У колекції Тернопільського краєзнавчого музею - майже 500 рушників

У колекції Тернопільського краєзнавчого музею - майже 500 рушників
Побачити 30 рушників із фондової колекції обласного краєзнавчого музею нещодавно мали можливість тернополяни, які завітали на мистецький звіт Тернопільщини, що відбувся в ПК “Березіль”.


Старовинні рушники з різних куточків нашої області прикрашали святкову сцену.
- Це лише невелика частинка рушників із музейної колекції, — каже заступник директора обласного краєзнавчого музею Галина Савка. — Адже у наших фондах зберігається майже 500 рушників, серед яких 430 вишитих. Більшість із них є унікальними. Хочу зазначити, що вишиті рушники Тернопільщини свідчать про глибоку самобутність і тривалість місцевих орнаментальних традицій, про високий художній смак і багатство технічних засобів виконання. Наш край багатий галицькою, подільською, волинською та буковинською вишивками.
Окрім рушників із Тернопілля, у краєзнавчому музеї можна оглянути вишивки із Київської, Черкаської, Чернігівської та Сумської областей. Особливу цінність представляють авторські рушники, відтворені на зразках стародавньої вишивки.
- Раритетними стали рушники, вишиті на початку ХХ століття, — зазначає Галина Савка. — Вони частково надійшли до нас із Заліщицького етнографічного музею ще в 1948 році. Вишивки Заліщицького та Борщівського районів виділяються густими, без пробілів тканини, візерунками, що вишиті поверхневими стібками (кучерявим швом, об’ємною гладдю) вовняними нитками. Характерними елементами візерунків цих вишивок є так звані завитки, баранячі роги й есовидні знаки.
Вишиті речі центральних районів Тернопільщини, за словами пані Савки, виділяються поліхромією, що є основною особливістю Західного Поділля. Ці рушники виконані у двоколірній, переважно червоно-чорній, гамі. Для Кременеччини, Шумщини та Лановеччини характерний візантійський, рослинний тип орнаменту, а також геометризовано-рослинний орнамент чорно-червоного кольору. Техніка вишивання — “хрестик”, “прутик”, “стебнівка”, “козлик”.

Довідка
За мотивами орнаменти вишивок поділяються на три групи: геометричні, рослинні та зооморфні. Геометричні орнаменти виконуються набируванням, низзю, занизуванням, гладдю та хрестиком. Рослинні — поверхневими швами полтавською та художньою гладдю. Легкість і прозорість вишитих виробів досягається виколюванням і вирізуванням, оздобленням мереживом і бахромою.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Шкода шо рушники МОЖНА БУЛО побачити... Хотілося б таки побачити. Але ж хто знав...

    Anonymous reply Anonymous

    ой, а ви би пішли - не вірю, як казав станіславський. про звіт обалсті в кожному кутку кричали, і всі, хто хотів, його подивилсь.

    Anonymous reply Anonymous

    я не на звіт дивитися хотіла б. А на рушники. Пішла би, бо цікавлюся зараз цим
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Мільйони гривень на протезування: родина пораненого Артема Комісарчука благає про допомогу 20:00 З 20 травня знову діятимуть графіки погодинних відключень світла. Шукайте свою вулицю 19:01 Погода на Тернопільщині у найближчий тиждень: варто чекати на грози 18:03 Який вигляд мала школа №4: відтворили фото з одного ракурсу photo_camera Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:02 Купують дрони, планують подорожі та пікніки: як 11-класники Тернополя святкуватимуть випускний 16:03 Інсульт молодіє: як виявити перші ознаки та що робити для профілактики 15:02 Тернополянин хотів заробити в інтернеті, а натомість втратив тисячі гривень 14:02 У Тернополі відбувся забіг на підтримку ЗСУ: зібрали понад пів мільйона гривень photo_camera 13:02 Бабусю, хочу вишиванку з танчиками і шахедами: тернопільська майстриня поділилась схемою унікальної сорочки photo_camera 12:00 На кордоні затримали двох чоловік з Тернопільщини, які намагались незаконно виїхати 11:02 До 200 гривень за один квиток: скільки коштує доїхати з Тернополя до міст області 10:03 Війна обірвала життя 20-річного воїна-нацгвардійця з Лановеччини Мерджи Даніеля 09:00 Ніжний на смак і виглядає неймовірно: три варіанти салату «Наречена»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up