Віруючі з Погребища подали в суд на… Леніна

Віруючі з Погребища подали в суд на… Леніна
У чергову річницю Жовтневої революції, 7 листопада, у Погребищі відкрили пам'ятник тому, хто у далекому 1917 році став організатором повалення самодержавства в Росії – Володимиру Леніну. Щоправда, спочатку пам'ятник демонтували, а тепер – відновили.

З позовом до суду про необхідність демонтувати пам'ятник "вождю світового пролетаріату" у райцентрі звернулася місцева релігійна громада. Суд задовольнив позов. Бронзовий монумент демонтували, але не знищили.
- Віруючі навели в заяві два неспростовні, на думку суду, аргументи, - каже заступник міського голови Погребища Володимир Марченко. – По-перше, вождь світового пролетаріату був ініціатором переслідування церкви і релігії загалом. По-друге, пам'ятник Леніну стояв зовсім поруч із будівлею Свято-Успенського Собору, який належить Українській православній церкві Московського патріархату. Тому релігійна громада виступила проти такого сусідства.
Після рішення суду своє рішення винесли депутати міськради.
- Пам'ятник Леніну на балансі міськради, - каже міський голова Погребища Анатолій Білик. – Тому я не міг самостійно надати дозвіл на його знищення. На сесії одразу виникло декілька питань. Наприклад, за чиї кошти демонтувати монумент, куди потім його подіти, як на це реагуватимуть представники Компартії України і їхні прихильники?
Щоб взяти до уваги думки всіх зацікавлених сторін, міський голова ініціював ще й проведення за участю їхніх представників розмови за «круглим столом».  Домовилися про те, що витрати на демонтаж пам'ятника взяла на себе релігійна громада. Але сам монумент не відправили під прес. Його знову підняли на постамент. Тільки в іншому місці.
– Тим часом сесія прийняла рішення про виділення нового місця – монумент вождю встановлять на площі перед міським Будинком культури, - уточнив міський голова.
Довідка:
В області тільки один пам'ятник Леніну знаходиться на державному обліку об'єктів культурної спадщини. Встановлений він у місті Хмільнику. Монумент зберігається на обліку тому, що є роботою високого рівня. Решта скульптурних пам'яток із зображенням вождя революції і світового пролетаріату визнані такими, що не мають важливого значення. Тому на підставі двох документів - наказу Міністерства культури і рішення облради – зняті з державного обліку об'єктів культурної спадщини і передані у власність територіальних громад. Відтак громади мають вирішувати, як бути далі з пам'ятниками Леніну, пояснили в обласному управлінні культури.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    снимают памятники и подают в суд те, чьи деды, в своё время разрушали церкви и делали в них конюшни. Кому мешает памятник? Ну поставьте рядом памятник Петлюре или Бандере и всех делов...
  • Anonymous

    Саму вичерпну інформацію надало обласне управління культури. Латунь, чи бронза - коштують не дешево, ото і були-б гроші щоб придбати канцтовари, яких завжди не вистачає.

    Anonymous reply Anonymous

    дурак ты александр,это история и ее не возможно поменять на канцтовари.Пройдет еще немного времени и те кто демонтировал эти памятники снова будут их ставить лишь бы прогнуться..Идея комунизма и социализма не умрет прийдут новые люди и правильно ее вдохновят без террора и репресий ,
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up