Партнер рубрики Події

Футбол: і здобутки, і втрати

Вихід тернопільської “Ниви” у першу лігу, поза сумнівом, – головна спортивна подія року що закінчується. Однак уболівальників втішало не тільки це.

 


Після восьми років, проведених у найнижчому професійному футбольному ешелоні, у 2009-му головна команда області врешті піднялася у класі. Причому ключовий поєдинок для нашої команди із рівненським “Вересом”, датований початком червня. Саме та нічия (1:1) оформила вихід "Ниви" до першої ліги. Відтак завершальний поєдинок останнього туру у другій лізі проти другого складу “Карпат” перетворився на формальність.
Найбільша перемога та відкриття року
Власне, виступи нашої команди в першій лізі у 2009 р. не виправдали сподівань уболівальників. Однак попри фінансові проблеми "Ниви", її гравці зброї таки не склали. Тому набрані командою 11 очок, які нині трансформувалися у 8 через зняття трьох - за несплату внеску за участь у кубкових матчах, ще дозволяють втримуватися за межами зони вильоту.
Серед кращих матчів цього року, можна відзначити два: у Рівному - проти “Вереса”, який забронював місце у першій лізі, та домашній - проти овідіопольського “Дністра”. Саме в останньому "жовто-зелені” з переконливим рахунком (2:0) здолали не найслабшого представника ліги. Наразі це – найбільша перемога клубу за час виступів у першій лізі.
Відкриттям року для серед гравців “жовто-зелених” можна назвати одразу двох футболістів: орендованого Ярослава Захаревича та голкіпера Олександра Ільющенкова. Поява першого у рядах клубу суттєво загострила гру у передній лінії. Таранні прориви Ярослава із позиції правого інсайду до оборони опонентів нерідко завершувалися загрозою голкіперу, а то й взяттям воріт. Так було, скажімо, коли забили перший гол овідіопольському “Дністру”. Щодо другого голкіпера команди, Олександра Ільющенкова, то саме 2009 рік став дебютним для нього в основному складі “жовто-зелених”. Причому часто саме його вдалі дії у “рамці” були запорукою успіху всієї команди. Зокрема варто згадати виїзний поєдинок проти лідера першості, ПФК “Севастополь”. Хоча він і завершився поразкою наших хлопців (1:3), проте всі відзначали впевнену гру Олександра.
Європейське золото - вершина амбіцій
Успішним виявився рік, хоча й на локальному рівні, і для клубу ФК “Тернопіль-ТНПУ”. Причому підопічні Василя Івегеша добилися максимуму – виграли фактично всі змагання, в яких брали участь. До того ж здобули найвище на даний час досягнення – перемогли у студентському чемпіонаті Європи у Вроцлаві.
Фактично весь сезон “жовто-блакитні” провели на найвищому рівні. Ігровий спад настав лише в останніх турах першого кола, коли у трьох матчах спортсмени здобули лише два очка. Власне, “Тернопіль” виборов право на участь у чемпіонаті Європи, здобувши навесні "срібло" студентського чемпіонату України. Ключовим завданням, яке перед турніром перед футболістами ставило керівництво клубу, був вихід із групового етапу. Навряд-чи тоді хтось планував, що команда обіграє у чвертьфіналі діючого володаря студентського “золота” – французів, у півфіналі – фаворита турніру, німців, а у фіналі їхнього ж кривдника в українській студентській лізі – “Факел”. Але таку приємну сенсацію наша команда все ж уболівальникам подарувала – “золото” поїхало в Тернопіль. Не зіпсувала переможну картину команда й в обласних змаганнях. Відразу після приїзду із Вроцлава підопічні Василя Івегеша здобули наступний трофей – кубок області. У фіналі вони обіграли з рахунком 3:0 теребовлянську “Ниву”. Апогеєм сезону для "Тернополя" стала перемога в чемпіонаті області. У ключовому поєдинку за чемпіонство команда здолала головного конкурента – “Бережани” (2:0).
Отже, цей рік для тернопільського футболу можна вважати досить вдалим. Та здобутки тернополян уже стали історією. Можна лише побажати спортсменам у 2010-му не зупинятися на досягнутому.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up