“Ковбаса в Білорусі пахне м'ясом...”

“Ковбаса в Білорусі пахне м'ясом...”
Рух на дорогах Мінська дуже млявий, вулиці — малолюдні навіть удень, а магазини мало відрізняються від крамниць, що були за Союзу. Проте в цьому є свій шарм, просто треба його відчути, вважає тернополянин Роман Франко (21 р.).

Тролейбуси їздять до 3.00
У гості до наших північних сусідів хлопець подався на відбірковий футбольний матч до чемпіонату світу-2010 між збірними Білорусі й України.
- Хоча населення Мінська — більше двох мільйонів, однак мені весь час здавалося, що там - тисяч 300, не більше! — ділиться спогадами Роман. —  Ми приїхали до Мінська о 10-й ранку і аж до 18.00 гуляли містом. Парадокс: на вулицях увесь день було майже безлюдно! Склалося враження, що там життя розмірене і без метушні, ніхто нікуди не поспішає.
Дороги будь-якого українського міста, порівняно з мінськими, наче небо і земля. Скажімо, в Білорусі навіть у великих містах не знають, що таке затори.
- Весь громадський транспорт у Мінську - новий. Однак проїзд — недорогий, квиток обійдеться приблизно в 2 грн. Тролейбуси їздять до третьої ночі. Причому після 23.00 кондуктора в салоні вже немає, а проїзд стає безкоштовним, — каже хлопець. — Окрім того, в Мінську є декілька станцій метро, але його лише розвивають, тому користуються цим видом транспорту - одиниці.


На дорогах ям немає
Під час Другої світової війни столиця Білорусі через бомбардування була зруйнована вщент. Згодом її відбудували повністю у “радянському” стилі: широкі прямі проспекти, однотипні, схожі, наче близнюки, будинки-“коробки”. Втім, як помітив тернополянин, дороги в Мінську - ідеально рівні, впадає у вічі й чистота.
Я звик, що заклади індустрії розваг і відпочинку — диско-клуби, бари, ресторани — сконцентровані у центрі міста, — зауважує співрозмовник. —  Натомість у столиці Білорусі - все інакше: нічне життя вирує лише на околицях.
Зате центр Мінська може “похвалитися” офіційними спорудами: пам'ятником Леніну, резиденцією Олександра Лукашенка, яка, до речі, видалася українцеві досить непоказною, а також кількома великими адмінбудинками.
— На весь центр - тільки один розважальний комплекс із супермаркетом! — емоційно додає Роман. —  Хоча за тамтешніми мірками він - великий, я так не вважаю. Судіть самі: площа того “мегакомплексу” — десь одна п'ята наших “Подолян”.
Магазини, як за Союзу
Навіть обміняти гроші в Білорусі — завдання не з легких, переконався юнак.
У Тернополі зареєстровані більше 50 банків, — зазначає він. — А в Мінську ми знайшли лише три, причому міняють гроші не в кожному.
В обмінному пункті “Беларусь-банка”, що на залізничному вокзалі, курс на час матчу збірних України та Білорусі був наполовину нижчим за реальний, тобто не 320 білоруських рублів за 1 грн, а 170 за гривню.
Магазини там такі ж, як були у нас за Союзу, — продовжує тернополянин. — Тому, коли заходиш щось купити, видається, наче перенісся у минуле: за прилавком стоїть літня жінка в білосніжному накрохмаленому до хрусту “ковпаку”, зі складеними на животі руками і питає: “Чо надо?”.
У всіх крамницях, за словами тернополянина, імпортних продуктів дуже мало. Однак їхня молочна ковбаса дійсно схожа на ковбасу, тобто має приємний “м'ясний” смак і запах.
— Білорусь для гаманця пересічного українця – країна досить дорога, — додає він. —  Хоча зарплати у місцевих відносно невисокі, в еквіваленті в середньому становлять 400-600 доларів.
Ціни на більшість продуктів, порівняно з тернопільськими, вищі приблизно в п'ять разів. Так, буханець хліба коштує в еквіваленті майже 10 грн, а пляшка пива — від 9-ти. Роман навіть побачив на полиці в одній з крамниць пиво “Чернігівське”. Але воно було дорожчим, ніж в Україні, більше як вдвічі.

Відео дня
>
На вулицях ведуть відеоспостереження
Білборди в Україні мають комерційне призначення. Інша річ — “північна сусідка”. Там на двох третинах усіх “щитів” красується соціальна реклама. Наприклад: “Вступайте в МВС. МВС спасет Беларуссию” або “Женщины, вступайте в МВС, будете красой Беларуссии!”. Інколи трапляється й одноманітна політична агітація: “Голосуйте за Лукашенка”, хоча до президентських виборів ще далеко. Можливо, ця реклама ще з минулих залишилася, припускає тернополянин.
Чи не найбільше мене здивувало, що на вулицях у Мінську ведуть відеоспостереження, — розповідає пан Роман. — Навіть коли я купував квиток у касі залізничного вокзалу, побачив попередження: “Внимание, ведется аудиозапись”. До речі, на площі перед стадіоном, де проходив матч, було близько чотирьох тисяч поліцейських.
Такого звичного для незалежної України явища, як стихійна торгівля, у столиці “північної сусідки просто не існує.
Коли в Києві заходиш у підземний перехід, там можна придбати майже все! А в Мінську - стерильно чисто і тихо, — описує хлопець.
Хоча державних мов у Білорусі — дві, люди спілкуються лише російською.
Я приїхав у Мінськ напередодні Дня міста, який відзначають у другу суботу вересня, але білоруської на вулицях не чув! — пригадує мандрівник. — Хіба що в тролейбусі, коли водій оголошував зупинки. Білоруською це звучить - “пристанок”.
Тернополянину траплялися лише окремі білоруські фрази на табличках і білбордах: “Квітней Беларусь!” (“Процвітай, Білорусь!” — прим. ред.) або “чигуначный”, тобто залізничний вокзал.
Радили голосувати за Януковича
Коли Роман спілкувався з ровесниками з Мінська, то жартома поцікавився у них: “Когда вы переизберете Лукашенка?” Проте ті щиро дивувалися: “Зачем? Вот его Николка, малый подрастает...”
У Білорусі є три державні телеканали, — продовжує тернополянин. — Жителі знають, що нині відбувається в Україні, але через призму жорсткої цензури. Коли я завів мову про президентські вибори, вони казали: “Ми все-таки выбирали бы Януковича”.
Хлопець зізнається, що, перетинаючи кордон України, хотів вийти з автобуса, аби поцілувати рідну землю. Каже, що чи не найбільше в Мінську йому бракувало наших гривень! З цього приводу туристи навіть жартували: “Рулон туалетного паперу коштує в Білорусі близько 450 рублів. Якщо цю суму розділити на купюри номіналом по 20, вийде солідна купка. Можна обійтися і без паперу...”

У Брестській фортеці почув голос Левітана
Білоруське місто Брест насамперед запам'яталося Романові меморіальним комплексом — фортецею-героєм.


Уночі 22 червня 1941 року на фортецю, котру вважали важливим стратегічним об'єктом, напали фашисти, — розповідає тернополянин. — Сліди боїв там помітні досі — всі стіни “помічені” кулями.
Усередині славетної фортеці досі панує героїчний дух: вхід - у вигляді зірки, а в тунелі через кожні 20 хвилин лунає голос диктора Всесоюзного радіо Юрія Левітана: “Говорит Москва. Сегодня, 22 июня 1941 года, немецкие регулярные войска без предупреждения атаковали границу Советского Союза”.
Цей сповнений трагізму тон і відлуння, що йде тунелем, проймають до кісток, — ділиться враженнями турист. — Ти поринаєш з головою в жахіття війни, довкола бачиш кулі і величні монументи...
У Брестській фортеці є два символічні пам'ятники, а також — обеліск з іменами загиблих та назвами і гербами 13-ти міст-героїв, серед яких є й українські: Київ, Севастополь, Керч та Одеса. Обидва монументи — радянським солдатам. Перший, як описує тернополянин, прихилив голову, але не опустив її, інший — тягнеться з глеком до річки.

Довідка
Візи для в’їзду в Білорусь українцям не потрібно, достатньо показати на кордоні внутрішній паспорт та отримати міграційну карту. У п’ятницю, суботу і неділю з нашого центрального автовокзалу до Білорусі відправляється автобус “Тернопіль-Брест”. Дорога займає близько 10 год, квиток коштує 130 грн.
Дорога від Бреста до Мінська — 6 год. електричкою. Квиток коштує 16 тис. білоруських рублів (1 грн = 320 рублів).
Обміняти валюту в Білорусі можна у банках та “обмінках”. Після кожної операції видають спеціальну квитанцію, що підтверджує законність обміну (їх бажано зберігати до виїзду з країни).

Гігантський скляний багатокутник, який можна побачити в Мінську, нагадує офісний чи торгово-розважальний центр. Насправді це - Національна республіканська бібліотека

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (49)
  • Anonymous

    Я очень уважаю Белорусcию и особенно ее президента, который смог сберечь свою страну и навести порядок. Куда там даже ровнятся Украине? Продукты у нас - ужасные, с консервантами, химия сплошная, идешь в супермаркет, есть денги - но не купишь ничего полезного, посмотришь на склад продукта - и уже ничего не хочется. Потому что корупция у нас сплошная, нету контроля, у нас и отраву выпусти, дай взятку и твой товар будет на ветринах магазина. Ну разве такое нормально? Дороги как после войны, потому что половина денег, которые даются на ремонт - уже в карманах чиновников. Деньги решают почти все, большие деньги - все. В медицине тебе ничего хорошого не сделают и не предложат без взяток, денег. Ну разве так можно? Полный безпредел, разве не видно? В Белорусcии люди более-менее равные, а в Украине - у одного нету за что даже хлеб купить, детей прокормить, а другие ездят на машинах за 55 000 у.е, выстраивают вилли за миллионы доларов. А на дорогах, у-у-у-у, это вообще кошмар, гаишники полным ходом набивают карманы взятками, несут выше. Ну разве это не правда? Да чистая, без переувеличения. А народ Белорусии еще хныкает, да Вы должны молится, чтоб Ваш президент еще долго-долго правил, потому что как прийдут такие власти, как в Украине, так и не останется у Вас ничего хорошего, розграбят и будет безпредел, ну и что что с разветым бизнесом. Подумаешь, продукты дорогие, ОНИ ЖЕ НАТУРАЛЬНыЕ! Что лучше нашу химию есть, она дешевле.
  • Anonymous

    Прабачце, памыліўся спасылкаю: http://pfca.com.ua/17-09-2009/324/

    Anonymous reply Anonymous

    Уважаемый гость, хочу уверить Вас в том, что свободно владею-русским, украинским,беларуским языками- пишу на русском,так как более удобно использовать свою клавиатуру. Что касается статьи которую Вы предлагаете написать мне в ответ- то отвечаю, когда я заходила на этот сайт, то в первую очередь для того, что б прочитать статью " Ковбаса в Бiлорусi пахне м'ясом".Прочитавши данную статью- оставила комметарий( ведь не зря ж наверно эту функцию предлагают после статей) , в котором высказала свое отношение к статье, и свои взгляды-что правда,а что нет! Спасибо большое за "пораду написати про свою позицiю", но я не обладаю талантом журналиста-публициста. Я вообще не понимаю, что в моих комментариях показалось Вам неприемлемым? Свободные люди высказывают свою точку зрения.Желаю Вам побольше позитивизма!!!)))

    Anonymous reply Anonymous

    людина, що вільно володіє російською бажає мені "позітівізма"! надіюсь цей самий "позітівзм" мене не зачепить :( змахує на якусь хворобу, а їх я боюсь!

    Anonymous reply Anonymous

    Обычно в виртуальном мире- дугообразные скобочки ознают-дружескую улыбку,смех,шутку и т.д. Прошу прощение если я Вас чем-то обидела в своих комментариях, я искреенне не понимаю, что вызывает у Вас такую агрессию в моих словах?

    Anonymous reply Anonymous

    де Ви побачили в моїх словах агресію? там тільки зневага...
  • Anonymous

    Дарэчы, вось тут ёсць таксама ўражанні іншага футбольнага заўзятара з Украіны, напісаныя ў той жа самы час: http://20minut.ua/news/158452. Вось яны адлюстроўваюць больш рэальную сітуацыю. Не магу сказаць, што тут усё - чыстая праўда, таксама нешта аўтар пабачыў не зусім дакладна. Аднак жа тут у мяне няма аніякага сумневу, што ён сапраўды менавіта так пабачыў , а не свядома напрыдумляў небыліцаў. Каб пабыў бы больш - то пераканаўся б, што тое-сёе з першага ўражання падманлівае. Але гэта хоць можна і беларусу чытаць без гамерычнага рогату.
  • Anonymous

    ця легенда про Білоруську Лікарську ковбасу так мене заполонила,що вже хочу туди : ))) я просто чув її раніше ... підтвердилась правда : ))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up