попрошаек все больше и больше. Прокормить нет возможности и смотреть в голодные глаза нет мочи.У меня живут дома подобранные животные и ребенок с мужем и со мной здлровы и не лишайны.В один год пришлось пристраивать по друзьям 6 щенят.Прийдет какой-нибудь верующий(у нас их много) кинет в подъезде щенка и на молитву.Топить грех,а так вроде бы и ничего.А вот как дальше?Но это уже не его проблемы.

    Anonymous reply Anonymous

    А по-моєму, в пісочниці повинні сидіти ТІЛЬКИ ДІТИ! Не нарики, не п"яні і, тим більше, НЕ СОБАКИ! І, зрештою, стаття була про собак, не треба "переводити стрілки" на інші соціальні проблеми-наркоманію, пияцтво, на різне бидло, яке живе поряд з нами. Це вирішенню проблеми бездомних тварин не допоможе.
  • Anonymous

    А що у модераторів немає вихідного?
  • Anonymous

    Ось тут усе про бродячих собак і як їх знищувати: http://www.dangerousdog.info/

    Anonymous reply Anonymous

    Канализационный терроризм и как с ним боротся... http://kanava.biz.nf/mod/pub/article.php?art=680 Как платите так и тушим... http://kanava.biz.nf/mod/pub/article.php?art=681
  • Anonymous

    вониб краще про людей подбали!зоофіли!

    Anonymous reply Anonymous

    просто тут одні зоофоби

    Anonymous reply Anonymous

    Ребята,все вы по своему правы.Давайте отделять мух от котлет.Во-первых,кто-то любит животных,детей,музыку,а кто-то нет.Это их право.Но ни у кого нет права быть жестоким.Ведь этих собак не усыпляют как в Европе,а подвергают мучительной и долгой смерти.Затем зарывают полуживых.Местные жители с.Дычкова жалуются на то,что село превратилось в бойню.Во-вторых. Куда ушли деньги? В статье говориться о 500тыс.Опять разошлись по местячковым карманам.Почему власть не знает что делается в городе?А она у нас ничего не знает ни о дорогах, ни о мусоре,ни о нас с вами.А замем ей этот геморой.И третье. Человек с собакой связан с доисторических времен.Он использовал их в медицинских целях,в войнах.Но человек никогда не отличался благодарностью,Я не хочу сейчас говорить о любви или не любви.Это дело каждого.Я хочу ходить по ровным и чистым дорогам и что бы мне в глаза не заглядывала голодная собака.Я не хочу видеть под подъездом ящичек с выброшенными щенками.А для этого нужен центр стериализации.Он уменьшит поголовье собак.И тогда такие как Леся смогут приезжать туда и помогать,а те что не любят или не могут будут спокойно гулять и не бояться за детей.

    Anonymous reply Anonymous

    Уважаемый,имя не указано.меня раздражают не только фурии,но и бомжи с наркоманами в купе.У нас во дворе специально родители выкорчевали столик на детской площадке.потому что это была не площадка,а распивочная с закусочной.А пока был жив наркоман,то в подъездебыла живая очередь за дозой и шприцы воткнутые в перила.А еще был грандиозный скандал,когда соседка увидела как за мусоропроводом наркоши пытались приучить к этому делу двенадцатилетних пацанов.Вот и думай кто лучше мы или собаки.

    Anonymous reply Anonymous

    И еще немного истории.Почему в стране подняли вопрос о бездомных собаках.В свое время был снят скрытой камерой фильм об очистке городов от собак.Фильм этот не для слабонервных доложу я вам.Например один эпизод.Собак собрали в большой мешок, а потом били ломом сверху или прокалывали.Сдерали шкуру с еще живых животных.Когда Ющенко пришел к власти и начал говорить о дружбе с Европой,то международный фонд защиты животных обнародовал этот фильм.И Европа возмутилась. Тогда г,Ющенко и сделал реверанс перед ней,пообещав организовать приюты.К сожалению этот человек не может ничего доводить до конца,вы и сами знаете всю нашу историю.А недавно выступал по телевидению представительМФЗЖ и спрашивал куда делись выделенные фондом на приюты 8млн.Все как всегда.Уж в воровстве мы стабильны.Сейчас мы с вами устроили перепалку в сети и это выгодно власти.А нам бы объединиться,что бы она слышала как горит земля под ногами.Раньше я думала,что на майдан 2004г.люди ехали сами.Нет.Посмотрите на наши улици с мусором.Хоть один протест был?Где наша опозия? Заранеепрошу руссофобов в эфир с оскорблением не выходить.Я володію українською мовою.Але коли хочу передати свої думки точніше,то перехожу на рідну мову.Всім дякую за увагу. оь что то делят с властью.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up