"Арбат": Шахрайство в рамках закону

"Арбат": Шахрайство в рамках закону
До редакції газет "RIA" та "20 хвилин" продовжують звертатися люди з численними скаргами на агентство "Арбат". За їхніми словами, це справжній лохотрон.

Нагадаємо, стаття на цю тему уже виходила - у газеті "RIA" №21 від 27 травня цього року. З того часу героїня публікації Валентина зібрала більше 60 контактів людей, які постраждали від "Арбату". Але схоже, що це лише крапля в морі. Влада у свою чергу продовжує ігнорувати цю оазу "оксамитового" шахрайства.
Плата ні за що
Усі історії подібні одна на одну. У пошуках роботи чи тимчасового житла, люди звертаються за допомогою до інформаційного агентства "Арбат", яке знаходиться за адресою: вул. Островського, 39. Там їм обіцяють усе владнати, підсовують хитрий договір та беруть гроші за послуги. І все. На цьому робота "посередників", вважай, виконана. Ні працевлаштування, ні квартири люди так і не отримують. Замість цього їм надають скільки завгодно телефонних номерів. З яких, врешті-решт, немає жодної користі.
А віднедавна, агентство "займається" ще й кредитними питаннями.
Саме на це купилася чергова жертва "Арбату" - інвалід першої групи Наталя.
- Я планувала взяти кредит для оплати навчання сина, - розповідає жінка. - Але усюди в банках зустрічала лише відмову. Тоді побачила на стовпі об’яву від "Арбату". Там вони написали, що нібито допомагають знайти кредитора. І я  повірила.
За послуги агентства Наталя заплатила 200 гривень. За це їй дали телефонний номер, на який вона так і не змогла додзвонитися. Усі подальші спроби отримати через агентство якусь корисну для себе інформацію також нічого не дали.
А ось історія 20-річної студентки Вінницького фінансово-економічного університету Олени Лілик. Вона звернулася до "Арбату" на прохання своєї бабусі. Та побачила у газеті об’яву, в якій пропонувалася робота на дому, і подумала, що було б непогано додати до своєї пенсії додатковий заробіток.
- Я підписала договір, заплатила їм 100 гривень, а взамін отримала декілька телефонних номерів. І глибоку образу, - розповідає дівчина. - Коли я прийшла до них в офіс, щоб дізнатися, чому я нікуди можу додзвонитися, наді мною просто посміялися.
У подібну неприємну ситуацію потрапила і Віталія Виборная. Їй з чоловіком на час ремонту у власному будинку знадобилася тимчасова квартира. Вони подзвонили в "Арбат" і теж "попали" на 200 гривень.
- Звичайно, це не дуже великі гроші, - каже жінка. - Але виключно із принципу я вирішила їх повернути. В "Арбаті" мені сказали, що не дадуть назад жодної копійки. Тоді я підняла скандал. Скільки потенційних клієнтів я в той день від них відлякала - важко порахувати. Закінчилося усе це в найкращих традиціях - шарпаниною з однією із працівниць. Розбороняла нас охорона.
«Ви тут нічого не доб’єтеся»
Трохи згодом Віталія Виборная здійснила повторний візит до "Арбату". На цей раз поряд з нею був журналіст "20 хвилин". Коли вони зайшли у офіс, там якраз кілька молодих працівниць контори "обробляли" чергову жертву.
Побачивши свою стару знайому, жінки напружилися. Віталіна знову попросила у них повернути гроші.
- Шановна, ви що, не бачили, що білим по чорному написано у вас у договорі, - роздратовано звернулася до неї одна із працівниць. - Ми інформаційне агентство і надаємо лише інформацію. Телефонні номери - це і є інформація. Які ще можуть бути запитання?
Віталіна зазначила, що з цих номерів не було жодної користі.
- А це вже не наші проблеми, - відповіли їй.
Охоронці, які приїхали за викликом тривожної кнопки, виявилися більш схильними до спілкування.
- Ідіть звідси, ви тут нічого не доб’єтеся, - сказали вони. - Тут таких, як ви, ціла купа приходить. Хочете повернути гроші - звертайтеся в суд. Кілька клієнтів у них вже процеси вигравали.
Із розмови з охоронцями стало зрозуміло - вони добре знають, за якою схемою працює "Арбат".
- Я усім своїм знайомим кажу, щоб вони цю контору десятою дорогою обминали, - зізнався один із них.
- Розумієте, - додає інший, - про них уже і по телевізору показували, і в газетах писали. А довірливі люди все одно табуном ідуть.
За той невеликий проміжок часу, поки журналіст "20 хвилин" робив репортаж з Островського, 39, до дверей "Арбату" підійшли двоє потенційних клієнтів. Ще близько п’яти-шести осіб додзвонилися до них по телефону.
Факту шахрайства немає
Із "Арбату" до Староміського райвідділу міліції іти трохи більше хвилини.  Правоохоронці добре знають, яка проблема знаходиться у них під боком. Адже, як повідомила помічник начальника вінницького міського управління міліції по зв’язкам із громадськістю Ірина Котова, по усьому місту зі скаргами на цю контору вже було написано близько 40 колективних і індивідуальних заяв. Проте вирішення цього питання, за словами міліціонерів, знаходиться поза межами їх компетенції.
- Згідно з документами агентство "Арбат" абсолютно чисте, - коментує начальник Староміського райвідділу Юрій Дубецький. - Кожний клієнт підписав угоду, в якій було вказано, що контора надає винятково інформаційні послуги. Тому, фактично, порушення умов договору жодного разу не було. Тобто з юридичної точки зору ніякого шахрайства тут немає. Це цивільно-процесуальні відносини. Людям потрібно звертатися в суд, а не в міліцію.
Про проблему з "Арбатом" знають і спеціалісти Вінницького обласного управління у справах захисту прав споживачів. До них також надходили скарги на діяльність цієї контори.
Але і тут безсило розводять руками. Мовляв, з документами у "Арбату" все чисто, юридично факту порушення прав споживача немає.

Коментар експерта:

Відео дня
>Юрій Марусніченко (48)
головний спеціаліст обласного управління у справах захисту прав споживачів
- Клієнти "Арбату" самі ставлять підпис під документом, який фактично знімає з агентства будь-яку відповідальність. У такому випадку добитися хоч якоїсь справедливості дуже і дуже важко. Єдина ефективна міра боротьби - не мати нічого спільного з такими "посередниками".
Запам’ятайте, що перед тим як підписувати будь-яку угоду, потрібно вчитатися у кожне речення. Якщо мова в документі іде винятково про надання інформації, слід поцікавитися, у якому вигляді ви будете отримувати цю інформацію. Погоджуйтеся лише на письмовий, завірений печаткою варіант - тоді у вас є можливість довести неякісність послуги. Ще одне: не підписуйте документи, у яких є пункт, що гроші поверненню не підлягають. Чи слова про те, що ви не маєте до агентства жодної претензії.
Краще всього, перед тим як ставити під певним документом свій підпис, проконсультуватися з юристом. Якщо мова іде про сферу послуг, можна звернутися за порадою до нас. Це безкоштовно. Ми знаходимося за адресою: Хмельницьке шосе, 7, "Книжка", кімната 801. Можна телефонувати - 66-09-55.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Надо взять с собой парочку друзей с битами и зайти в это агенство в гости
  • Anonymous

    щемить их надо!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:01 На «зебрі» по Зодчих легковик збив вінничанина. Потерпілий у лікарні 15:09 У Вінниці 17-річний хлопець на електросамокаті збив 64-річну жінку 14:04 Мобілізація, пенсії, оновлення ПДР. Що зміниться для вінничан у травні? 13:30 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 16:27 Розкажи бабусі про очищення судин 13:29 Його смерть підтвердили через п'ять місяців. Спомини про полеглого на Донеччині гранатометника 12:12 Три вулиці без світла, ще не двох — відключили деякі будинки. АДРЕСИ 11:55 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 11:20 Вакансії в Hannover Agro, Green cool, Грош та 87 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 11:06 Більша частина Тяжилова без води. Відключення також діють в інших мікрорайонах 10:20 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт) 10:01 Сьогодні — Великий вівторок. Суть другого дня Страсного тижня і головні правила play_circle_filled 09:07 Чуєте вибухи — зберігайте спокій! У Писарівці почали підривати кар'єр play_circle_filled 08:11 Сьогодні вітаємо Якова та Максима. Історія та прикмети 30 квітня 21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up